• Informacje na temat:

    w brytfannie

Artykuły na temat: w brytfannie
  • Kurczak po bawarsku pieczony w piwie

    Kurczaka rozciąć na pół. Natrzeć solą pieprzem i papryką, skropić olejem. Ułożyć w brytfannie, wlać połowę piwa i piec w temperaturze 200 st. C. przez...

  • Składniki na 6 porcji: 1 sprawiona gęś (ok. 4 kg), 1 pęczek włoszczyzny, 4 łyżki smalcu, 1 pęczek natki, 1 cebula. Na farsz: 100 g mieszanych suszonych owoców (mogą być owoce z wigilijnego kompotu), 1 pęczek świeżego majeranku, 3 jabłka, 2 cebule, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier. Na pyzy: 750 g ziemniaków ugotowanych w łupinkach, a następnie obranych, 750 surowych ziemniaków, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 2 jajka, 100 g mąki pszennej, sól. Na sos 100 ml soku jabłkowego, 2 łyżki mąki...

  • Składniki: 1 udziec jagnięcy z kością (waga ok 1,7 kg), 6 obranych ząbków czosnku, marynowana w soli skórka z 1 cytryny – grubo pokrojona, 2 łyżki przyprawy baharat, 1 łyżka prażonych płatków papryki chili, 1 łyżka sumaku, 70 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, do podania podgrzane chlebki pita dodatkowo folia spożywcza, termometr piekarniczy. Sos jogurtowo-burakowy: 2 buraki, 200 g jogurtu typu greckiego, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1½ łyżki pasty tahini, sok z jednej cytryny, 2...

  • ...1. Mięso umyj i przekrój przez środek. 2. Cebulę posiekaj, usmaż na smalcu. Wymieszaj z pokrojonym boczkiem, szynką, ozorkiem i mieloną cielęciną. Przypraw solą z pieprzem. 3. Rozłóż farsz wzdłuż płata mięsa. Zwiń, obwiąż nicią i ułóż w brytfannie wysmarowanej smalcem. 4. Piecz 1,5 godziny w 190°C.

  • ...i ma- słem. Rozsmaruj nadzienie na cieście w brytfannie. Piecz całość w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Porzeczki oczyść, opłucz i osusz. Następnie rozłóż je na ostygniętym cieście. Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Lekko stężałą wyłóż na porzeczki. Placek w brytfannie wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie...

  • Czas przygotowania 180 minut. Cena porcji ok. 5,30 zł 1. Fasolkę gotujemy i odcedzamy. Cebulę kroimy w paski. Paprykę odcedzamy z zalewy. 2. Kawałki mięsa podsmażamy na oleju w brytfannie na jasnozłoty kolor. Następnie dodajemy cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem, papryką, jałowcem oraz solą. Wlewamy bulion i pomidory, mieszamy. Przykrywamy brytfannę i zapiekamy ok. 90 minut...

  • Mąkę, jajko, śmietanę, przyprawy i cukier wymieszaj. Wlej drożdże rozpuszczone w mleku i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, posmaruj ją oliwą i włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta. W każdą porcję włóż parówkę i uformuj kulkę. Ułóż każdą na brytfannie i piecz 40 minut w temp. 160 °C.

  • Schab  z owocami

    ...1. Owoce namocz, aby napęczniały. Mięso umyj, osusz, rozetnij na płat, natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i szczyptą suszonego czosnku. Owoce osącz, ułóż na mięsie, zwiń dość ciasno w roladę. Zwiąż nicią kuchenną. Mięso ułóż w brytfannie. Skrop olejem. Piecz w temp. 180 stopni C ok. 50-60 min, odwracając w trakcie.

  • ...1. Mięso umyj, natrzyj solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj olej, miód, wino i przyprawy korzenne (dokładna ilość wg uznania). Udka (lub pokrojoną tuszkę) ułóż w brytfannie, polej częścią marynaty i piecz. ok. 40 min. W trakcie posmaruj raz resztą marynaty. Podaj posypane sezamem, np. z ziemniakami.

  • Kopytka po włosku

    Dynię i ziemniaki ułóż w brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180°C, aż warzywa będą miękkie. Odłóż do wystudzenia. Przełóż do misy i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Następnie dopraw solą, pieprzem i uformuj z ciasta wałki. Pokrój je i lekko spłaszcz widelcem. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Zdjęcia na temat: w brytfannie
Przepisy na temat: w brytfannie
  • Biała kiełbasa w glazurze

    Sposób przygotowania 1. Pętka kiełbasy opłucz, nakłuj widelcem. Włóż do garnka,zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj 5 min. Kiełbasę wyjmij, ostudź, natnij, posmaruj olejem. Piecz w brytfannie ok. 10 min do zrumienienia. 2. W tym czasie dżem utrzyj z chrzanem, wódką, dopraw solą. Posmaruj kiełbasę glazurą, piecz 10 min, przewróć,posmaruj resztą glazury i piecz jeszcze 10

  • Gulasz wołowy z papryką

    ...1. Mięso pokrój, oprósz mąką, zrumień na rozgrzanym tłuszczu w garnku lub brytfannie. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, razem przesmaż, podlej wodą i duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie. 2. Koncentrat przesmaż z papryką słodką i ostrą na odrobinie tłuszczu, dodaj do mięsa. Dodaj też pokrojoną, oczyszczoną z pestek surową paprykę. Dołóż przyprawy, posól i duś razem kilka minut. Jeśli...

  • Wołowina z piekarnika

    Sposób przygotowania 1. Mięso opłucz, osusz, przykryj folią spożywczą i rozbij na cienkie płaty. Oprósz je solą, imbirem oraz pieprzem. Oczyść strąk papryki, pokrój na kawałki. Na każdym płacie mięsa ułóż po plasterku sera i po kawałku papryki. Zwiń roladki. Obwiąż je lub zepnij szpilkami.  2. Cebulę obierz, pokrój na ósemki. W brytfannie rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Roladki oprósz mąką, obsmaż na...

  • Podudzia z cytryną

    ...wyszorowaną) cytryną i rozmarynem, zamknij, umieść w brytfannie i piecz w 200ºC ok. 40 min. 10 min przed końcem rozetnij rękaw, by mięso się dopiekło.

  • Kurczak duszony z warzywami

    ...1. Mięso umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. 2. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w piórka. Rozgrzej olej w brytfannie lub rondlu, włóż mięso. Smaż kilka minut do zrumienienia. Następnie dodaj cebulę. Gdy się zeszklij, dołóż ziemniaki i marchewkę. Dolej bulion i sos sojowy (zamiast bulionu może być też woda). Duś ok. 30 minut na niedużym...

  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    ...z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni...

  • Podudzia z cytryną

    ...wyszorowaną) cytryną i rozmarynem, zamknij, umieść w brytfannie i piecz w 200ºC ok. 40 min. 10 min przed końcem rozetnij rękaw, by mięso się dopiekło.

  • Rolady wieprzowe z kabanosem

    ...cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Mięso zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz (np. margarynę), umieszczamy w niej przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron...

  • Kurczak na dwa sposoby

    ...uznania). Udka (lub pokrojoną tuszkę) ułóż w brytfannie, polej częścią marynaty i piecz. ok. 40 min. 2. W trakcie posmaruj raz resztą marynaty. Podaj posypane sezamem, np. z ziemniakami. Piersi...

  • Pieczone klopsiki wołowe

    ...solą i czarnym pieprzem. 2. Uformuj z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego (po 20 g każda). Ułóż je w brytfannie i polej olejem arachidowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st...

Dyskusje na temat: w brytfannie
  • Pizza

    W domu mam zwykły piecyk i pizze robię w brytfannie,zawsze gdy ją wyciągam gotową z piecyka pływa mi w wodzie z pieczarek i innych warzyw,nie wiem co z tym zrobić,może upiec najpierw ciasto a potem wstawić ją jeszcze raz z wszystkimi składnikami?!a może kupić płaską brytfannę żeby ta woda szybciej wyparowała!

  • Re: Sposób na kruchą i soczystą pieczeń

    Ja zawsze katuję karkówkę 5 h na małym ogniu w piekarniku w żaroodpornej brytfannie.

  • Re: komunia

    Proponuję pierś indyka duszoną w garnku (lub pieczoną w brytfannie) z ananasem i brzoskwinią. Do tego ryż na sypko + sałata z sosem winegret +żurawina + ewentualnie jabłka duszone z gruszkami,dynia marynowana i inne marynaty:) Sps do indyka podam na privie :P Pozdrawiam:D

  • Re: Tess Holliday pokazuje nogi

    Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz świnkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie Lecz zdębiał obiad podając Bo z świnki zrobił się udziec W dodatku cały w miniaczkach Taka to była dziwaczka!

  • Re: Skrzydełka nadziewane

    Znalazłam taki przepis na nadziewane pałki lub udka: 6 pałek, 30dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, jajo, poł czerstwej bułki, lyżka masła, 5dag rodzynek, przyprawy.Kości wyluzować, przyprawić kurczaka, mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką, stopionym masłem i rodzynkami, przyprawić. Napełnić zgrabnie pałki, zszyć nicią.Ułożyć w nasmarowanej brytfannie i wlać pół szklanki wody. Piec ok 1h

  • Re: Karkówka z pieca z ziemniakami

    Przeciez wyraznie pisze na samym poczatku - Warzywa i jabłka pokroić -Mięso umieścić w brytfannie wraz z warzywami i jabłkam - czy to jest zbyt trudne ?? A moze ziemniaki to nie warzywo :)

  • Re: Szybki obiad na Wszystkich Świętych

    Od tego by zacząć , co masz zwykle. U mnie jutro jest zapiekanka , do której składniki mam dziś przygotowane : ziemniaki ( ugotowane w łupinkach) , pieczarki ( uduszone z cebulą) , pomidory ( w plastrach) , boczek z kiełbasą w kostkę podsmażone) , ser "żółty" ( starty na grubych oczkach tarki) . Jutro rano to wszystko , w dużej żaroodpornej brytfannie wyłożę warstwami, zaleję na wierzchu

  • Re: Karkówka z pieca z ziemniakami

    Przecież ziemniaki to też warzywa. Trzeba było się spytać jeszcze o marchewkę ponieważ też nie pisze gdzie ją włożyć. Ale za to napisane jest tak "Mięso umieścić w brytfannie wraz z warzywami i jabłkami itd." Czy wreszcie ten przepis jest dla Ciebie kompletny?

  • Re: jaka potrawa ostatnio  zachwyciła Cię swoim smakiem?

    np na 24 h Na drugi dzień: żeberka ułożyć w brytfannie i upiec na górnym poziomie piekarnika, często obracając i polewając wytopionym tłuszczem, aby po obu stronach były chrupiące. Po 30 minutach

  • Re: Ryba podstawą twojego menu

    Nie tylko w rękawie, ale i w żaroodpornej brytfannie jednocześnie.