• Informacje na temat:

    ucieranie masy

Artykuły na temat: ucieranie masy
  • ...1 Masło utrzyj mikserem na puszysto. Powoli, małymi porcjami wsypuj cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Całość miksuj na średnich obrotach na gładko. Następnie wbij jajka (w minutowych odstępach). 2 Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj porcjami do masy maślanej, następnie wlej mleko, cały czas ucierając. Jabłka obierz, pokrój...

  • Krem budyniowy: gotujemy gęsty budyń waniliowy (weź- my o pół szklanki mleka mniej niż w przepisie na torebce). Miksujemy z 3/4 kostki masła i 2-3 łyżkami...

  • Ucierany placek orzechowo-batatowy

    ...1. Słodkie ziemniaki obrać, drobno zetrzeć. Orzechy posiekać. Utrzeć 200 g masła ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać mleko. Dodać starte bataty oraz orzechy. Dobrze wymieszać mikserem. 2. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować masłem...

  • Placek ucierany z owocami

    ...sito. Wymieszaj ją z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli po łyżce do masy, wszystko ucierając mikserem. Ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy. Wyłóż blachę papierem. Wylej ciasto. Wsyp bułkę tartą do sitka i oprósz nią delikatnie ciasto (owoce nie opadną na dno). Umyj maliny, delikatnie je osusz i równomiernie rozłóż na cieście...

  • ...1. Margarynę utrzyj z cukrami, dodając po jednym jajku. Obie mąki wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlej aromat waniliowy oraz, ucierając, syp porcjami mąki z proszkiem. 2. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 27 cm. Na wierzchu ułóż umyte, odszypułkowane truskawki. Posyp słupkami migdałowymi. Piecz 50 min w 170˚C. Kiedy ostygnie, posyp cukrem pudrem. Przepis...

  • ...1. Rabarbar umyj i pokrój na 3-4 cm kawałki. Zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości. Dodaj po 1 jajku (w temp. pokojowej) i cały czas ucieraj. Mąkę przesiej, porcjami dodaj do masy, ucierając na gładko. 2. Formę natłuść i wysyp...

  • ...1. Margarynę (powinna mieć temperaturę pokojową) utrzeć na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać do masy kolejno jajka, następnie porcjami dosypywać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać mielone orzechy, mleko lub śmietanę i likier. Ciasto ma być aksamitnie gładkie. 2. Masę na ciasto wylać do keksówki wysmarowanej...

  • Ciasto ucierane w czekoladzie

    ...1. Rodzynki namaczamy w rumie przez co najmniej 30 minut, odcedzamy. 2. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową, puszystą masę. Stopniowo łączymy z jajami. Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały, mieszamy. Rodzynki przesypujemy mąką i dodajemy do masy, mieszamy. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką...

  • ...1. Ciasto: masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Wbij jajko, ciągle ucierając. Mąkę wymieszaj z migdałami i partiami dodawaj do wyrabianej masy. Powinno powstać gładkie, miękkie ciasto. Uformuj je w kulę, chłodź 2 godziny w lodówce. 2. Nadzienie: rozpuść masło, wlej miód i wsyp przyprawy. Wymieszaj, podgrzewaj pod przykryciem na malutkim ogniu...

  • ...1. Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Margarynę rozpuścić w rondlu, wymieszać z kakao, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. 2. Żółtka utrzeć na puszysto z cukrem drobnym i waniliowym. Do puszystej masy dodawać małymi porcjami (np. po 2 łyżki) mąkę i tłuszcz z kakao, na koniec delikatnie...

Wideo na temat: ucieranie masy
  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać na jednolitą konsystencję, po czym wmieszać budyń, wymieszany z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę(...) z sokiem z cytryny zmiksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.

Przepisy na temat: ucieranie masy
  • Puszyste ucierane

    ...białości. Dodaj po 1 jajku (w temp. pokojowej) i cały czas ucieraj. Mąkę przesiej, porcjami dodaj do masy, ucierając na gładko. 2. Formę natłuść i wysyp bułką. Wylej ciasto i rozłóż równomiernie...

  • Jabłecznik ucierany

    ...1. Masło utrzyj mikserem na puszysto. Powoli, małymi porcjami wsypuj cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Całość miksuj na średnich obrotach na gładko.Następnie wbij jajka(w minutowych odstępach). 2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj porcjami do masy maślanej,następnie wlej mleko,cały czas ucierając. Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę.Piekarnik rozgrzej do 180ºC...

  • Ucierany cynamonowiec

    ...: 1. Ciasto: masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Wbij jajko, ciągle ucierając. Mąkę wymieszaj z migdałami i partiami dodawaj do wyrabianej masy. Powinno powstać gładkie, miękkie ciasto...

  • Ciasto ucierane ze śliwkami

    Sposób przygotowania Masło roztop w rondelku na średnim ogniu. W misce zmiksuj ze sobą cukier wraz z jajkami. Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia. Połącz wszystko w jednolitą masę i wylej na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Na wierzchu ułóż połówki śliwek kalifornijskich i kawałki jabłek. Ciasto piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut. 

  • Przepis podstawowy na ciasto ucierane (piaskowe)

    ...przygotować różne warianty, dodając np. kakao, owoce, stosując masy lub polewy. Ciasto podstawowe pieczemy w przygotowanej formie w 175 stopniach C przez 25-30 minut. Przepisy na ciasta na bazie...

  • 6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

    .... 200 g śmietany podgrzać, rozpuścić w niej posiekaną na kawałki czekoladę. Ciasto posmarować odrobiną masy czekoladowej, schłodzić. Żelatynę namoczyć,odcisnąć, roztopić, zmieszać z budyniem...

  • Sernik z kokosem

    ...masa będzie pulchna i prawie biała. Jajka umyj, osusz, oddziel żółtka od białek. Dodawaj po jednym żółtku, ucieraj (ucieranie powinno trwać około 15 minut). 2. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodawaj po łyżce twarogu do masy, ucieraj. 3. Dodaj kaszę, mąkę ziemniaczaną, wiórki i mleko kokosowe. Ubij białka, pianę dodaj do ciasta. Wlej do formy, piecz 50 minut w temp. 180 st.

  • Kołacz śliwkowy

    Sposób przygotowania Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Dodaj śmietanę. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Dużą...

  • Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul

    Sposób przygotowania Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

  • Piaskowiec z porzeczkami

    Sposób przygotowania Porzeczki opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Odłóż 2/3 ciasta, resztę połącz z makiem...