• Informacje na temat:

    ucieranie maku

Artykuły na temat: ucieranie maku
  • Ciasto ucierane z makiem i wiśniami

    Składniki na 14 porcji: 10 dag suchego maku, 1 kostka (25 dag) masła, 5 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 fiolka migdałowego aromatu do ciasta, 1 szkl. wiśni z kompotu, tłuszcz i mąka do formy.

  • Składniki na 16 porcji: 25 dag masła, 30 dag cukru, 6 jajek, 50 dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 1 budyń waniliowy, 7,5 dag suchego mielonego maku, 600 ml mleka, 5 łyżeczek żelatyny, 25 dag malin, 2 op. błyskawicznego kremu cytrynowego – każde na 200 ml mleka 50 dag jogurtu naturalnego maliny do dekoracji, tłuszcz do formy...

  • Składnki: 1/3 szklanki maku, 3/4 szklanki mleka, 20 dag masła, łyżka skórki startej z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki soku z pomarańczy. Polewa: 15 dag gorzkiej czekolady, pół szklanki kremówki...

  • Składniki: 1 szklanka maku, sól, kilka łyżek miodu, po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i laskowych, suszonych moreli oraz śliwek, 1 laska wanilii, 1,5 l mleka, 1 opakowanie makaronu.

  • Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 1/4 l mleka zsiadłego, jajko, olej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, szczypta cukru, 5 dag maku i 10 dag cukru.

  • Skład na 18 porcji: ● 250 g maku ● 100 g marchwi ● 250 g masła ● 250 g cukru ● 6 jaj ● 300 g mąki ● 100 g mielonych migdałów ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 75 ml mleka ● cukier waniliowy.

  • Skład na 12 porcji: ● 500 g maku ● szklanka śmietanki 30-proc. ● cukier waniliowy ● 250 g mąki ● 120 g cukru ● 3 jajka ● 120 g masła ● 750 g gruszek ● sok z całej cytryny ● 2 łyżki kaszy manny ● szczypta soli...

  • Składniki na 20 porcji: 2 i 1/3 szklanki mąki,  2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g miękkiego masła, szklanka cukru, 6 jajek, skórka starta z jednej cytryny, 6 łyżek oleju, 2 kisiele cytrynowe bez cukru, 1/2 szklanki suchego maku.

  • Składniki na 16 porcji: 2 szkl. mąki pszennej, 5 jajek, 1 szkl. cukru, 25 dag margaryny, 1/2 szkl. oleju, 3 łyżki maku, 1 kisiel trus- kawkowy, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cytrynowy lukier, czekoladowe kamyczki...

  • Składniki na 12 porcji: 5 jajek, 15 dag miękkiego masła, 10 dag cukru, 3 łyżki płynnego miodu, np. wielokwiatowego, 8 dag mąki pszennej, 15 dag mielonego maku, 20 dag czekolady mlecznej, 1/2 szkl. konfitury żurawinowej, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, tłuszcz i mąka pszenna do przygotowania formy.

Przepisy na temat: ucieranie maku
  • ...25dag margaryny; 6 jajek; 1,5 szklanki mąki; 3/4 szklanki maku; łyżeczka proszku do pieczenia; olejek migdałowy.

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanki); 200 g cukru; 150 g masła; 250 ml mleka; 30 g drożdży; 3 jajka. Masa makowa: 500 g maku; 200 g cukru; 100 g masła; 2 jajka; cukier waniliowy; 50 g rodzynek; kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej.

  • ...2 1/3 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru pudru, 40 dag masła lub margaryny, 40 dag maku, 3 jajka, 1 esencja migdałowa; do wysmarowania formy: 1 łyżka tłuszczu; Polewa: 1 szklanka cukru, sok z 1 cytryny, 1 esencja migdałowa...

  • Tort Noworoczny, słodkie powitanie Nowego Roku

    Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób.  Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie. Składniki: 5 jajek 2 duże łyżki płynnego miodu 850 g masy makowej np. Bakalland...

  • Słodkości z Tyrolu

    Nadzienie: - 1,5 kg suszonych gruszek, - 3/4 kg maku, - 30 dag cukru, - skórka z cytryny, cynamon, mielone goździki, - 30 dag masła Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać drożdże(...) cukru pudru, - laska wanilii, - 15 dag tartych migdałów, - 15 dag mielonego maku, - sok z jednej cytryny, - łyżka rumu, - szczypta cynamonu, - łyżeczka proszku do pieczenia, - trzy utarte...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...malinowego, 5 łyżek gęstego syropu malinowego, - gotowa polewa o smaku czekoladowym Przygotowanie: 1. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie drobno zemleć w młynku do orzechów(...) pomarańczową i mieszać podgrzewając. Ciepłą, półpłynną masą, napełnić środek mazurka. Pozostawić do ostygnięcia. Mazurek makowy Składniki: Blaty makowe: - 25 dag maku, mleko do zaparzania maku...