• Informacje na temat:

    ucieranie żółtek z cukrem

Artykuły na temat: ucieranie żółtek z cukrem
  • Placek ucierany z owocami

    Przygotowanie: Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Oddziel żółtka od białek i kolejno dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wlej śmietanę lub jogurt i znów utrzyj. Przesiej mąkę przez sito. Wymieszaj ją z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli po łyżce do masy, wszystko ucierając mikserem. Ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj...

  • Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 8 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 60 dag dużych śliwek, bułka tarta, cukier puder

  • ...1. Czekoladę drobno posiekać. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Margarynę rozpuścić w rondlu, wymieszać z kakao, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. 2. Żółtka utrzeć na puszysto z cukrem drobnym i waniliowym. Do puszystej masy dodawać małymi porcjami (np. po 2 łyżki) mąkę i tłuszcz z kakao, na koniec delikatnie...

  • Ciasto ucierane ze śliwkami

    Przygotowanie: Owoce umyć, podzielić na połówki, wypestkować, odstawić. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać porcjami miękką margarynę, mleko, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Idealnie gładkie ciasto delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli. 2 Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką...

  • ...20 dag masła, 6 żółtek, 20 dag + 2 łyżki cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 22,5 dag mąki, 7,5 dag mielonych migdałów, 1 torebka proszku do pieczenia, 60 dag jeżyn, 4 dag płatków migdałowych, 3-4 łyżki konfitury jeżynowej (malinowej), tłuszcz i mąka do tortownicy...

  • ...drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, to znak, że babka jest gotowa. 5. Upieczoną babę wyjmij z formy, a gdy całkowicie ostygnie, posyp obficie cukrem pudrem lub, jeśli wolisz, udekoruj...

  • ...kremówki, resztę ubij mikserem na sztywno z cukrem waniliowym. Bitą śmietanę połącz z tężejącą masą waniliową. Blaty przełóż powstałym kremem waniliowym. Ciasto schładzaj 3 godziny. Odłożoną śmietanę...

  • Śliwki umyj, podziel na połówki, usuń peski. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodaj mleko i przesianą z proszkiem mąkę. Białka ubij i ostrożnie połącz z masą(...) do 180°C, do suchego patyczka. Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

  • ...1. Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Stopniowo wlewamy olej. Nie przerywając ucierania, wsypujemy – po łyżce – mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec łączymy z pianą ubitą z białek. Wsypujemy wydrylowane, osączone z soku wiśnie i bardzo delikatnie mieszamy. 2. Ciasto wykładamy do dużej, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą lub...

  • Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dwoma żółtkami. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec lekko mieszamy z pianą ubitą z pozostałych dwóch białek. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Śliwki myjemy, pestki usuwamy, a owoce układamy na cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do...

Wideo na temat: ucieranie żółtek z cukrem
  • Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i Salomei

    Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Składniki: 1 kg sera białego; 1 budyń śmietankowy; 1 szklanka cukru pudru; 20 dag masła; 1 cukier waniliowy; starta skórka z 1 cytryny; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 10 dag rodzynek; 2 łyżki mąki; 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej; 8 jaj. Przygotowanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa...

Przepisy na temat: ucieranie żółtek z cukrem
  • Placek puchatek - bardzo łatwy, bez ucierania

    ...(płyn może się rozwarstwiać). 2. Do jeszcze ciepłego tłuszczu z mlekiem i cukrem wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dodaj cztery żółtka i zmiksuj. Ciasto powinno mieć lepką(...) około 40-45 minut w temperaturze 175°C. 5. Upieczone potrzymaj chwilę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i dopiero wyjmij. Jeszcze gorące oprósz przez sitko cukrem pudrem.

  • Ciasto bananowe

    Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

  • Rolada z likierem kawowym

    Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z solą i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasnokremową...

  • Na 1 litr lodów: 2 szklanki mleka; 1 szklanka śmietany kremówki; 6 żółtek; 1 szklanka cukru pudru; 2 łyżeczki cukru waniliowego.

  • Wykonanie: Maslo utrzec z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puch.Dodawac po jednym zoltku,nie przerywajac ucierania.Gdy masa bedzie gladka dodawac po jednej lyzce zmielonego bialego sera.Calosc utrzec na jednolita mase. Polowe masy twarogowej przelozyc do osobnego naczynia i dodac syrop wisniowy.Calosc zmiksowac az masa serowa bedzie w jednolitym kolorze. Do prostokatnej foremki wlozyc...

  • Przygotowanie: Z podstawowych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Prostokatną blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto równą warstwą, nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor. Białka długo ucierać z cukrem, a gdy masa stanie się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny. Polać ciasto polewą i dowolnie udekorować.

  • ...nagrzanym do około 100 stopni, aż będą suche i ?kruszące się?. Jeśli bezy są duże może to zająć sporo czasu ale dla malutkich bez wystarczy godzina, góra dwie. Gdy bezy są gotowe i stygną: z żółtek...

  • Przygotowanie: Zaparzamy kawę. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy do nich alkohol. Żółtka z alkoholem dodajemy do zaparzonej kawy.

  • Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul

    Sposób przygotowania Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

  • Sernik z musem i polewą

    Truskawki umyj, usuń z nich szypułki. 4/5 zmiksuj, resztę odłóż do dekoracji. Powstały mus przecedź przez gęste sito, aby oddzielić pesteczki. Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z połową cukru pudru. Podczas ucierania stopniowo dodawaj żółtka. Na końcu wmieszaj do masy trzykrotnie zmielony ser oraz mąkę. Białka ubij ze szczyptą soli i resztą cukru pudru. Dodaj do żółtek. Na końcu do masy...