• Informacje na temat:

    w czym namoczyć sliwki

Artykuły na temat: w czym namoczyć sliwki
  • Świeże czy suszone?

    Zarówno jedne, jak i drugie nie tylko dostarczają całego bogactwa wrażeń smakowych, ale także posiadają wspaniałe wartości odżywcze.

  • Suszone owoce zamiast cukierków dla dziecka

    .... Zanim podamy owoce smykowi, trzeba je opłukać i na chwilę namoczyć we wrzątku, a po odlaniu wody osuszyć papierowym ręcznikiem. Mimo tylu zalet nie należy ich serwować dzieciom bez ograniczeń, gdyż...

  • ..., dodaj przyprawy i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Gotowy wywar odcedź. Filety ryby włóż następnie do dużego, płaskiego garnka, zalej przecedzonym wywarem warzywnym, po czym gotuj je przez około 10 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie filety ostrożnie wyjmij, pokrój je na porcje, przełóż na papier do pieczenia, po czym połóż na blasze w rozgrzanym piekarniku. Podpiecz w taki sposób przez parę...

  • ...przyprawy i posól. Bigos podlej winem oraz 2 szkl. wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 2 godziny. Dość często mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna naczynia. Gotowe danie posyp...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    Śliwki, rodzynki i morele stanowią zarówno doskonałą samodzielną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do dań.

  • Przysmaki z owocami dla dziecka

    Jabłka, maliny czy gruszki możesz podawać dziecku na surowo lub zrobić nich pyszne potrawy. Oto kilka podpowiedzi.

  • Przepisy na dania, które leczą

    Czy wiesz, że niektóre potrawy mogą pomóc w walce z chorobami? Sprawdź, co warto podać dziecku przy biegunce lub anemii.

  • Cukinia - jak ją przyrządzić?

    Uwielbiają ją nie tylko wegetarianie, może być ona smakowitą przystawką lub dodatkiem do dań mięsnych, ryb, szaszłyków czy sałatek.

  • Święta w Europie

    Co króluje na świątecznych stołach we Włoszech, Rosji czy Belgii? Zapraszamy do podróży kulinarnej po całej Europie. Zobaczcie co jedzą w święta za granicą.

  • Z różnych świata stron

    ...ugotować na sypko. Grzybki namoczyć. Mięso umyć, pokroić na paseczki, posypać przyprawą do dań chińskich. Po 15 minutach usmażyć. Paprykę, marchew, pieczarki i cebulę oczyścić i pokroić. Grzybki mun(...), bulion. Tuszkę opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Śliwki namoczyć, osączyć, a następnie pokroić w paski. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami...

Przepisy na temat: w czym namoczyć sliwki
  • Pijane śliwki... na deser

    Do przygotowania pijanych śliwek kalifornijskich z gorzką czekoladę potrzebować będziemy:  "W małym rondelku rozpuść cukier trzcinowy i wodę, doprowadź do zagotowania. Wrzuć skórkę otartą z limonki i pomarańczy, gotuj przez trzy minuty, po czym wyjmuj na papier do pieczenia pojedyncze paski, odstaw do wystygnięcia. Skórkę możesz formować w różne kształty, po zastygnięciu będzie dekoracją Twoich...

  • Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

    Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich – to tylko kilka z wielu inspiracji, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i pełne magicznej atmosfery.

  • Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską

    Wszyscy wiemy, co powinno znaleźć się na tradycyjnym, wigilijnym stole. A jakie potrawy goszczą na stołach wegan? Czy wegański stół świąteczny może równać się z tym tradycyjnym? Podczas świątecznego warsztatu kulinarnego dwa autorytety kulinarne, Chef Witek Iwański oraz autorka bloga Jadłonomia, przedstawiły interpretacje świątecznych potraw w dwóch wariantach, tradycyjnym oraz wegańskim. Łącznikiem obu opcji była suszona śliwka z Kalifornii.

  • Przepis na chutney ze śliwek

    ..."Chutney śliwkowy to są po prostu bardzo drobno pokrojone śliwki suszone. Jeśli są one bardzo świeże to super, bo są i miękkie i nie trzeba ich już dodatkowo namaczać. Jeśli natomiast mamy duże i zbytnio wysuszone owoce, to wtedy lepiej właśnie je namoczyć, by zyskały odpowiednią wilgotność" - radzi Marecka. Czym doprawić śliwkowy chutney? "Do tak drobno pokrojonych śliwek dodałabym...

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    Ma niezwykłe właściwości – chociaż jest bardzo słodki, znakomicie sprawdza się nie tylko w deserach. Oto kilka niebanalnych pomysłów!

  • Niesamowite przepisy na keksy

    ...100 ml lemoniady, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 2 minuty. Odstaw do wystudzenia. 2. Masło utrzyj ze startą skórką limonki, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...niewielką ilość zupy do osobnego naczynia, powoli dodawać do niej mieszankę wody i mąki, rozprowadzić, po czym wlać do wywaru). Zagotować, zdjąć z ognia, zaprawić żółtkami ze śmietaną. Przed podaniem(...) ogniem, wypatroszone i oczyszczone) umyć i osuszyć, piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, przekręcić przez maszynkę. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem, drobniutko posiekać...

  • Sałatka selerowo-bakaliowa

    Składniki na 4 porcje: - 1 duży seler, - 2 łyżeczki soku z cytryny, - 1 jabłko, - 5 dag rodzynek, - 10 świeżych śliwek, - 4 świeże morele, - 5 dag orzechów włoskich, - 2 łyżki majonezu, - sól, pieprz, - kilka listków melisy Przygotowanie: Selera obrać, pokroić w cienkie słupki i skropić sokiem z cytryny. Rodzynki i orzechy namoczyć. Śliwki i morele umyć, wypestkować, pokroić...

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty , 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, cukier, sól.

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty, 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, cukier, sól.