• Informacje na temat:

    w czym kisić kapustę

Artykuły na temat: w czym kisić kapustę
  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Nie przygotowuję dużej ilości kiszonki na całą zimę, tylko np. kilka słoików, i co jakiś czas robię nową partię. Dzięki temu przez cały rok mam świeżą kapustę.

  • ...1. Kapustę kiszoną posiekaj i odciśnij. 2. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, odstaw na kwadrans, by warzywa puściły sok i odciśnij. Połącz z roztrzepanymi jajkami, mąką i przyprawami. 3. Wymieszaj całość z kapustą, po czym usmaż placki na złoto na rozgrzanym oleju.

  • Łosoś z kiszoną kapustą

    Warzywa, nasiona i tłuste ryby to podstawa wiosennego menu. Musisz teraz jeść potrawy zawierające magnez, cynk i witaminy z grupy B!

  • Pierogi z kiszoną kapustą

    ...i dodaj szalotkę. Smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Smaż przez 2 minuty, zdejmij z ognia i odcedź z tłuszczu. Pokrój boczek i kapustę na 0,5-centymetrowe kawałki i wymieszaj z szalotką...

  • Owies, chia, kiszona kapusta - święta trójca zdrowej skóry

    Piękna, promienna cera to marzenie większości kobiet. Aby je spełnić, prócz stosowania specjalistycznych kosmetyków warto również przyjrzeć się codziennej diecie. To, co ląduje na naszym talerzu, istotnie wpływa bowiem nie tylko na kondycję ciała, ale i... skóry.

  • Składniki: 50 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 30 dag peklowanego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 10 dag włoszczyzny, 100 ml bulionu, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, kminek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. Przygotowanie : Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy...

  • Przygotowanie: ➊ Grzyby zalej pól l wody i gotuj godzinę na małym ogniu pod pokrywą. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie przywarły. ➋ Dołóż poszatkowaną kapustę kiszoną i dolej 1,5 l wody. Dorzuć posiekaną cebulę oraz przyprawy. Po godzinie wymieszaj potrawę z olejem i podawaj. ➜ Przygotowanie: 80 min ➜ Stopień trudności: łatwe ➜ Kalorie: 200 Joanna...

  • ...1 Kapustę zalewam wodą, zagotowuję, po czym odcedzam i przelewam zimną wodą (dzięki temu nie będzie zbyt kwaśna). Cebulę obieram, siekam. Szklę na oleju, dodaję kapustę oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Wrzucam listki laurowe, ziele, pokruszoną kostkę, oprószam pieprzem. Duszę pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Gotową przekładam do naczynia...

  • Postna kapusta - wigilijna jarzynka

    ...1. Grzyby umyj, namocz przez noc. Pokrój kapustę, włóż do rondla, zalej taką ilością gorącej wody, aby była przykryta. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień. Gotuj ok. 30 minut bez przykrycia.  Grzyby zagotuj w wodzie, w której się moczyły i razem z wywarem wlej do kapusty. Gotuj, mieszając, aż grzyby oraz kapusta będą miękkie. Odparuj nadmiar soku. 2. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle, wlej do...

  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...składnikiem odżywczym dla bakterii. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego(...) o aktywności przeciwnowotworowej. Dlaczego należy kupować kapustę z beczki? "Nie jest ona przepakowywana do mniejszych torebek, a więc kiszonka nie jest narażona na utratę cennych składników wskutek...

Wideo na temat: w czym kisić kapustę
  • Potrawy z kapusty kiszonej

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z kapusty kiszonej. Przy okazji ekspertka kulinarna wyjaśniła, czym się różni kapusta kwaszona od kiszonej. Wśród kapuścianych propozycji znalazły się placki ziemniaczane z kiszoną kapustą, bakłażany z kapustą kiszoną i grzybami, surówka z kiszoną kapustą oraz zupa pomidorowa z... kiszoną kapustą.

  • Kapusta kiszona i jej wpływ na zdrowie

    - Tam jest bardzo dużo witaminy C - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" o kapuście kiszonej dr Danuta Myłek, dietetyczka. Jakie jeszcze witaminy zawiera? Czy to prawda, że jest ciężkostrawna? Myłek powiedziała też, kto nie powinien jeść kapusty. W studiu programu coach zdrowia Agnieszka Cegielska i kucharz Andrzej Polan przygotowali razem dania z kapustą kiszoną. - Powinna być obecna w każdym domu, pod każdą postacią - zaznaczyła Cegielska. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: pierogi z...

  • Kiszona czy kwaszona?

    Kucharz Piotr Kucharski zdradził w "Dzień Dobry TVN" tajniki kiszenia i kwaszenia. Wyjaśnił również, dlaczego warto jeść kiszone ogórki. Na stole w programie pojawiły się kiszone cytryny, gulasz z kiszonymi ogórkami, ciepła sałatka z pęczaku z salsą z kiszonych cytryn oraz placek z kiszoną kapustą i kiełbasą.

Przepisy na temat: w czym kisić kapustę
  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    ..., - 2-3 listki laurowe, - 2-3 ziarenka ziela angielskiego, - 2-3 ziarenka czarnego pieprzu, - suszony majeranek, - sól kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji Przygotowanie: Kiszoną kapustę przełóż na deskę i bez odcisaknia soku pokrój na kawałeczki. Posiekaną kapustę przełóż do większego garnka. Zalej około 1,5 l zimnej wody, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela...

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Składniki: 50 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 30 dag peklowanego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 10 dag włoszczyzny, 100 ml bulionu, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, kminek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól. Przygotowanie : Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy...

  • Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodać podsmażoną cebulę z tłuszczem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek...

  • Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Drożdże wymieszać z łyżką letniego mleka, cukrem i odrobiną mąki, wlać do mąki, dodać pozostałe mleko, jajo i sól. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką. Po 30 min. Dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do rąk. Przykryć i odstawić do wystygnięcia. Cebule zeszklić na maśle. Dodać odciśniętą posiekaną kapustę i grzyby, dusić około 40

  • Grzyby starannie opłukać, namoczyć przez noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Ostudzić. Wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać. Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną...

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    ...1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto. 2. Grzyby moczyć przez noc w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić. Posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać, zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować około 30 minut. 3. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Przyprawić solą i pieprzem (dość ostro), dodać grzyby, odparować. Przestudzić. Do...

  • Pierogi z kapustą i grzybami - Maciej Kuroń

    Grzyby moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobniutko siekamy. Przystępujemy do wykonania ciasta. Najlepiej przygotować sobie wcześniej(...). Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając miską, żeby "odpoczęło...