• Informacje na temat:

    udziec z wieprzowiny

Artykuły na temat: udziec z wieprzowiny
  • Składniki na 6 porcji: 50 dag surowej białej kiełbasy lub mielonej wieprzowiny, 30 dag makaronu, 10 pomidorków koktajlowych, 20 dag ostrego żółtego sera, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej, szczypta zmielonej kolendry i majeranku, sól, pieprz, olej. Sos: 20 dag jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, szczypta cukru, 1 łyżka startego sera typu parmezan.

  • ...duszenia nadają się najlepiej: - z wołowiny: karkówka, udziec, łopatka, szponder, - z wieprzowiny – żeberka, szynka, schab, boczek, - z kurczaka – pierś i udka.

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    Jakie mięso wybrać na gulasz? Z wieprzowiny na gulasz nadają się: mięso od szynki, łopatka, biodrówka i karkówka, która jednak zawiera sporo tłuszczu i dlatego nie jest polecana osobom na diecie. Z mięsa wołowego najlepsze będą: goleń, łopatka, pręga, karkówka albo udziec. Natomiast wszystkim, którzy ze względów zdrowotnych lub dla szczupłej figury unikają tłuszczu, polecamy mięso drobiowe, np...

  • Niedzielne mięso duszone

    Sztuka duszenia Jakie mięso dusić Zazwyczaj do duszenia bierze się mięso, które nie nadaje się do długotrwałego smażenia i pieczenia. Dusi się też części zawierające więcej błon i ścięgien - w czasie duszenia pęcznieją, nadając potrawie kleistość i zawiesistość. Z wołowiny do duszenia wybieramy: karkówkę, udziec, mostek, łopatkę, rozbratel, szponder. Z wieprzowiny: schab, żeberka, łopatkę...

Przepisy na temat: udziec z wieprzowiny
  • Jakie mięso na mielone?

    ...! Z wieprzowiny wybieraj tłustszą łopatkę, ale wytnij większe kawałki tłuszczu. Z wołowiny najlepsza będzie ligawa i również łopatka. Z cielęciny najbardziej nadaje się karczek. Z drobiu wybierz luzowane udziczki kurczaka lub udziec z indyka. Ważne: mięso drobiowe należy od razu przerobić, pozostałe mogą być przechowywane dłużej.