• Informacje na temat:

    w boczku wędzonym

Artykuły na temat: w boczku wędzonym
  • Składniki dla 4 osób: 20 dag boczku wędzonego • 30 dag białej kiełbasy • pół główki średniej młodej kapusty • włoszczyzna • pęczek koperku • 4 ziemniaki • 2 łyżki masła klarowanego • liść laurowy • ziele angielskie • kminek • sól • pieprz.

  • Świąteczny żurek  na wędzonym boczku

    Składniki: 25 dag boczku, 1 pietruszka, 1/4 selera, śmietana, 3 jaja, 1 cebula, olej, 500 ml zakwasu na żur , czosnek, sól , po łyżce kminku i majeranku, 30 dag kieł basy, pieprz, chrzan.

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg mielonego mięsa drobiowego 4 plasterki wędzonego boczku 4 jajka 4 kajzerki 2 małe cebule 4 łyżki masła suszony majeranek sól i biały pieprz listki laurowe do dekoracji...

  • Pół kg mielonej wieprzowiny (łopatki, szynki), cebula, ząbek czosnku, 4 jajka, czerstwa kajzerka, mleko, 4 plastry wędzonego boczku, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka, 8 plasterków wędzonego boczku, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 4 połówki suszonych pomidorów, 4 łyżki oleju, mielona słodka i ostra papryka, sól, pieprz.

  • ...1 cebula, 10 plasterków wędzonego boczku, 2 dag masła, 35 dag ryżu na risotto, 1 l bulionu warzywnego, 125 ml soku jabłkowego, 7,5 dag parmezanu, 30 dag sałaty radicchio, 1 pęczek tymianku, 1 czerwone jabłko, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 1 porcja podstawowego ciasta na pizzę, 30 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 duża czerwona papryka, 12-14 pomidorków czereśniowych, 8 plasterków wędzonego boczku, 4 jajka, 1 awokado, kilka gałązek kolendry albo natki, 4 łyżki oliwy, 1 papryczka chili, sok z 1/2 limonki, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 12 skrzydełek kurczaka (ok. 80 dag), 5 łyżek keczupu, 1–2 łyżki oleju, 1 mała papryczka chili, 12 plasterków wędzonego boczku, 1 słoik (ok. 150 ml) gotowej konfitury morelowej do mięs (ew. sosu słodko-kwaśnego), sól, pieprz.

  • Składniki na 12 porcji. Roladki: 12 okrągłych ziemniaków • 12 małych młodych marchewek • 2 młode pory • 12 plastrów boczku wędzonego • natka pietruszki do dekoracji • sól, pieprz. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego • 2 łyżki majonezu • łyżeczka chrzanu • szczypta grubo mielonego pieprzu • łyżeczka posiekanego szczypiorku • sól.

  • Roladki schabowe z grzybami, ogórkiem i boczkiem wędzonym

    Składniki: 4 plastry schabu, 4 plastry boczku wędzonego + 5 dag boczku wędzonego w kawałku, 15 dag pieczarek, 10 dag kurek, cebula, 2 ogórki kiszone, łyżka musztardy, masło klarowane, sól, pieprz.

Wideo na temat: w boczku wędzonym
  • Bób smażony z chorizo

    Składniki na 2 porcje: ~ 1 szklanka bobu ~ 50 g kiełbasy chorizo lub wędzonego boczku ~ 1 młodą cebulkę ~ sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

  • Przepis na zrazy zawijane

    Zrazy zawijane to jeden z najpyszniejszych sposobów na obiad, które świetnie łączą smak kruchej, aromatycznej wołowiny, wędzonego boczku i niesamowitego smaku tradycyjnych kiszonych ogórków. Przyrządza się je szybko - z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet kuchenny laik! Poznajcie nasz przepis - zawijane zrazy to naprawdę proste, ale pyszne danie!

Przepisy na temat: w boczku wędzonym
  • Eskalopki w boczku

    Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, np. zagrodowego 8 plasterków wędzonego boczku 1 por (tylko biała część) 2 łyżki masła + 1 łyżeczka 60 dag ziemniaków 750 ml(...) plasterkami boczku. Ułóż na ziemniakach, posyp podduszonym porem. Oprósz mielonym pieprzem. Naczynie przykryj folią aluminiową. 3. Piekarnik nagrzej do 180ºC. Wstaw zapiekankę, piecz 20 minut. Zdejmij folię...

  • Superprzekąska: śliwki i daktyle w boczku

    Składniki dla 4 - 6 osób: 20 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku 10 śliwek suszonych 10 daktyli 20 wykałaczek 10 migdałów 10 orzeszków pistacjowych Sposób(...) boczku, spinając je wykałaczką. Roladki ułóż na posmarowanej oliwą tacce i grilluj 5-10 minut, zmieniając strony. Podawaj na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: ok. 20 minut...

  • Chrzanowa zupa na boczku

    Składniki: 2 białe kiełbaski, 10 dag wędzonego  boczku, cebula, 4 ząbki czosnku, listek laurowy, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 20 dag chrzanu, 3 łyżki soku z cytryny, 200 ml śmietany  12-proc., żółtko, sól, pieprz,  majeranek. 1. Cebulę przekrój na pół, razem z czosnkiem włóż do garnka. Dodaj kiełbaski, boczek i przyprawy, wlej dwa i pół litra wody, gotuj 30 min. 2. Zupę przecedź...

  • Banany w boczku

    Składniki na 4 porcje: 3 banany 12 plastrów boczku wędzonego 2 łyżki oleju seler naciowy do dekoracji sos chili  Przygotowanie:   Banany obrać, każdego pokroić na 4 części, każdy kawałek zawinąć w plasterek boczku, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju na chrupko. Serwować na półmisku wraz z sosem chili. Dekorować selerem.

  • Pstrąg w boczku

    Składniki: - 2 małe pstrągi po ok. 35 dag, - 6 plastrów boczku wędzonego, - sok z 1 cytryny, - sól, pieprz, olej, - cytryny do dekoracji, - kilka listków natki Przygotowanie: Pstrągi sprawić, umyć i osuszyć. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny i kilka listków natki. Trochę posolić i oprószyć pieprzem. Pstrągi owinąć boczkiem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na...

  • Śliwki w boczku

    Składniki na 30 porcji: - paczka (25 dag) suszonych śliwek kalifornijskich, - 20 dag sera gouda, - 20 dag wędzonego boczku, - wykałaczki, 2 łyżki oleju. Przyrządzanie: Śliwki wymoczyć(...), a następnie paskiem boczku. Każdy rulonik przebić wykałaczką, żeby się nie rozwijał. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć w nim ruloniki z boczku, sera i śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego...

  • Ziemniaki w boczku

    ...obgotowane ziemniaki owinąć plasterkami boczku i wyłożyć do naczynia. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Przystawka z jabłek i boczku

    Składniki: - 1 kg jabłek, - 20 dag wędzonego boczku, - majeranek lub kminek Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę, stopić w rondlu, wyjąć skwarki. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ostrożnie włożyć do gorącego tłuszczu i ciągle mieszając, dusić, aż staną się szkliste. Wtedy dodać majeranek lub kminek. Skwarki wymieszać. Odstawić z ognia. Podawać na...

  • Morele w boczku (Abricots enrobés de lard fumé)

    Składnikina 12 sztuk: - 12 moreli (po 50 g), - 24 migdały bez skórki, - 12 plastrów wędzonego boczku, - 2-3 gałązki tymianku, - 2-3 gałązki tymianku, - 2-3 łyżki oliwy z oliwek, - mięta lub tymianek do dekoracji. Przygotowanie: Morele porozcinać na pół, wyjąć pestki, do każdej moreli włożyć po 2 migdały, złożyć i owinąć plastrem boczku. Z tymianku oberwać listki. Oliwę rozgrzać na...

  • Kapuśniak po francusku

    Z wędzonym boczkiem.

Dyskusje na temat: w boczku wędzonym
  • Re: MŁODA KAPUSTKA

    A ja podgotowuję kapustę i robię zasmażkę na wędzonym boczku oczywiście z koperkiem. Doprawiam odrobiną cukru pieprzem i octem.

  • Re: Pizza z wędzonym kozim serem i pomidorami

    Boczek owszem, ale wczesniej zesmazony na chrupiaco I z wytopionym tluszczem. W kontakcie np. z mozzarella robi sie na powrot miekki. Jak polozysz plastry surowego boczku na pizzy I wlozysz to do piekarnika to po 10 - 11 min pieczenia boczek pozostanie nadal surowy. Mozesz uzyc boczku gotowanego ale to syf. Najlepsza jest szynka parmenska, albo podobna....

  • Re: Gotujące Panie proszę o pomoc .

    Ja robię żurek z przepisu kolegi. Robię go na wędzonym boczku i dobrej kiełbasie. Kroję to w kostkę i gotuję wraz z grzybami i czosnkiem, gdzieś około 40 minut. Potem dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, a po 20 minutach wlewam żurek.

  • Re: Kapuśniak z kiełbaską

    Ziemniaki w kwaśnej zupie się nie dogotują... Będą "głąbowate"! Ja najpierw ugotowałabym ziemniaki z włoszczyzną, potem dodała kapustę, na przykład podsmażoną na maśle lub boczku wędzonym :)

  • Re: barszcz bialy

    Witam u mnie są w sumie 3 rodzaje barszczu białego: 1. na wędzonym boczku i kiełbasce (nie tłustej) przepis dodany 2. na białej kiełbasie (zwykłej albo jest taka biała kiełbasa majerankowa do barszczu w sam raz. 3. na żeberkach. Do podstawy 2 i 3 często dodaje kilka suszonych grzybów. Barszcz na każdej z tych baz ma nieco inny smak ale wszystkie są naprawdę smaczne trzeba tylko odkryć swoje smaki

  • Re: Sekret dobrej jajecznicy

    Najlepsza jajecznica jest taka,jaką kto lubi.Ja np.robię jajecznice z pomidorami,zieloną cebulką na maśle,nie może być wysmazona ,taka wręcz lużna.Dzieci lubią z pokrojoną szynką ,na masełku ale mocno wysmażona,ja mówię na wiór.Mąż smaży na wędzonym boczku ,z cebulą średnio wysmażoną.Co człowiek to gust,nie można powiedziec ,która jest najlepsza,bo kazdy lubi inną.

  • Re: przyszłam, ale

    ożeszzzzzz... widziałaś grochówkę na swieżym??? MUSI być na wędzonym ;PPP ale na boczku???? surowym czy wędzonym? przestań się wahać...ugotuj grochówkę :PPP

  • Zupka ratunkowa

    Ojjjj, pyyyyychaaa! Moze ugotuję w sobotę ? Taki porzadny , na kościach i wędzonym boczku , ziemniaczkami ... Niam ...

  • Re: przyszłam, ale

    no jak? pewnie, że wędzonym :-)) ale na boczku???? surowym czy wędzonym? przestań się wahać...ugotuj grochówkę :PPP stereotypy!;)

  • Re: przyszłam, ale

    no jak? pewnie, że wędzonym :-)) ale na boczku???? surowym czy wędzonym? przestań się wahać...ugotuj grochówkę :PPP