• Informacje na temat:

    w czym marynować kurczaka

Artykuły na temat: w czym marynować kurczaka
  • Kremowy kurczak curry - w 40 minut

    ...oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty(...)Składniki na ok. 4-6 porcji: - 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy), - 250 ml śmietany 18 proc., - 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry), - 1 łyżka kurkumy...

  • Udka marynowane w sosie kurkumowo-jogurtowym

    .... W tym sosie marynować udka przez noc. Szałwię umyć, osuszyć i oberwać listki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Listki szałwii wtykać pod skórę piersi z kurczaka. Skrzydełka(...)Składniki dla 4 osób: - części z 1 kurczaka: 2 udka, 2 piersi i 2 skrzydełka, ok. 800 g, - 500 g jogurtu, - sok z 1 cytryny, - 4 łyżki kurkumy, - pieprz Cayenne, - 1-2 gałązki szałwii...

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    Tajemnicą zdrowej fajity są chude piersi z kurczaka, dostarczające nam dużo białka, które wzmocnią mięśnie i zapewnią im dobre funkcjonowanie.

  • Kurczak marynowany w soji, szałwi i kolendrze

    Bardzo łatwe, bardzo tanie i dość szybkie danie na codzienny obiad. Trąci trochę Azją z powodu przypraw ale też Afryką z racji dodania mleka kokosowego i Ameryką południową gdy podajemy je z kaszą quinoa. Jednym słowem mamy danie globalizacji czy mondializacji według niektórych. Ja je lubię za miękkość kurczaka i aromaty ziół i przypraw!   4 osoby 4 piersi z kurczaka Zielone gałązki...

  • Składniki: 4 kolby kukurydzy (lub 2 puszki), 2 łyżki oliwy, cebula pokrojona w cienkie krążki, 2 ząbki czosnku, pokrojone, 2 papryczki chilli, pokrojone w krążki, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 6 szklanek bulionu drobiowego, 2 piersi kurczaka, bez skóry, przekrojone wzdłuż na pół, sok z 3 limonek (lub do smaku), ser feta, gałązki kolendry oraz marynowane ostre papryczki do podania.

  • Razem czy osobno?

    Zależnie od tego, jakie produkty łączymy, możemy tyć lub chudnąć.

  • Filety z kurczaka w occie balsamicznym

    Czyli szybki i smaczny obiad w troche ponad 30 minut. Na 2 porcje: 2 filety z kurczaka, nieco rozbite by byly dosc plaskie 3 lyzki gestego octu balsamicznego...

  • ...●4 filety z piersi kurczaka; marynata: sos sojowy, białe wino wytraw., papryczka chili ●suszony tymianek ●olej do rusztu...

  • Podaj drób na różne sposoby

    Pałka z kurczaka z warzywami Składniki na 4 porcje: 4-6 pałek kurczaka, 2 kolorowe papryki, 5-6 ziemniaków, cukinia, 2 cebule, 2 marchwie, szklanka bulionu, 3-4 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju(...) i pieprz. Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić, cebulę drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku - gdy zmięknie, dodać ją do mięsa wraz z jajkiem. Następnie przyprawić solą, pieprzem, po czym dokładnie wyrobić...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...ciężkostrawne. Warzywa, ryby i sery układajmy wyżej niż mięso. Co na grill? Wybierajmy ryby i chude mięsa, np. drób bez skóry, czyli kurczaka i indyka. Najlepsze na ruszt są ryby słodkowodne, np...

Przepisy na temat: w czym marynować kurczaka
  • Kurczak Zagrodowy w egzotycznej odsłonie

    ...: 1 kg skrzydełek Kurczaka Zagrodowego 250 g krewetek, obranych 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki w proszku sól i pieprz 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku, starty...

  • Kremowy kurczak curry

    ...oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty(...)Składniki na ok. 4-6 porcji: - 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy), - 250 ml śmietany 18 proc., - 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry), - 1 łyżka kurkumy...

  • Składniki : 60 dag piersi z kurczaka, 1 cebula pokrojona w kostkę, 20 dag bukietu warzyw, 1 papryczka chilli, 100 ml salsy pomidorowej, 10dag sera Mozzarella, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, bazylię, biały pieprz, liść laurowy, sól.

  • Pierś z kurczaka z szałwią, udka marynowane w sosie kurkumowo-jogurtowym, skrzydełka z pastą ch

    .... W tym sosie marynować udka przez noc. Szałwię umyć, osuszyć i oberwać listki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Listki szałwii wtykać pod skórę piersi z kurczaka. Skrzydełka(...)Składniki dla 4 osób: - części z 1 kurczaka: 2 udka, 2 piersi i 2 skrzydełka, ok. 800 g, - 500 g jogurtu, - sok z 1 cytryny, - 4 łyżki kurkumy, - pieprz Cayenne, - 1-2 gałązki szałwii...

  • Na słodko czy na ostro?

    .... Sałatka musi się marynować co najmniej godzinę. Możesz ją urozmaicić, dodając małże, kalmary, cukinię czy awokado. Grecka papryka z orzeszkami Składniki: 4 papryki czerwone, 240 g sera feta, 3 łyżki(...) w smaku. Szaszłyki bałkańskie z kuskusem Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka (dowolne części), 250 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego, 5 łyżek ajwaru (bałkańska pasta paprykowa), 1 cytryna...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...fit grilla?  Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół i razowego pieczywa, aby posiłek był pełnowartościowy.  Idealnie sprawdzą się szaszłyki z kawałeczkami indyka lub filetu z kurczaka oraz warzywami: plasterkami cukinii, kawałkami papryki, pomidorkami...

  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    Jeśli decydując się na grilla nie chcemy rezygnować z mięsa, z powodzeniem możemy przyrządzić drób, np. pierś z kurczaka bądź indyka. Mięso to nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, a marynuje się je łatwo i szybko. Można z wykorzystaniem mięsa drobiowego przyrządzić szaszłyki z owocami. Drób dobrze komponuje się z jabłkami, świeżymi i suszonymi śliwkami, brzoskwinią czy ananasem, a przy tym upiecze...

  • Przepis na sałatkę do mięs z rusztu

    ...kurczaka lub kawałkiem karkówki.

  • Obiad dla wielbicieli ostrych smaków

    Z czym zwykle kojarzy się kuchnia meksykańska, chińska albo tajska? W każdej z nich chętnie stosuje się pikantne przyprawy. Nic dziwnego – dodane do potraw sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości. Ale to nie wszystko. Ostre jedzenie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Dlatego jeśli w naszym jadłospisie dominują łagodne dania, warto wprowadzić do codziennej diety...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można(...), który czasami podawany jest z pieczenią z kurczaka. Jeśli wegetarianie jeszcze nie skapitulowali, to mogą spróbować ciulamy de ciuperci - potrawki grzybowej, ghiveci- zapiekanki z samych warzyw...

Dyskusje na temat: w czym marynować kurczaka
  • Re: Patelnia pełna smaków

    Przyprawy nie wejdą w kurczaka głęboko pod skórę. Co by nie robić, trzeba marynować w solance z zastrzykami, żeby szybciej weszło. Nie każdy lubi. Kupiłem kiedyś bardzo starą książkę na pchlim targu(...). Czym dłużej, tym mniej soli zostaje w mięsie. Proporcje najlepiej znaleźć samemu. Po wyjęciu płuczemy i osuszamy, po czym możemy sobie marynować w czym chcemy w torebce czy folii, byle bez soli. Ja