• Informacje na temat:

    w czym marynowac potrawy na grilla

Artykuły na temat: w czym marynowac potrawy na grilla
  • Potrawy wigilijne inaczej

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • Sześć rad na zdrowe grillowanie

    Masz wpływ na to, czy potrawy z grilla dostarczą ci szkodliwych substancji czy nie.

  • Czy grillowanie to zdrowy sposób przyrządzanie potraw?

    ...pieczenia kiełbas i innych mięsopodobnych produktów mielonych, nazywanych szumnie "przysmakiem grillowym" lub "hamburgerem na grilla". W ich skład zwykle nie wchodzi czyste mięso, o czym świadczy prze(...)Ponadto potrawy z rusztu są nie tylko aromatyczne, ale dostarczają także często zupełnie nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi tradycyjnie. Co więcej, ten sposób obróbki...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    Czy dania z grilla mogą być zdrowe? Sprawdzamy, co zrobić, by takie były.

  • Sezon na grillowanie

    ...znajomymi, a tylko 6 proc., żeby wyłącznie się najeść. W dodatku potrawy z grilla uważamy za zdrowsze od smażonych. Nie przypiekamy ich na tłuszczu, zawierają więc mniej kalorii. Niestety, możemy też(...) z resztek spalonego tłuszczu i dań. Są tam trujące substancje. Co na to ekspert Potrawy z grilla są zdrowe? Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyczka : - Zależy, co będziemy grillować i w jaki...

  • Są niezwykle aromatyczne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki nim potrawy z grilla, ale też pieczenie i smażone kotlety zyskują nowy, wyborny smak!

  • Przepisy na świąteczne przysmaki

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • Smacznych świąt

    Jeśli tradycyjne potrawy wigilijne nieco się znudziły, proponujemy drobną odmianę. I nie liczymy kalorii!

  • Impreza ze smakiem!

    Prywatka, przyjęcie, parapetówka, urodziny, imieniny, a może po prostu impreza? Nazwa nie jest ważna – ważna jest dobra zabawa i dobre jedzenie. Czym chata bogata – czyli pomysły na udaną imprezę.

  • Wesele bez mięsa?

    .... Pescowegetarianie jedzą jeszcze potrawy z ryb i owoców morza. Fleksitarianie od czasu do czasu pozwalają sobie na mięso, jednak często nie uznaje się ich za "prawdziwych wegetarian". Za to weganie stronią od(...) pałaszować swoje porcje. Usmażenie chociażby kotleta sojowego nie powinno stanowić problemu nawet dla najmniej doświadczonego kucharza. Wegańskie i wegetariańskie potrawy nie są trudne do przygotowania...

Przepisy na temat: w czym marynowac potrawy na grilla
  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    Aby odchudzić grillowe menu, postawmy na drób, ryby, warzywa i owoce. Nieśmiertelna kiełbasa czy kaszanka z grilla może ustąpić pola zdrowszym potrawom.

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    Jeśli w czasie grillowych biesiad nie będziesz się objadała, wybierzesz niskokaloryczne potrawy i będziesz przestrzegała kilku prostych zasad, twoje ogrodowe przyjęcia szybko zasłyną z tego, że są zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom! Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe: Równie smaczne jak karkówka czy żeberka, mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • Grill? Dlaczego nie!

    Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez ociekającej tłuszczem kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Grill to nasza specjalność. Choć w ostatnich latach umiejętność przyrządzania potraw na ogniu urosła do rangi sztuki, ze względów medycznych i dietetycznych, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

  • Zimne sosy do mięsa

    Są niezwykle aromatyczne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Dzięki nim potrawy z grilla, ale też pieczenie i smażone kotlety zyskują nowy, wyborny smak!

  • Lekkostrawne grillowanie

    W Polsce grillujemy dopiero od kilku lat. Zazwyczaj tanią kiełbasę i tłustą karkówkę. A wystarczy trochę wysiłku i danie z grilla staje się pełnowartościowym posiłkiem.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można(...) i przyprawami obsypane mąką kukurydzianą i usmażone czy tzw. firgăui - przyrządzone z grilla z szaszłykami z mięsa, pomidorów, papryki i cebuli. W Siedmiogrodzie prym wiedzie znakomity gulăs...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...) Kretę turyści a razem z nimi popłynęła struga pieniędzy - takie dziko rosnące rośliny jak mlecze, liście chrzanu, pokrzywy, endywia stanowiły ważny składnik kuchni kreteńskiej. Niczym w dobrym...