• Informacje na temat:

    w czym parzyć mak

Artykuły na temat: w czym parzyć mak
  • Tradycyjna rolada z makiem

    Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szkl. mleka, 1 kg mąki, 2 jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, kandyzowane owoce.

  • Gotujemy na parze

    ...pozostaje aż 60 proc. witaminy C! Dania nie tracą przy tym naturalnego smaku. Poza tymi pozytywami jest jeszcze jeden - używamy tylko i wyłącznie wody - nie potrzebujemy więc już tłuszczu. Dodatkowo(...) również użyć sitek metalowych lub bambusowych i zwykłych garnków. A więc para buch, garnki w ruch! Jak i w czym gotować? Jest kilka zasad gotowania na parze, które warto znać. Po pierwsze zawsze...

  • Wegetarianizm po 50. - tak czy nie?

    ...chleb, kasze, makarony z pełnego przemiału: Te produkty zbożowe powinny znaleźć się w 3 posiłkach. Łączymy warzywa z produktem z pełnego ziarna (np. grahamkę). Także jajko lubi towarzystwo warzyw, a to(...) codziennie warzywa strączkowe: soję, fasolę, soczewicę, cieciorkę. Są źródłem białka i witamin z grupy B. Przed gotowaniem moczymy strączkowe, by pozbyć się substancji drażniących i wzdymających...

  • Składniki na 4 porcje, ciasto: 1,5 szkl. zmielonej na proszek kaszy gryczanej, niepalonej lub 1 szkl. mąki gryczanej, 2 jajka, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/2 szkl. wody gazowanej, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki qszczypta soli; farsz: 8-10 frankfurterek lub cienkich, parzonych białych kiełbasek, 15 dag sera typu mozzarella w kawałku, 1 łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz, masło

  • Składniki: ● 35-40 dag świeżych lub mrożonych tuszek śledzi ● duży pęczek natki pietruszki ● 2 cytryny ● spora cebula ● mąka pszenna do panierowania tuszek ● olej do smażenia ● pieprz, sól do smaku ● warzywa do ozdoby, np. pomidory...

  • Co oznacza typ mąki?

    ...składnikami odżywczymi.  W zależności do czego chcemy  ją wykorzystać, warto wiedzieć,  na jaki typ się zdecydować. Z czym to się je? Typ mąki pszennej to informacja, w jaki sposób jest ona mielona(...) dzień można go stosować do naleśników, wyrobu makaronów, pierogów,  knedli czy kopytek.  Warto wiedzieć: ciasta  z dodatkiem mąki razowej  będą mniej wyrośnięte i nieco bardziej zbite...

  • Wielkanocne delicje

    ...sparz wrzątkiem w osobnych naczyniach, po czym odstaw na kilka minut. Migdały osącz i obierz. Rodzynki dokładnie osusz. Bakalie posiekaj i razem ze skórką pomarańczową dodaj do masy twarogowej(...) i gazę, paschę przełóż na talerz, udekoruj plastrami cytrusów i laskami cynamonu. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 125 minut Porcja: 500 kilokalorii Serowo-makowy duet Składniki na 12-14

  • Coś pysznego z indyka

    To delikatne, białe mięso nadaje się nie tylko na zwykłe kotlety czy pieczeń!

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    ...pełnoziarnista mąka żytnia, produkt nie zawiera żadnych konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Lżejsze pieczywo to nie wszystko. Równie ważne są dodatki. Zamiast wysokokalorycznego żółtego sera czy szynki...

  • Słodkie co nieco - pyszne i zdrowe desery

    Co robić, kiedy przyjdzie nam nagle ochota na coś słodkiego, a jednocześnie nie chcemy zapychać się byle czym? Oto przepisy na pyszne, łatwe i zdrowe słodkie przekąski, które małym nakładem sił możemy zrobić same i potem bezpiecznie jeść oraz podawać naszym dzieciom.

Przepisy na temat: w czym parzyć mak
  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    W wielu domach rozpoczynają się już przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Planujemy zakup prezentów dla najbliższych i świąteczne menu. Na stole nie zabraknie różnych, świątecznych potraw: wytrawnych i oczywiście słodkich przysmaków. Jednym z kluczowych składników wielu dań, który gwarantuje kulinarny sukces, jest mąka. To od niej zależy, czy nasze ciasta będą odpowiednio puszyste, delikatne...

  • Śledzie z pietruszką

    Danie serwuj np. ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami. Śledzie będą znakomicie smakowały zarówno z ziemniakami pieczonymi (w większych kawałkach, np. w folii aluminiowej lub w talarkach na blasze), lub z ziemniakami gotowanymi tradycyjnie (z wody) lub ugotowanymi na parze.

  • Tyle pysznych klusek i kluseczek!

    W zależności od składników, nadanego im kształtu, sposobu przygotowywania czy miejsca pochodzenia wyróżniamy wiele ich rodzajów. Te smakują nam wyjątkowo:

  • Zdrowie z warzyw kapustnych

    Kapustę, kalafior czy brukselkę wykorzystujemy jako dodatek do dań obiadowych albo składnik sałatek. Doceniamy je głównie za walory smakowe i prawidłowo! Czas jednak, by znalazły nasze uznanie za ogrom właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza, że i możliwości ich wykorzystania w niebanalnych przepisach jest wiele.

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    Każda osoba, która staje przed zadaniem upieczenia ciasta, marzy o tym, by efekt zachwycił podniebienia i oczy bliskich. Niestety, nie wszystkie z nas są wykwalifikowanymi mistrzyniami cukiernictwa. Na szczęście, istnieje kilka sposobów, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko niepowodzeń prawie do zera. O czym pamiętać podczas kulinarnych eksperymentów?

  • ​Truskawkowe szaleństwo trwa!

    Pancakesy w truskawkowej polewie Klasyka amerykańskich śniadań w truskawkowej polewie. Puszyste placki w tym wydaniu smakują tak obłędnie, że trudno przejmować się kaloriami! Składniki na około(...) truskawkowy: O,5 kg truskawek, kilka łyżek śmietanki kremówki, łyżka cukru pudru; Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu łączymy...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...1-2 łyżki octu. By się nie rozpadła: Białą kiełbasę ugotuj w całości - bez rozdzielania pęt oraz odcinania końców. Jak ją parzyć? Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili(...) bardziej kremowa, jeśli zamiast surowych żółtek użyjesz ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko. Do paschy możesz dodać mak, zmielone orzechy lub migdały, drobno pokrojone owoce kandyzowane...

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    Słyszysz wciąż, że rano liczy się tylko kasza jaglana? Nie ulegaj presji. Jedz to, co lubisz i co daje ci energię. Możesz tylko nieco śniadanie zmodyfikować, tak aby było zdrowsze.

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Tort makowy

    ...miękkiego masła, - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, - 15 dag cukru pudru, - 4 żółtka, - 15 dag posiekanych orzechów. Polewa: - tabliczka czekolady deserowej Przygotowanie: Ciasto: Mak sparzyć, osączyć na sicie i zemleć w maszynce do mięsa. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, startą bułkę, aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać. Tortownicę...