• Informacje na temat:

    w czym marynować steki

Artykuły na temat: w czym marynować steki
  • Marynowane steki z karkówki - w pół godziny

    Składniki dla 4 osób: - 2 gałązki bazylii, - po 1 gałązce rozmarynu i szałwii, - 6 łyżki oleju, - 3 łyżki soku z cytryny, - 4 steki z karkówki (po ok. 175 g), - 250 g cukinii, - 400(...) kukurydzy pokroić na grube kawałki. Przygotowane składniki skropić marynatą. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Steki piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut, warzywa ok. 5 minut. Przyprawić solą...

  • Marynowane kąski wołowe - w 45 minut

    Sezon grillowania.

  • ...1. Winny do steków Jeśli smażyłaś lub grillowałaś stek na patelni, wykorzystaj smak, jaki pozostawił. Wlej na patelnię 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, zeskrob drewnianą łyżką aromatyczną „przypalankę”. Zredukuj wino do połowy objętości (3 do 5 minut). Przelej gorący sos do miski, dodaj 200 g zimnego masła i energicznie wymieszaj. Podgrzej lekko, polej sosem steki. 2. Bearnaise...

  • Marynaty do mięs

    ..., bazylii, tymianku łyżka octu balsamicznego lub winnego łyżka soku z cytryny lub limonki Oberżynę (bakłażana) lub cukinię pokroić wzdłuż na pół centymetrowe plastry, nasmarować bejcą i marynować...

  • .... Marynować można na setki sposobów, a cała czynność może trwać nawet kilkadziesiąt godzin, zależnie od rodzaju i gatunku mięsa. Z narzędzi kuchennych, które mogą być niezbędne przy przygotowaniu marynaty(...) się ją do przyrządzania mięs, które wymagają wysokiej temperatury i krótkiego czasu obróbki (nadają się zwłaszcza steki, kotlety, piersi kurczaka i większe kawałki mięsa). Dzięki tej metodzie powstaje...

  • Niebezpieczne duety: Jakich połączeń unikać?

    ...jednak aktywne substancje występują w nich w stężeniach dużo wyższych niż w naturze, skojarzenie ich z pewnymi produktami może wywołać niepożądane reakcje. Sprawdzamy, czego z czym nie łączyć. Czosnek(...) bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym. Tylko osobno Z uzdrawiającej mocy tej aromatycznej rośliny zdecydowanie warto korzystać, ale trzeba mieć przy tym świadomość, że substancje będące w jego składzie mogą...

  • Impreza ze smakiem!

    Prywatka, przyjęcie, parapetówka, urodziny, imieniny, a może po prostu impreza? Nazwa nie jest ważna – ważna jest dobra zabawa i dobre jedzenie. Czym chata bogata – czyli pomysły na udaną imprezę.

  • Rosół po japońsku

    Jeśli mamy dość polskiego niedzielnego rosołu, warto posmakować jego egzotycznych odpowiedników. Ostatnio najpopularniejszy z nich to ramen.

  • Karkówka w dwóch marynatach - w 90 minut

    ..., - 1-2 łyżki oleju, - 600 g kwaśna śmietanka, - pietruszka i cytryna do dekoracji, - folia aluminiowa Przygotowanie: Steki umyć i osuszyć. Musztardę wymieszać ze śmietaną i ocetem winnym. 3 kotlety natrzeć tą marynatą. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Tymianek umyć, posiekać i zmieszać z cebulą, dodać ocet winny, wymieszać i marynować pozostałe kotlety (przez minimum 30 minut). Umyte...

  • Pyszna i zdrowa dieta jagodowa

    Niebieskie i czerwone drobne owoce to bomby witaminowe, ale też skuteczne spalacze tłuszczu. Jedzmy je więc z apetytem, póki sezon jagodowy w pełni!

Przepisy na temat: w czym marynować steki
  • Marynowane steki z karkówki

    Składniki dla 4 osób: - 2 gałązki bazylii, - po 1 gałązce rozmarynu i szałwii, - 6 łyżki oleju, - 3 łyżki soku z cytryny, - 4 steki z karkówki (po ok. 175 g), - 250 g cukinii, - 400(...) kukurydzy pokroić na grube kawałki. Przygotowane składniki skropić marynatą. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Steki piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut, warzywa ok. 5 minut. Przyprawić solą...

  • Marynowane kąski wołowe

    Sezon grillowania.

  • Zdrowe produkty spożywcze w sezonie grillowym

    B, L-karnitynę, magnez oraz szczególnie ważne dla ciężarnych kobiet żelazo, jest doskonałym mięsem na grilla. Steki z rostbefu lub antrykotu wyróżniają się dużą soczystością i głębokim smakiem. Na godzinę(...) z filetem kilku plasterków cytryny i posiekanego czosnku. Dodadzą one niepowtarzalnego smaku i aromatu. Marynaty Jeśli chcemy zamarynować mięso zanim wrzucimy je na ruszt, powinniśmy rozważyć...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można...

  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    .... Wołowiny z zasady nie powinno się marynować, wystarczy przed wrzuceniem na ruszt dodać odrobinę soli. Dopiero na talerzu łączy się ją z sosem. Warto spędzić chwilę czasu w kuchni i  przygotować kilka...

  • Karkówka w dwóch marynatach

    ..., - 1-2 łyżki oleju, - 600 g kwaśna śmietanka, - pietruszka i cytryna do dekoracji, - folia aluminiowa Przygotowanie: Steki umyć i osuszyć. Musztardę wymieszać ze śmietaną i ocetem winnym. 3 kotlety natrzeć tą marynatą. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Tymianek umyć, posiekać i zmieszać z cebulą, dodać ocet winny, wymieszać i marynować pozostałe kotlety (przez minimum 30 minut). Umyte...

  • Kuchnia moskiewska

    Kuchnia moskiewska jest w dużej mierze zlepkiem różnych kuchni pochodzących z byłych republik ZSRR.