• Informacje na temat:

    udka z kurczakow

Artykuły na temat: udka z kurczakow
  • Składniki: 4 udka kurczaka, chili, olej, 3 ząbki czosnku, sól, 2 łyżki sosu sojowego, 2-3 łyżki keczupu, 1 szklanka soku pomarańczowego.

  • .... 2 W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, czosnek, pieprz i sól. Posmaruj udka masłem i obtocz w bułce z przyprawami. Dociśnij dłonią panierkę. 3 Ułóż udka kurczaka na przygotowanej półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym obróć je i piecz kolejne 20 minut. Upieczone udka powinny być rumiane i chrupiące (jeśli są duże, lepiej piec je kilka minut dłużej). Przełóż do naczynia i przykryj...

  • Udka kurczaka ze słodką owocową nutą

    ...1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Udka kurczaka opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej sklarowane masło. Smaż...

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu...

  • Udka kurczaka w ziemniakach

    ...1. Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki czyścimy i przekrawamy na...

  • Składniki: 3 udka z kurczaka, sól, papryczka chili, 2 ząbki czosnku, łyżka miodu, łyżeczka startej skórki pomarańczy, 120 ml soku pomarańczowego, 4 łyżki oleju, 2 pomarańcze, 8 małych papryczek...

  • Udka kurczaka nadziewane szpinakiem

    ...1. Udka myję, ostrożnie usuwam kości, nacieram przyprawą do kurczaka i odstawiam na ok. 30 min. 2. Szpinak rozmrażam, odciskam, odlewam nadmiar wody. Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na maśle. Potem dodaję szpinak, smażę kilka min, doprawiam solą i pieprzem. Studzę, mieszam z serkiem śmietankowym. 3. Udka nadziewam farszem, przekładam je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą...

  • ...1. Wyciskamy sok z 1,5 pomarańczy. Dodajemy miód, po szczypcie każdej papryki, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. 2. Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy mięso do przygotowanej pomarańczowej marynaty i zostawiamy na noc w lodówce. 3. W żaroodpornym naczyniu układamy udka, polewamy zalewą i obkładamy pokrojonymi w grube plastry pomarańczami...

  • Składniki: 4 pałki kurczaka, 20 dag szpinaku, 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku, czerwona papryka, łyżka pistacji, 4 kromki chleba tostowego, pół szklanki śmietany, 10 dag masła, 2 jajka, cytryna, tymianek, pół szklanki białego wina, sól, pieprz.

  • Udka z kurczaka z pieczonymi pomidorami

    Przygotowanie: Mięso/bakłażana przekrój na pół, oczyść i natnij w kilku miejscach nożem. Natrzyj mięso marynatą. Cukinię i papryki pokrój w dużą kostkę, cebulę w ćwiartki, pomidory na połówki, a czosnek zostaw w całości w łupince. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż udka w marynacie, dookoła ułóż warzywa i przypraw je suszonym oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, skrop oliwą. Całość...

Wideo na temat: udka z kurczakow
  • Owoce w kuchni Andrzeja Polana

    Andrzej Polan przygotował swoje propozycje dań z owocami. Kucharz przyrządził m.in. udka kurczaka w oliwie, sałatkę z cytrusów, serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii oraz maślankową panna cottę z czarnymi porzeczkami.

Przepisy na temat: udka z kurczakow
  • Chrupiące udka kurczaka

    ..., paprykę, czosnek, pieprz i sól. Posmaruj udka masłem i obtocz w bułce z przyprawami. Dociśnij dłonią panierkę. 3. Ułóż udka kurczaka na przygotowanej półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, po czym obróć je i piecz kolejne 20 minut. Upieczone udka powinny być rumiane i chrupiące (jeśli są duże, lepiej piec je kilka minut dłużej). Przełóż do naczynia i przykryj, najlepiej tylko ściereczką...

  • Udka kurczaka pieczone w ziołach

    Nie ma prostszego sposobu na przyrządzenie kurczaka. Możesz wykazać się inwencją, dodając różne mieszanki swoich ulubionych suszonych ziół. Udka, które zostaną z obiadu, świetnie będą smakować w sałatce lub w sałatowym wrapie ze śmietanowym sosem.

  • Pikantne udka z kurczaka

    Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 4 łyżki masła po 2 łyżki papryki mielonej: słodkiej i słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki lub więcej pieprzu kajeńskiego łyżka ziół tajskich 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1 Wymieszaj wszystkie przyprawy. Udka umyj i osusz, odetnij widoczny tłuszcz. Natrzyj je mocno mieszanką przypraw - także pod skórą.2 Ułóż udka na blaszce wyłożonej folią. Na każdym połóż...

  • Udka kurczaka w pachnących ziołach

    ...plasterki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Czosnek i szalotki obierz, grubo posiekaj. Udka kurczaka umyj, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Obłóż czosnkiem, szalotkami i cytryną. Odłóż na godzinę.  2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj składniki, którymi były obłożone. Mięso posyp listkami szałwii. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec...

  • Udka pieczone

    Udka umyj, osusz i natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką, zgniecionym ząbkiem czosnku.

  • Brokuły z udkami kurczaka

    Składniki: 4 udka kurczaka 30 dag brokułu mała puszka groszku konserwowego duży por 40 dag małych młodych ziemniaków 2 łyżki masła sól pieprz słodka papryka suszona bazylia olej kilka gałązek świeżej bazylii Przygotowanie: 1 Ziemniaki wyszoruj szczoteczką lub plastikowym druciakiem. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Udka umyj, osusz, ułóż na ziemniakach. Oprósz...

  • Udka z kurczaka w ziołach

    Niezwykle aromatyczne!

  • Udka na białym winie

    Sposób przygotowania 1. Udka opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż do miski. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz sokiem z cytryny. Świeże zioła opłucz, osusz, odłóż trochę rozmarynu, tymianku i oregano do dekoracji. Resztę ziół drobno posiekaj. Dodaj do czosnkowej oliwy. Zalej nią mięso w miseczce. Dobrze wymieszaj, tak by udka...

  • Faszerowane udka

    Składniki: 4 udka kurczaka  brokuł 4 garści liści z młodych pokrzyw cebula 1/2 bułki czerstwej jajko łyżeczka majeranku olej do smażenia 1/2 pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: 1. Udka umyj i osusz. Natnij je wzdłuż, odetnij mięso od kości, tak by została kostka ze skórą. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz...

  • Udka z gruzińskiej kuchni

    Smaczne i aromatyczne danie.