• Informacje na temat:

    ucieranie masy tortowej

Artykuły na temat: ucieranie masy tortowej
  • ...● 125 g miękkiego masła ●125 g cukru ● 3 jajka ● łyżka cukru waniliowego ● skórka otarta z 1 średniej cytryny ● 200 g mąki tortowej ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ● łyżka mleka ● szczypta soli ● 3 średnie jabłka ● cynamon ● opcjonalnie cukier puder .

  • Składniki na 16 porcji: 25 dag mąki tortowej, 15 dag mielonych orzechów laskowych , po 20 dag drobnego cukru i margaryny, 4 jajka, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3-4 łyżki likieru orzechowego, 5 łyżek mleka 3,2 proc. lub gęstej śmietany 18 proc., sól , masło i bułka tarta do formy, 1 opakowanie polewy o smaku białej czekolady i orzechy laskowe do...

  • Składniki na 40 porcji: Ciasto: 360 g gorzkiej czekolady, 240 g masy marcepanowej, 14 jajek, 400 g miękkiego masła, 360 g mąki pszennej tortowej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g mielonych migdałów, szczypta soli, 320 g cukru, 10 łyżek rumu (albo mleka). Krem: 650 g konfitury morelowej, 300 g miękkiego masła. Dekoracje: 900 g plastycznej masy cukrowej, fioletowy barwnik...

  • Składniki na 12 torcików (każdy po 4 porcje): 300 g + 400 g masy marcepanowej, 2 łyżki + ok. 250 g cukru pudru, do podsypania czerwony barwnik spożywczy, czarne cukrowe perełki, 2 słoiki (po 340 g) konfitury morelowej, 2 kg białej plastycznej masy cukrowej, 675 g + trochę miękkiego masła, 750 g + trochę mąki pszennej tortowej, 15 jajek, 300 g cukru, szczypta soli, 2 torebki proszku do pieczenia...

  • Składniki na 8 porcji: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru, 30 dag masła, sól, masło do formy. Nadzienie: 5 dużych kwaśnych jabłek, 3 łyżki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, cukier puder do dekoracji.

  • Skład na 14 porcji: Ciasto: ● po 100 g cukru, gorzkiej czekolady, masł a i mąki tortowej ● 4 jajka ● cukier waniliowy ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● łyżka kawy mielonej Krem: ● 1/2 l mleka ● 120 g cukru ● 2 budynie waniliowe ● 300 g masła ● 100 g mielonych orzechów laskowych ● 50 ml rumu Polewa: ● tabliczka białej czekolady ● 50 g masy marcepanowej ● cukier puder...

  • Mazurek orzechowy na waflu

    Przygotowanie 55 min • Porcja 430 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji. Do bezy można też dodać trochę drobno zmielonych orzechów. Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic 1. Masło ucieram ze szkl. cukru pudru na puszys tą masę. Następnie dodaję po żółtku, ucieram. Do utartej masy dodaję porcjami składniki sypkie – mąkę, zmielone orzechy włoskie, 1/2 opak. cukru wanilinowego...

  • Rodzynkowiec na rumie

    Na blaszkę 25 x 36 cm. Biszkopt: 6 jajek • szklanka cukru • 1,5 szkl. mąki tortowej • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa kawowa: • 1,5 kostki masła • 3/4 l mleka • 3 łyżki cukru • 3 żółtka • 2 budynie śmietankowe • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej • cukier waniliowy • 2 łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej • alkohol. Polewa rodzynkowa: czekolada mleczna...

  • Składniki na 20 porcji: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • niecała kostka margaryny Kasia • 5 jajek • szklanka cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • kilka kropli olejku migdałowego lub waniliowego • cukier puder do posypania • owoce sezonowe...

  • Składniki na 20 porcji: 25 dag margaryny, 6 jajek, 2 szkl. mąki tortowej, 1,5 szkl. cukru, 6 łyżek oleju, 1 kisiel malinowy, 1 kisiel cytrynowy, 200 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 op. zagęstnika do śmietany, 3 łyżki syropu malinowego, 1 op. cukru waniliow., 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. wody, tłuszcz i bułka tarta do foremek.

Przepisy na temat: ucieranie masy tortowej
  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    ...z pieca. Do jego przygotowania potrzeba 250 gramów wysokiej jakości mąki tortowej, 200 gramów cukru pudru, 100 gramów miękkiego masła, 3 jajek, 5 łyżek mleka, pół torebki proszku do pieczenia, odrobiny cukru waniliowego i szczypty soli. Jajka należy bardzo dokładnie utrzeć w mikserze z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą. Do masy dodajemy masło i ucieramy dalej, dokładając stopniowo kolejne...

  • Warkocz makowy

    Składniki: Farsz makowy: 850 g masy makowej np. Bakalland 100 g żurawiny z sokiem z granatu Ciasto: 250 g mąki tortowej 50 g masła 150 ml mleka 1 opakowanie drożdży suszonych 3 łyżki cukru szczypta soli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem i solą...

  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    ...kakaowe z kardamonem i polewą gruszkową Bardzo słodkie ciasto, idealne do kawy. I niezastąpione na poprawę humoru. Składniki na ciasto: 250 g margaryny, 200 g mąki tortowej, 200 g cukru, 4 jajka(...). Przygotowanie ciasta: Margarynę ucieramy w mikserze z masłem. Dodajemy jajka. Łączymy ze sobą składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy je do masy jajecznej, miksujemy i po chwili...