• Informacje na temat:

    ucieranie maki z margaryna na mase

Artykuły na temat: ucieranie maki z margaryna na mase
  • Składniki: 1,3 kg czerwonych porzeczek, 25 dag masła albo margaryny, 32,5 dag cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, sól, 4 jajka, 25 dag mąki pszennej, 7,5 dag mąki ziemniaczanej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 30 dag śmietany kremówki, listki mięty do dekoracji, tłuszcz i mąka do blachy

  • Składniki na 16 porcji: 25 dag mąki tortowej, 15 dag mielonych orzechów laskowych , po 20 dag drobnego cukru i margaryny, 4 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3-4 łyżki likieru orzechowego, 5 łyżek mleka 3,2 proc. lub gęstej śmietany 18 proc., sól , masło i bułka tarta do formy, 1 opakowanie polewy o smaku białej czekolady i orzechy laskowe do dekoracji.

  • Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag masła lub margaryny, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka, 150 ml kwaśnej śmietany, cukier puder do posypania, 6 większych śliwek, np. dąbrowickich

  • Ucierane ciasto z porzeczkami

    Proste ciasto z sezonowymi owocami.

  • ...budynie waniliowe (takie na 3/4 l mleka) • 1/2 szkl cukru • margaryna • 2 masła • 10 dag cukru pudru • szkl. ajerkoniaku • czekolada do polania.

  • Składniki na 10-12 porcji: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny, 9 dag miękkiego masła lub margaryny, 14 dag cukru, 2 jajka, opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżka oleju np. słonecznikowego lub z pestek winogron, ¾ szklanki białego półsłodkiego lub słodkiego wina, 30 dag białych winogron. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do blachy lub papier do pieczenia.

  • Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 15 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 130 ml oleju słonecznikowego, 6 średnich kwaśnych jabłek np. szara reneta, 10 dag rodzynek, 1 małe czerwone jabłko np. gloster.

  • Pyszne i proste do zrobienia.

  • Składniki na 24 porcje: 3 szklanki mąki, 3 żółtka, 4 łyżki płynnego miodu, kostka masła, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 szklanki cukru. Masa 1.: szklanka mleka, 3 łyżki kaszy manny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki margaryny. Masa 2.: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy oraz 1 polewa czekoladowa i dowolna galanteria cukiernicza do dekoracji.

  • Bardzo kruche i lekkie rogaliki drożdżowe.

Przepisy na temat: ucieranie maki z margaryna na mase
  • ...na ciasto: 5 całych jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka maki tortowej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 1 szklanka bakali (kandyzowana skórka z cytryny, rodzynki, orzechy, figi, wiśnie z syropu bez pestek, otarta skórka z 1 cytryny i jednej pomarańczy, zapach waniliowy, ewentualnie kieliszek rumu; na lukier: 1 szklanka cukru, 3-4 łyżki wrzątku...

  • Piaskowiec rumowy z rodzynkami

    Delikatne i bardzo smaczne ciasto.

  • Domek z piernika

    Deser dla dzieci.

  • Czereśnie - smaczne i zdrowe

    Nie da się ich przechować na zimę: Czereśnie możemy jeść tylko latem. Cieszmy się ich smakiem i wartościami odżywczymi, których te owoce mają całkiem sporo.

  • Mieszanka studencka na trzy sposoby

    Jeśli uważasz, że Mieszanka studencka jest wyłącznie przekąską, ten tekst wyprowadzi Cię z błędu. Sprawdź jakie zastosowanie kulinarne mają popularne bakalie. Nie tylko upieczesz z nimi ciasto, ale także przyrządzisz przystawkę i sałatkę śniadaniową. Szybko, lekko i zdrowo!

  • Najprostsza szarlotka - jak z PRL-u

    ...pokryły dokładnie wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 50-60 minut. Wierzch szarlotki powinien być złoty, a margaryna ma całkowicie się rozpuścić. 

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    Drożdżowe ślimaki Sposób przygotowania 1. Ciasto: drożdże pokrusz, połącz z 1 łyżeczką cukru, 4 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw, by zaczyn ruszył. Jajka utrzyj z resztą cukru. Resztę mąki przesiej, domieszaj sól i zaczyn.  2. Do ciasta dołóż masę jajeczną, olej i resztę mleka. Wyrabiaj przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na...

  • Muffinki kawowe

    Doskonały dodatek do kawy

  • Torciki z jabłkami

    Dla małych i dużych łasuchów.

  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze propozycje!