• Informacje na temat:

    w chlebie

Artykuły na temat: w chlebie
  • Chleb

    ......"     (C. K. Norwid)      W Polsce pierwsze wzmianki o chlebie siegaja czasow krola Bolesława Chrobrego. Legenda głosi, że „ Bolesław Chrobry, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł nagle miły zapach(...) kolega Maciek. A zeby kolo sie zamknelo, bo historie sie powtarzaja, a swiet tak naprawde jest maly, po “natychniastowym zapoznaniu sie przy chlebie” okazalo sie, ze Macka Mama uczyla polskiego...

  • Żur w chlebie

    Czas gotowanie: 50 minut.

  • Cudowny chleb pszenny

    ...się pleśni. Kto uważa, że te małe kiełki pszenicy będą mu przeszkadzały w chlebie, przed dodaniem ich do ciasta powinien je dokładnie posiekać. Chleb zachowuje świeżość przez pięć dni. Wskazówka...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...kryją się różne prozdrowotne substancje. Graham jest lżejszy i łatwiejszy do strawienia niż pełnoziarniste pieczywo żytnie czy pszenne. Czytajmy etykiety W najzdrowszym chlebie jest mąka, sól(...) normalna reakcja. Złym znakiem są natomiast czarne plamy – świadczą o tym, że na chlebie musiały być zarodniki szkodliwej pleśni. Jeśli chleb wcale nie spleśniał, to znaczy, że zawiera sporo chemii...

  • Żur w chlebie

    Smak tradycji.

  • Składniki na 4 porcje: ● 1,5 l wody ● pół kg kości cielęcych ● marchewka ● pietruszka ● cebula ● sól ● pieprz ● listek laurowy ● 2 kostki bulionu grzybowego ● pół szklanki kaszy perłowej ● 3 ziemniaki ● kilka suszonych grzybów ● śmietana ● łyżka mąki ● chlebki do podania

  • Zupa serowa w chlebie

    Treściwa i sycąca zupa.

  • Sos z pulpetami w chlebie

    Bochenek stanowi naczynie dla jednej osoby, więc musi być jak najmniejszy. Można go oczywiście zjeść razem z sosem.

  • Skład na 6 porcji: ● włoszczyzna ● 300 g szczawiu ● 4–5 ziemniaków ● cebula ● 2 łyżki masła ● 5–6 łyżek gęstej śmietany ● łyżka mąki ● 5 jajek ● 6 chlebków ● sól, pieprz

  • Gulaszowa zupa w chlebie

    Składniki: 2 czerwone papryki, 40 dag wołowiny, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, mąka, 2 łyżki smalcu, 150 ml wina, 2 ziemniaki, chili lub ostra pasta do gulaszu 3mielona słodka papryka, sól, pieprz, kminek, 6 chlebków

Zdjęcia na temat: w chlebie
Wideo na temat: w chlebie
  • Cała prawda o chlebie tostowym

    Ekspert ds. żywności, Agnieszka Piskała, opowiedziała jaki chleb należy spożywać. Jakiego pieczywa powinniśmy unikać, a jakie możemy śmiało powitać na naszych stołach? Na co zwracać uwagę podczas zakupów w piekarni? (TVP/x-news)

  • Chleb kukurydziany

    Zobacz, jak przygotować pikantny chleb kukurydziany. Smacznego!

  • Prosty chleb na zakwasie

    Chleb - najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różnego rodzaju chlebów, ale najlepszy jest chleb zrobiony samodzielnie! Nie potrzebujesz już tradycyjnego, masywnego pieca chlebowego, by cieszyć się własnym pieczywem. Dzięki naszym trikom samemu zrobisz chleb na zakwasie!

Przepisy na temat: w chlebie
  • Gulaszowa w chlebie

    Oryginalny pomysł na gulasz

  • Ostry gulasz w chlebie

    Pyszny i sycący

  • Pizza drobiowa na chlebie

    Sposób przygotowania 1. Cebule oraz czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chleb rozetnij na 2 blaty.  2. Rukolę opłucz, listki dobrze osusz. Filety z kurczaka...

  • Ciabatta, włoski sposób na chleb

    Jest puszysta, ma duże dziury w miąższu, chrupiącą skórkę i wydłużony płaski kształt, jej ojczyzną jest Italia. Mowa o ciabatcie, charakterystycznym białym chlebie, który także w Polsce ma wielu zwolenników. To pieczywo świetnie sprawdza się do robienia kanapek.

  • Gulasz lombardzki w chlebie

    Nudzi cię gotowanie zwykłego gulaszu? Spróbuj tego!

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    ...i opiekać. Wtedy jest równie smaczny. - Dodatkowo, chleb ma dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy. Mówię oczywiście o dobrym chlebie razowym, który nie zawiera tłuszczu, natomiast ma w sobie...

  • PIĘĆ RZECZY, KTÓRYCH NIE WIESZ O CHLEBIE

    Pieczywo to pożywienie, z którym mamy do czynienia niemal codziennie, więc wydaje się, że już niczym nas nie zaskoczy. A czy wiecie, że pisał o nim Homer i znaleziono go w grobowcu Tutenchamona. Te 5 ciekawostek o chlebie może zaskoczyć!

  • Jak przechowywać chleb?

    Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość?

  • Chleb gryczany

    Jest duży zdrowszy niż ten, który kupujesz w sklepie!

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

Dyskusje na temat: w chlebie
  • Re: Tłuszcze trans - czy rzeczywiście takie złe?

    Tłuszcze trans - od lat okrzyknięte jako te, które są niebezpieczne dla zdrowia. Czy rzeczywiście tłuszcze trans, są aż tak niezdrowe? Przecież występują w chlebie, koncentratach, zupkach chińskich. Czy gdyby tłuszcze trans były, aż takim zagrożeniem dla naszego zdrowia to byłyby tak powszechnie dostępne? W czym jeszcze możemy znaleźć tłuszcze trans? Fast-foody, chipsy itp. to wiem, ale jeszcze

  • Re: Żur w chlebie

    tylko że taki chleb po zjedzeniu żurku zostaje wyrzucony.Głupi pomysł .

  • Tłuszcze trans - czy rzeczywiście takie złe?

    Tłuszcze trans - od lat okrzyknięte jako te, które są niebezpieczne dla zdrowia. Czy rzeczywiście tłuszcze trans, są aż tak niezdrowe? Przecież występują w chlebie, koncentratach, zupkach chińskich. Czy gdyby tłuszcze trans były, aż takim zagrożeniem dla naszego zdrowia to byłyby tak powszechnie dostępne? W czym jeszcze możemy znaleźć tłuszcze trans? Fast-foody, chipsy itp. to wiem, ale jeszcze

  • Re: Gulaszowa w chlebie

    Co to za kretyńska moda podawania zup w chlebie.Czy ktoś ten chleb zjada i czy taka zupa ma dobry smak ?

  • Re: Tłuszcze trans - czy rzeczywiście takie złe?

    Tłuszcze trans - od lat okrzyknięte jako te, które są niebezpieczne dla zdrowia. Czy rzeczywiście tłuszcze trans, są aż tak niezdrowe? Przecież występują w chlebie, koncentratach, zupkach chińskich. Czy gdyby tłuszcze trans były, aż takim zagrożeniem dla naszego zdrowia to byłyby tak powszechnie dostępne? W czym jeszcze możemy znaleźć tłuszcze trans? Fast-foody, chipsy itp. to wiem, ale jeszcze

  • Re: Żur w chlebie

    Podawanie zupy w chlebie to nonsens i zgadzam sie z Toba. Bedac ostatnio w Sudetach jadlem wszakze potrawe, ktora w chlebie sie sprawdza. Pieczona z kminkiem, czosnkiem i cebula wieprzowina w zytnim chlebie a do tego czeski kavak salat... i chlebka zabraklo, bo obie potrawy tluste. Ale zurek w chlebie to nieporozumienie.

  • Re: Jak oczyścić organizm z toksyn?

    Nasz organizm raz na jakiś czas wymaga oczyszczenia z toksyn. Nagromadziły się one w związku z kaloryczną dietą , ubogą w witaminy (brak warzyw i owoców). Takie oczyszczenie możemy przeprowadzić w domu. 1. głodówka o chlebie i wodzie – przypomina post, typowy dla średniowiecznych mnichów, ale jest on niezwykle skuteczny. Jeden dzień jemy tylko suchy chleb (najlepiej kupiony w dobrej piekarni

  • Re: Gulaszowa w chlebie

    Nie chodzi o przepis na gulasz. Może być wspaniały. Kretyński jest pomysł na podawanie go w chlebie. Ludzie na świecie głodują a tu fanaberia w postaci zastępowania talerza chlebem. Niewątpliwie nie poprawia to smaku samej potrawy.

  • Re: ŻUREK W CHLEBIE

    Wczoraj popełniłam żurek w chlebie i wyszedł wspaniały. Dziękuję Wam za rady:)

  • Re: Gulaszowa w chlebie

    A cóż to za regionalna tradycja, która marnuje jedzenie. Nie znam takiej tradycji. I nikt nie krytykuje autora przepisu tylko sam pomysł podawania w chlebie. Tradycją jest szacunek dla chleba, którego czasem brakowało a nie marnowanie jedzenia.