• Informacje na temat:

    udko pieczone z piwem

Artykuły na temat: udko pieczone z piwem
  • ...1. Udka umyj, oprósz solą, pieprzem i majerankiem. 2. Ułóż w brytfance (każde udko na łyżeczce masła). Piecz w 240ºC ok. 20 min, aż skórka zbrązowieje. 3. Zmniejsz temp. do 200ºC, dołóż obrane, pokrojone ziemniaki, cebulę i jabłka, oprósz solą, pieprzem, polej 2 łyżkami kaczego tłuszczu i piecz jeszcze ok. godziny (warto podlewać wytapiającym się...

  • ...rumieni i jest wyjątkowo chrupiąca. Inny sposób na złocistą skórkę to polewanie mięsa w czasie pieczenia jasnym piwem.

  • Udka kurczaka w sosie  miodowo-piwnym

    Składniki: 1 kg pałek z kurczaka, 2 cebule. Marynata: 1/2 szklanki piwa, 4 łyżki miodu, 4 łyżki oleju + do smażenia, 3 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, łyżeczka sosu sojowego, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz. Do zagęszczenia: mąka, woda.

  • Składniki: • 6 udek kurczaka • kilogram cebuli • łyżka masła • łyżka brązowego cukru • 2 liście laurowe • 2 łyżeczki suszonego tymianku • 2 łyżki musztardy Dijon • 1,5 szklanki ciemnego piwa • szklanka bulionu drobiowego • pieprz • sól

  • Królik ze śliwkami

    Składniki: tuszka królika, 3 litry piwa, zielona papryka, marchew, cebula, ząbek czosnku, gałązka tymianku, liść laurowy, 200 g suszonych śliwek, łyżeczka musztardy, tabliczka gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: • 1 tuszka królika • 2 litry jasnego piwa • 1 zielona papryka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 gałązka tymianku • 1 liść laurowy • 20 dag suszonych śliwek • 1 łyżeczka ostrej musztardy (może być Dijon) • 1 tabliczka gorzkiej czekolady • 4 łyżki cukru • sól • pieprz .

  • ...kurczaka będzie rumiana i chrupiąca, jeśli w trakcie pieczenia będziesz polewać mięso piwem. Możesz też, na 10 minut przed końcem pieczenia, posmarować kurczaka miodem lub śmietanką 30 proc.

  • Osłódź sobie jesień

    Słodko pachnące, złociste dania z miodem to znakomite antidotum na jesienną pluchę. Mięso upieczone w ten sposób zaskoczy cię soczystością.

  • Niebo w gębie

    Przygotowanie: 1. Z oprawionego królika oddziel udka. Ponacinaj je, nasmaruj musztardą, pieprzem, solą, w nacięcia włóż śliwki i odstaw do lodówki na całą noc. Tuszkę włóż do dużego garnka, zalej ją piwem(...) oraz tuszkę i przyrumień ze wszystkich stron. Nie wyjmując mięsa z rondla, zalej je piwem, dodaj warzywa i przyprawy. Dolej jeszcze pół litra wody i gotuj do miękkości na małym ogniu. Wyjmij królika...

  • Niedzielne mięso duszone

    ...nich mięso. Dodać przyprawy, podlać wywarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec około 2 godziny, aż mięso zmięknie, polewając je czasu do czasu wypieczonym sosem. 3. Upieczone mięso...

Przepisy na temat: udko pieczone z piwem
  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...zostawić np. do zupy). Zalej bulionem i duś przez ok. 15 min. Po tym czasie ponownie włóż na patelnię żeberka, dodaj pieprz i zalej piwem. Duś kolejne 10-15 min (aż płyn się zredukuje). Żeberka podaj...

  • Przyrządź marynatę z przypraw, oleju, miodu i wódki. Udka kurczaka ofiletuj (tj. obierz ze skóry i usuń kości), a następnie zostaw w marynacie na godzinę. Piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut, polewając wodą lub piwem co 10 minut. Podawaj z borówkami lub żurawiną. Od siebie mogę polecić jeszcze frytki ze słodkich ziemniaków. Porcja dla 3 osób.