• Informacje na temat:

    w czym pasteryzować soki

Artykuły na temat: w czym pasteryzować soki
  • Soki i ich rodzaje - co warto wiedzieć

    Soki zagęszczone, soki z soku zagęszczonego, soki NFC, soki pasteryzowane, soki 100% i po prostu soki - czym się od siebie różną i co trzeba o nich wiedzieć? Warto znać odpowiedzi na te pytania i nie dać się zwieść mitom, bo sok, niezależnie od rodzaju, to produkt wartościowy, który warto włączyć do codziennej diety.

  • Jak zrobić soki z owoców?

    Najbardziej popularny jest sok z malin, ze względu na swe właściwości przeciwprzeziębieniowe, ale zdrowe są soki ze wszystkich owoców leśnych. Przygotowanie: owoce lekko przepłukać, układać(...) słoiczków i pasteryzować.

  • Żywe soki - zdrowe i pyszne

    ...z owoców i warzyw, a nie odtwarzany z koncentratu, oraz świeży. Te warunki spełniają właściwie tylko soki świeże, tłoczone lub wyciskane, oraz koktajle z całych owoców i warzyw z miąższem. Jest to ważne(...) dziennie. Prawidłowo skomponowany sok jest w stanie pokryć to zapotrzebowanie. Badania mówią, że świeże soki z miąższem są przyswajalne w 75 proc. w ciągu 15 minut, zaś surowe warzywa dopiero po...

  • .... Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i pasteryzuj jeszcze 20–25 minut. Ostrożnie wyjmij. Postaw do góry dnem. Trzymaj tak, aż kompot wystygnie.

  • Myć czy nie myć?

    Łatwo się gniotą, gdyż są w środku puste. Dlatego ich nie myję, tylko przebieram: usuwam liście i gałązki. Jeśli jednak są bardzo zapiaszczone, zalewam je delikatnie wodą i szybko wyławiam sitkiem, osuszając na papierowych ręcznikach. Pyszna konfitura 1 kg malin zasypuję 5-6 łyżkami cukru i odstawiam na 4-5 godzin, żeby puściły sok. 800 g cukru mieszam z półtorej szklanki wody oraz sokiem...

  • ...1 Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki, usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami, podlej odrobiną wody. Rozgotuj je na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna. 2 Gdy śliwki puszczą sok, odparowuj je przez ok. 2 godz., aż zgęstnieją, po czym smaż...

  • Gdzie szukać witaminy C?

    .... Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory, np. soki.

  • .... Podczas gotowania zbieraj wytwarzającą się pianę. 2. Dopraw masę tartym imbirem oraz kwaskiem cytrynowym (lub sokiem wyciśniętym z cytryn). Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia na 5 minut...

  • Prawdy i mity o diecie malucha

    ...(np. z oliwek, rzepakowy bezerukowy, sojowy). Do diety starszych dzieci (po 3. rż.) można natomiast stopniowo wprowadzać wysokiej jakości margaryny miękkie. Czy kupowane w sklepie przetwory dla(...) farmaceutycznych. Nie wykazano również jednoznacznie, aby ich przewlekłe podawanie zmniejszało częstość zakażeń u dzieci. Czy soki owocowe są zdrowe? Tak , ale należy je podawać z umiarem, pamiętając, że...

  • Mamo, jedz dla dwojga!

    Musi pani jeść chudą wołowinę oraz zielone warzywa i pić sok pomarańczowy, bo witamina C zwiększa przyswajalność żelaza. To w tabletkach nie wchłonie się tak jak to naturalne – mówi mi ginekolog prowadząca moją ciążę i leje miód na moje serce.

Wideo na temat: w czym pasteryzować soki
  • Soki i nektary. Co w nich siedzi?

    Prawie 60 proc. Polaków jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia zawierają konserwanty, natomiast aż 91 proc. ankietowanych jest zdania, że pasteryzować można wyłącznie w szklanych opakowaniach. Tymczasem rodzaj opakowania nie ma wpływu na to, czy produkt był pasteryzowany.

Przepisy na temat: w czym pasteryzować soki
  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    ..., oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziarnami wanilii. W rondlu gotujemy szklankę wody. Dodajemy gruszki i gotujemy pod przykryciem, aż będą(...). Przygotowanie ciasta: Margarynę ucieramy w mikserze z masłem. Dodajemy jajka. Łączymy ze sobą składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy je do masy jajecznej, miksujemy i po chwili...

  • Papryka po węgiersku

    Sposób przygotowania Umytą kapustę drobno poszatkuj, obficie posyp solą, lekko skrop octem i zostaw na 2-3 godziny, po czym dokładnie odciśnij sok. Połącz ją z marchwią startą na tarce, posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól i popieprz. Zetnij wierzchołki papryk i usuń gniazda nasienne. Papryki umyj i dokładnie osusz. Nadziewaj je odciśniętą kapustą. Zagotuj wodę z cukrem...

  • Powidła śliwkowe

    .... 2. Gdy śliwki puszczą sok, odparowuj je przez ok. 2 godz., aż zgęstnieją, po czym smaż, mieszając, żeby się nie przypaliły, aż staną się brązowe i bardzo gęste. Może to trwać kilka godzin. Pod...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Przygotowanie: 1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Zalewamy wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Rodzynki zalewamy winem, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na pół...

  • Czas na leśne owoce

    ...pokarmowego: świeże są przeczyszczające, suszone działają zapierająco. Można je wykorzystać jako składnik sałatek owocowych, koktajli, zup. Robić z nich dżemy, konfitury, kompoty, soki albo wysuszyć na(...), soki. Uwaga, alergicy: maliny mogą uczulać. Nie służą też osobom z niewydolnością nerek. I cierpiącym na dnę moczanową - zawierają bowiem sporo puryn, sprzyjających tej chorobie. Liście dzikiej maliny są...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...: 1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Zalewamy wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. 2. Rodzynki zalewamy winem, wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na pół godziny aż...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...: Ugotuj je w wywarze przed wlaniem zakwasu. W przeciwnym razie pozostaną twarde. Wyborne mięsa By było soczyste: Świeżo upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i odłóż na 15 min. Dzięki temu soki...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ..., odwróć do góry dnem na 2 minuty, po czym z powrotem ustaw wieczkiem do góry i odstaw, aby ostygły. Winogrona od serca Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Winogrona pokocha nasze serce(...) i pokrój w grube plastry. Ułóż je w wyparzonych słoikach. Koper opłucz, pokrój i dodaj do ogórków.  2. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Zagotuj, po czym odstaw...

  • Szlachetne miody

    ...z rurką fermentacyjną i odstawiamy w miejsce, gdzie możemy utrzymać temp. Ok. 18 stopni. 4. Burzliwa fermentacja utrzymuje się do ok. dwóch tygodni, po czym piana zanika i następuje fermentacja...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...i oliwy, posypane natką pietruszki. Aromatyczna dolmadakia czyli zgrabne pakieciki mielonego mięsa z przyprawami, zawiniętego w liście winogronowe, polane oliwą i sokiem z cytryny. Jada się je najczęściej(...) z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane...