• Informacje na temat:

    w 15 min bezy

Artykuły na temat: w 15 min bezy
  • Składniki na ok. 12 sztuk: Na bezy: 4 białka, 25 dag cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z cytryny. Na krem: 15 dag gorzkiej czekolady, 4/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (20 dag), 1 łyżka brandy.

  • Jeśli znudziły się wam tradycyjne ziemniaki, proponuję „bezy” ziemniaczane. To dodatek do ryb, mięsa a także samodzielnie danie, np. z sosem czosnkowym. Najważniejsze, by podawać je na ciepło.

  • Składniki ciasta: 30 dag mąki, 15 dag margaryny lub masła, 2 żółtka, łyżka cukru pudru, 2 łyżki wody. Kokosowa beza: 20 dag wiórków kokosowych, 20 dag cukru, 4 białka, op. świeżych malin.

  • Ubij białka na sztywno, sypiąc porcjami cukier. Dodaj kakao, sok oraz pokruszone płatki (część zostaw do dekoracji). Odstaw masę na 15 min. Łyżeczką nakładaj ją na formę wyłożoną papierem, posyp płatkami. Piecz 45 min w temp. 150˚C. Porcje 8. Przygotowanie 60 min. Cena 0,60 zł. Kalorie 460 kcal. Przepis nadesłała Katarzyna Gierula z Rzeszowa.

  • Składniki na 2 porcje: ■ 15 dag jagód ■ 1,5 łyżki cukru pudru ■ 4 bezy ■ mała śmietanka 36%. Dodatkowo: listki mięty do dekoracji.

  • Składniki na 2 porcje: ● 15 dag jagód ● 1,5 łyżki cukru pudru ● 3-4 bezy (około 3 dag) ● mała dobrze schłodzona śmietana 36% ● cukier puder do smaku ● kilka listków mięty i jagód do dekoracji...

  • Składniki: 15 dag mrożonych jagód, 1,5 łyżki cukru pudru, 3-4 bezy, 20 dag śmietany 36 proc., trochę cukru pudru (do smaku), kilka jagód do dekoracji, listki świeżej mięty lub melisy...

  • Składniki: 20 dag masła, 25 dag cukru, op. cukru waniliowego, łyżka soku z cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka tartej bułki, 60 dag brzoskwiń (świeżych lub z puszki), szczypta soli, 3 jajka, sok i skórka starta z cytryny, 27 dag mąki, 1-4 łyżki mleka, 2 białka, łyżka konfitury morelowej, po 2 łyżki płatków migdałowych i posiekanych pistacji oraz gotowe bezy do dekoracji...

  • Semifreddo truskawkowo-jagodowe

    Składniki: 300 ml śmietanki 30 proc., 4 łyżki cukru pudru, 50 dag truskawek, 15 dag jagód, 10 dag bezików.

  • Składniki: 100 ml białek (schłodzonych), szczypta soli, 15 dag cukru, łyżka cukru brązowego, 1/2 łyżeczki octu; Krem: 25 dag serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki (30 proc.), 15 dag dżemu z jagód leśnych, borówki amerykańskie...