• Informacje na temat:

    ucieranie lukru

Artykuły na temat: ucieranie lukru
  • Skład na 12 porcji: Ciasto: ● 3 niepełne szklanki mąki ● szklanka cukru ● cukier waniliowy ● 150 g masła ● 5 jaj ● szklanka mleka ● 3 łyżki kakao ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● pomarańcza. Lukier: ● szklanka cukru pudru ● 4 łyżki wrzątku ● żółty barwnik spożywczy.

  • Marmurek z lukrem

    Ciasto możesz udekorować skórką pomarańczy lub czekoladą.

  • Placek cytrynowy z lukrem

    Dekoruj plasterkami cytryny lub limonki.

  • Składniki: 40 dag masła (margaryny), 40 dag cukru, 1 torebka cukru wanilinowego, szczypta soli, 6 g skórki otartej z cytryny, 8 jajek, 50 dag mąki, 1,5 torebki proszku do pieczenia, 37,5 dag cukru pudru, sok z 1,5 cytryny, 20 dag śmietany kremówki, 1 cytryna, tłuszcz i mąka do formy.

  • 4 jajka • 20 dag mąki pszennej • 10 dag masła • szczypta soli • olej do smażenia • 20 dag cukru pudru • 4 łyżki gorącej wody

  • Składniki na 12 porcji: 4 jajka, sól,1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 2 op. cukru waniliowego, 3 szklanki mąki pszennej, 1 duże op. proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 1 szklanki piwa, cukier puder, tłuszcz i bułka tarta do formy

  • Skład na 50 sztuk 500 g mąki pszennej chlebowej, szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g drobnego cukru do wypieków, 3 łyżki oleju słonecznikowego, łyżka rumu lub wódki, sok z połowy cytryny, 20 g świeżych lub 10 g suchych drożdży, 1 szklanka cukru pudru i 4-5 łyżek wrzątku na lukier, smalec lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia

  • Z taką polewą nawet zwykłe ciasto nabierze wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu! •Polewa miodowa: 1/4 szkl. płynnego jasnego miodu podgrzej z 4 łyżkami...

  • Składniki na 16 porcji: 250 ml mleka, 3 dag drożdży, po 10 dag cukru kryształu i cukru pudru, 50 dag mąki, 3 żółtka, 1 op. cukru waniliow., sól, 10 dag masła, 15 dag rodzynek, 2 białka, zielony barwnik, cukrowe kwiatki i listki lub inne ozdoby.

  • Składniki na 25-30 sztuk: Na ciasteczka: 20 dag + 4 łyżki mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 12 dag miękkiego masła lub margaryny, 5 dag cukru z prawdziwą wanilią, 1 jajko, ¼ łyżki ekstraktu z wanilii lub esencji waniliowej. Na lukier: 1 białko ok., 1 szklanki cukru pudru, ½ łyżeczki soku z cytryny.

Zdjęcia na temat: ucieranie lukru
Wideo na temat: ucieranie lukru
  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Składniki: 1 kg sera białego; 1 budyń śmietankowy; 1 szklanka cukru pudru; 20 dag masła; 1 cukier waniliowy; starta skórka z 1 cytryny; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 10 dag rodzynek; 2 łyżki mąki; 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 8 jaj. Przygotowanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa...

Przepisy na temat: ucieranie lukru
  • Babka ucierana z jabłkami

    Lekki deser na bazie jogurtu

  • Lukier po staropolsku

    Z przepisów naszych babć.

  • ​Jak zrobić dobry lukier?

    Przygotuj idealny lukier do świątecznych bab, pysznych pączków i ciast. To prostsze niż myślisz!

  • Lukry, polewy  i nadzienia

    Lukier pomarańczowy Wsyp do miseczki, 1 szkl. cukru pudru i wlej sok z połowy pomarańczy. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Na koniec, dla aromatu, dodaj trochę otartej skórki pomarańczowej. Polukruj pączki lub ptysie. Masa marcepanowa Sparz 20 dag migdałów. Gdy po 15 min spęcznieją, obierz je ze skórki. Zmiel w blenderze z 18 dag cukru i 1 łyżką wody. Kiedy masa będzie gładka i kleista...

  • Baba muślinowa z lukrem

    Tradycyjny przepis.

  • Ciasto marchewkowo-pistacjowe na święta

    Znane wielu ciasto marchewkowe proponujemy w świątecznej odsłonie: z dodatkiem mielonych migdałów i mielonych pistacji. Pachnące cynamonem i z pomarańczowym lukrem idealnie wkomponuje się w świąteczne menu.

  • ...3 pokrojone w kostkę korniszony. Mieszamy to na koniec delikatnie, wkladamy do natłuszczonej formy na babki- koniecznie z DUZYM kominkiem ;) Zamiast lukru na gorące ciasto można położyć podsmażoną cebulę...

  • Strucla pełna owoców

    Smakowi i aromatowi tych ciast pełnych orzechów i owoców nie oprzesz się ani Ty, ani Twoi bliscy.

  • Domek z piernika

    Deser dla dzieci.

  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    ...nawet o pół roku. Przechowuj tak ciasta drożdżowe, ucierane, kruche, serniki, ale bez kremu, polewy, lukru i galaretki.