• Informacje na temat:

    w 25 minut mazurek

Artykuły na temat: w 25 minut mazurek
  • Mazurek kawowy

    Składniki na 12 porcji: 30 dag mąki, 30 dag masła, 25 dag cukru, 1 żółtko, sól, 2 łyżki śmietany, pół słoiczka marmolady, 10 dag mleka w proszku, po 1 łyżeczce kawy rozpuszczalnej i cukru waniliowego, czekoladowe ozdoby, gotowy biały lukier.

  • Składniki na ok. 20 porcji: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 5 dag zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem: ½ l mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 25 dag masła. Ponadto: 30 dag białej czekolady, 8-9 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek...

  • Składniki na 15 porcji: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 dag mielonych migdałów, 25 dag masła, 2 żółtka, szczypta soli. Dekoracja: 1 szklanka śmietanki 30-36 proc., 10 dag mielonych migdałów, 25 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, aromat migdałowy, 1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady, pralinki i obrane migdały, masło do formy.

  • Składniki na 20 porcji: Spód: 25 dag mąki • 6 łyżek cukru • 12,5 dag masła • żółtko • 5 łyżek zimnej wody Dekoracja: 15 dag posiekanych migdałów • szklanka śmietanki • 25 dag cukru • 3 krople aromatu migd. • pół tabliczki czekolady...

  • Mazurek nugatowo-bakaliowy

    Składniki na 12 porcji: 2 szklanki mąki pszennej, 25 dag masła, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka ugotowane na twardo, 1 szklanka dżemu lub marmolady pomarańczowej, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 40 dag mieszanki różnych bakalii i orzechów, 1 mały słoik kremu nugatowo-orzechowego typu nutella.

  • Składniki: 25 dag maku, mleko, 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, esencja migdałowa i waniliowa, 1 łyżka bułki tartej, rum, 15 dag śmietanki 36 proc., 30 dag gorzkiej czekolady, 5 łyżek masła...

  • Składniki na 20 porcji: Spód: 25 dag mąki • żółtko • 12,5 dag masła • 6 łyżek cukru • 5 łyżek zimnej wody Dekoracja: puszka słodzonego mleka skondensowanego • 15 dag cukru pudru • sok z cytryny • pół tabliczki gorzkiej czekolady...

  • ...1 Z rozmrożonego ciasta wykroić prostokąt o wymiarach 24 x 12 cm. Upiec go w wysmarowanej masłem formie na złoty kolor (około 25 minut w temperaturze 220°C). Wystudzić(...) z instrukcją na opakowaniu, dodając spożywczy barwnik w kolorze żółtym. Mazurek dokładnie pokryć polewą. 3 Z cukru pudru, kakao i kilku kropli wody utrzeć lukier. Mazurek udekorować lukrem i połówkami...

  • ...masa będzie lśniąca i jednolita, wylać do formy do pieczenia w kształcie kwiatka, dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 2. Ciasto piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć(...), udekorować. Nasza rada Do ciasta możesz dodać kilka kropli aromatu waniliowego, cytrynowego albo rumu. Najlepsze po dwóch dniach od upieczenia. Przygotowanie: ok. 70 minut...

Przepisy na temat: w 25 minut mazurek
  • Mazurek malinowy

    Składniki na dwa mazurki: - 25 dag migdałów, - 50 dag mąki, - 7 dag masła, - 4 żółtka ugotowane na twardo, - 12 dag cukru, - 2-3 krople aromatu migdałowego, - 1 surowe żółtko, - 50 dag dżemu(...) w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C, ostudzić. 3. Zupełnie zimne placki smarować dżemem i składać po dwa. Przygotować...

  • Mazurek makowy

    ...i bułkę tartą. Wymieszać, połączyć z pianą z białek. Połową ciasta napełnić trójkątną formę, piec 25 minut w temp. 170 st. C. W ten sam sposób upiec resztę ciasta. Śmietanę zagotować z glukozą(...)Składniki: Blaty makowe: - 25 dag maku, - mleko do zaparzania maku, - 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, - 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, - esencja migdałowa i waniliowa...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...polewy zrobić ozdobne paski na mazurku. Czas przygotowania: 50 minut 1 porcja: 328 kcal Mazurek cygański z bakaliami Składniki: Kruchy spód: - 20 dag mąki, 10 dag masła, - 5 łyżek cukru(...) białka. Masę bakaliową rozsmarować na cieście. Blachę wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, mazurek piec około 15 minut w temp. 200 st. C. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier...

  • Mazurek razowy na waflu

    Składniki: - 2 wafle, - 25 dag masła, - 25 dag czekolady, - 25 dag cukru pudru, - 1/2 startego chleba razowego, - gotowa polewa z białej czekolady lub cytrynowa, - pastylki białych mentosów(...) ozdobne paski na mazurku. Czas przygotowania: 50 minut 1 porcja: 328 kcaL...

  • Mazurek wiosenny z marcepanem

    .... Upiec na złoty kolor (ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C). 3. Przygotować lukier według przepisu na opakowaniu. Białym lukrem posmarować wierzch placka. Pozostawić do zastygnięcia. Drugie opakowanie(...) i na zastygniętych polewach namalować obwódki płatków i środek kwiatka. Pozostawić do zastygnięcia. Czas przygotowania: 75 minut 1 porcja: 290 kcal...

  • Ciasto: masło - 25 dkg; mąka krupczatka - 2 szklanki; cukier- 4 łyżki; żółtka - 1 sztuka; gęsta kwaśna śmietana - 2 łyżki; szczypta soli. Polewa: cukier - 1 szklanka; kakao - 3 łyżki; kwaśna śmietana - 3 łyżki; rodzynki - 1 szklanka; smażona skórka pomarańczowa -10 dkg.

  • Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić z cukrem pudrem, powoli dodawać resztę składników delikatnie mieszając. Piec ok.25 minut w temperaturze 200 stopni, na prostokątnej blasze. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Masa: Wiórki zalać mlekiem, dodać cukier i cukier waniliowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Następnie dodać obie mąki i jeszczę chwilę pogotować. Odstawić w chłodne miejsce...

  • Wielkanoc

    ...ciasto z lodówki. Rozwałkuj je. Płaską blachę z rantami posmaruj masłem i ułóż na niej ciasto. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy kruchy spód ostygnie, podgrzej(...) minut w temperaturze 180 stopni. Gdy kruche ciasto ostygnie, posmaruj je masą różaną. Udekoruj mazurek skórką, migdałami oraz lukrem różanym, który uzyskasz, miksując cukier puder z syropem różanym...

  • Crostata - kruche włoskie ciasto z konfiturami

    ...dżemu w odległości kilku centymetrów od siebie tak, aby powstała z nich kratka. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.(...) owinąć przezroczystą folią i włożyć na 20 minut do zamrażalnika. Następnie należy wyłożyć ciastem okrągłą formę do tarty odłożywszy na bok jedną piątą. Na ciasto pokłute widelcem wykładamy równo...