• Informacje na temat:

    w brytfance

Artykuły na temat: w brytfance
  • Szynka w glazurze z goździkami

    ...1. Szynkę opłucz, wytrzyj, skórę natnij w krateczkę. Mięso natrzyj solą i łyżką cukru. Powbijaj goździki. Odstaw w chłodne miejsce na dobę. Następnego dnia ułóż mięso w brytfance posmarowanej tłuszczem. Piecz około 100 minut, często skrapiając gorącą wodą oraz sosem zebranym z dna brytfanki. Dżem podgrzej, przetrzyj, wymieszaj z papryką i na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj mięso...

  • ...1. Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj ze wszystkich stron roztartymi ząbkami czosnku, solą oraz łyżką cukru. Skórę ponacinaj w drobne romby. Potem wbij w mięso goździki. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na mniej więcej dobę. 2. Następnego dnia mięso posmaruj ze wszystkich stron olejem. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Piecz około 1 godziny i 40 minut, często...

  • ...1 Filet posyp solą, pieprzem i papryką, ułóż w brytfance posmarowanej olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę. 2 Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Potnij na połówki albo cząstki. Cukinie oraz pomidory umyj, osusz. Cukinie pokrój w plasterki, a pomidory na połówki. Cebule obierz, pokrój na cząstki. Papryki rozetnij...

  • Mięso opłucz, wytrzyj do sucha, skórę natnij w krateczkę. Potem naszpikuj wieprzowinę goździkami. Natrzyj solą oraz łyżką cukru. Włóż do miseczki, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane mięso ułóż w brytfance nasmarowanej tłuszczem. Podlej bulionem. Piecz około 95 min, często skrapiając gorącą wodą oraz sosem z dna...

  • Przygotowanie: Umyj i osusz mięso. Cielęcinę rozbij z każdej strony i rozłóż na blacie. Przekrój na pół plastry szynki. Opłucz tymianek, posiekaj listki i wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem. Plastry mięsa posmaruj masłem tymiankowym, połóż na nie plasterek szynki, listek szałwii i kilka listków szpinaku. Całość zwiń w roladę i zepnij wykałaczką. Zrazy ułóż w wysmarowanej masłem brytfance...

  • Składniki: 80 dag schabu, 2 gruszki, 3 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 4 mielone goździki, 5 łyżek jasnego, płynnego miodu, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, olej do wysmarowania brytfanki.

  • Kaczka w pomarańczach

    Kaczkę umyj. Natrzyj solą i pieprzem. Ćwiartki cebuli oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance....

  • Kaczkę umyj. Natrzyj solą i pieprzem. Ćwiartki cebuli oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance....

  • ...1 Polędwicę umyj, osusz. W brytfance rozgrzej połowę masła i obsmaż mięso. Rozgrzej resztę masła, podsmaż pokrojone cebule, szynkę i pieczarki. Dopraw i duś. Pod koniec dodaj śmietanę i natkę(...) w brytfance około 40 minut w temperaturze 170°C. CZAS: około 2 godzin...

  • ...1. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Boczek pokrój w kostkę. Fasolę opłucz i dobrze osącz. Kurczaka umyj, osusz. Tuszkę podziel na 6 kawałków. Mięso oprósz solą oraz pieprzem. 2. W brytfance rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka. Smaż je 15 minut (często...

Przepisy na temat: w brytfance
  • Cannelloni z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Makaron cannelloni gotuj kilka minut. Odsącz. Szpinak przełóż do garnka, podlej wodą, przypraw solą, pieprzem, gałką, czosnkiem, duś. Podsmaż boczek z posiekaną cebulą i czosnkiem.  2. Zalej pomidorami, przypraw. Dodaj cukier i masło. Do makaronu włóż szpinak i układaj w brytfance, zalej sosem pomidorowym, posyp startym serem. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.

  • Podudzia w pomidorach

    Sposób przygotowania Podudzia opłucz, osusz. Czosnek i imbir obierz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i drobniutko pokrój. Mięso natrzyj czosnkiem i imbirem, posyp chili i suszonymi ziołami. Włóż do lodówki na godzinę. Pory oczyść, umyj i pokrój. Szalotki obierz, posiekaj. W brytfance rozgrzej olej. Obsmaż na nim podudzia ze wszystkich stron. Wyjmij je, posyp solą oraz...

  • Prowansalska szynka

    .... Gotuj 15 minut. Odcedź, przestudź, pokrój.  2. Resztę oliwy połącz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Polej tym warzywa. Przemieszaj. Obłóż nimi mięso w brytfance ok. 40 minut przed...

  • Szynka w glazurze

    ...olejem. Ułóż w natłuszczonej brytfance. Piecz około 1 godziny i 40 minut, często skrapiając gorącą wodą oraz sosem zebranym z dna brytfanki. 3. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko, wymieszaj...

  • Filet indyka z farszem

    Sposób przygotowania 1. W mięsie wytnij kieszeń,natrzyj je solą i pieprzem.Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Pomidory potnij. Bazylię posiekaj. Twaróg utrzyj z żółtkiem. Dodaj cebulę, pomidory i bazylię. Przypraw pieprzem. Kieszonkę w mięsie napełnij farszem. Zepnij otwory. Pieczeń posmaruj olejem. Ułóż w brytfance. Cytrynę pokrój w plasterki. Obłóż nimi mięso. Piecz 1 godz. w 200

  • Wieprzowina jałowcowa po myśliwsku

    ....  3. W brytfance rozgrzej pozostały olej. Na gorący tłuszcz włóż mięso. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem podlej sokiem jabłkowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 45 minut. Po...

  • Pomarańczowe rumiane kawałeczki

    ...z połową fenkuła i resztą składników. W brytfance rozłóż kawałki kurczaka i przykryj dokładnie marynatą - wetrzyj ją w mięso. Dołóż pozostałe poówki fenkuła. Przykryj i zostaw na 2-3 godziny do...

  • Schab z nadzieniem ziołowym

    ...do lodówki. Potem posmaruj pieczeń pozostałym olejem. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temp. 180ºC. Podlej bulionem. Piecz godzinę. W czasie pieczenia często polewaj...

  • Pieczeń w skorupce

    Sposób przygotowania 1. Schab opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odłóż na bok.  2. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, posiekaj. Tosty pokrusz. Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj go z okruszkami chleba i natką. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku. Zagnieć jednolitą masę.  3. W brytfance rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż na nim mię- so. Potem oblep je...

  • Udka z pieca z purée z kukurydzy i migdałami

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj i osusz. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Czosnek i pozostałe przyprawy wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Natrzyj mieszanką mięso.  2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż mięso w brytfance i przykryj folią aluminiową. Piecz 40-45 minut. W trakcie pieczenia polej udka 2-3 razy powstałym sosem. 15 minut przed końcem zdejmij folię, zwiększ temperaturę do...

Dyskusje na temat: w brytfance
  •  Babka ziemniaczana

    Oddam wszystko za przepis na babkę ziemniaczaną. Jadłam ją dawno temu u mojej koleżanki, która pochodzi z okolic Białegostoku. Straciłam z nią kontakt a nikt inny nie wie o co mi chodzi:( Pamiętam, że była to babka pieczona w dużej brytfance jak na ciasto i smakiem przypominała placki ziemniaczane. Na pewno było tam dużo ziemniaków.Ale co jeszcze?

  • Re: Tradycyjne gołąbki

    A najlepsze są gołąbki z pieca, duszone w brytfance. Palce lizac.

  • Re: szukam przepisu

    Witam, ja robie "roladki" z karkówki z kiszona kapustą- karkówkę kroję na plastry- rozbijam- solę, pieprzę- nakładam wczesniej pokrojona i nieco podsmażona kapuste kiszona- zawijam i ukladam w brytfance- "sklejeniem"na rozgrzany wczesniej smalec z zielem angielskim oraz listkiem laurowym (mozna smazyc na oleju) - całosc zapiekam okolo godziny- potem podlewam to woda dodaje jeszcze troche

  • Re: Gęś wolno pieczona

    Najpierw była szybko pieczona w brytfance , teraz wolno pieczona w żaroodpornym ,a może byśmy spróbowali upiec metodą żółwika nad ogniskiem. Wszystko dla kasy nie smaku.

  • Re: potrzebuje dobrego przepisu na duuuzy posiłek ;)

    Możesz też upiec drób (kaczka i kurczak albo 2 kurczaki), najlepiej w rękawie do pieczenia (U mnie znajdziesz przepisy, zamiast w brytfance w rękawie i nie musisz podlewać, sos będzie zbędny). Szybko i bez wysiłku, za to świetny efekt. Podasz to z chlebem, sałatkami (na pewno znajdziesz coś nieskomplikowanego na smakerze. I już. :) Proponowałabym też do tego połówki brzoskwinii z puszki

  • Re: Domowy chleb

    Po co drożdże? Nie lepiej dodać polepszaczy? Osobiście piekę chleb, ale tylko na zakwasie, bez żadnych zbędnych dodatków takich jak drożdże. I faktycznie 20 minut w brytfance temp. 190. Toż to wyjdzie zakalec. Smacznego.

  • Re: Bakłażany, tudzież oberżyna

    skórki, zrobić farsz(sos mięsny plus środek bakłażanów, napełnić bakłażany, posypać tartym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku w brytfance( podlać oliwą extra vergine i sokiem pomidorowym) 15-20 min

  • Re: Obiad jak z... rękawa

    Dla mnie taki kurczak jest uduszony, a nie ładnie wypieczony. Trzeba jeszcze przed końcem rozciąć rękaw, wypuścić parę i zrumienić wszystko trochę dla smaku. Osobiście wolę robić takie potrawy w żaroodpornej szklanej brytfance. Widać co się dzieje, łatwiej zapanować nad potrawa. Ale jak kto woli !!

  • Re: Tradycyjne gołąbki

    wszystko smażone i jeszcze 1,5 godziny ???ja dodaję surowe mięso do ryżu ,sól ,pieprz,zwijam gołąbki układam w brytfance podlewam wodą ,smaruję przecierem ,przykrywam liśćmi i godz w piekarniku .

  • Re: Obiad jak z... rękawa

    . Marynowany zawsze wyjdzie dobrze a w brytfance jeszcze genialnie przyprawi warzywa pod nim. Gdybym realnie nie miał czasu, to przygotowywałbym sobie kilka porcji różnych mięs w sous vide podczas wolnego