• Informacje na temat:

    w czym pieczemy dorsza

Artykuły na temat: w czym pieczemy dorsza
  • Składniki: 4 filety z dorsza, 2 średnie buraki, 5 łyżek oliwy, łyżka octu kawowego, sól, pieprz do smaku. w sezonie – listki botwiny do dekoracji (poza sezonem np. koperek). Przepis: buraki obierz i pokrój je na cienkie plastry. Krótko podpiecz, skropione oliwą. Poukładaj na talerzach, po czym skrop sosem z octu kawowego, 2,5 łyżki oliwy, szczypty soli oraz szczypty pieprzu...

  • Składniki: ● 250 g fileta z dorsza (lub np. z soli, morszczuka czy mintaja) ● suszone zioła: oregano, tymianek, prowansalskie ● 1 łyżeczka soku z cytryny ● 100 g świeżej żurawiny ● 1 łyżka mąki ● 1 łyżka masła ● 1/3 szklanki wody ● szczypta cynamonu ● cukier ● natka pietruszki.

  • ...maśle!), np. dorsza, układam go skórą do dołu i po 3 minutach (gdy mięso zaczyna ciemnieć) obracam, a patelnię zdejmuję z ognia i zostawiam tak na 2 minuty. Ryba dochodzi sama. I to wystarcza...

  • Czy to może być cukrzyca?

    Choroba ta nie atakuje znienacka, rozwija się powoli, stopniowo, najpierw pod postacią stanu przedcukrzycowego. I to właśnie już wtedy powinnyśmy zacząć dbać o swoje zdrowie! Dowiedzmy się, jak wychwycić pierwsze nieprawidłowości i zawczasu skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi.

  • Tłuszcze. Dobre czy złe?

    Rola tłuszczów w diecie jest przedmiotem wielu sporów i kontrowersji. Jeść je, czy raczej unikać?

  • Saltimbocca z dorsza, purée z warzyw z rukola, emulsja z suszonych pomidorow z rozmarynem

    .... Ryba 6 kawalkow dorsza ale nie byle jakich kawalkow... we Francji nosi to nazwe dos de cabillaud to grube kawalki z grzbietu/plecow ryby, ktore nie beda sie rozpadac podczas pieczenia i sa pozbawione osci. Kazdy kawalek lekko solimy, pieprzymy. Ukladamy na kadym swiezy lisc szalwi, zwijamy speckiem lub inna suszona, choc moze tez byc surowa  szynka. Skrapiamy oliwa oliwek. Pieczemy w 180

  • Składniki na 8 porcji: 90 dag ziemniaków, 30 dag filetów z dorsza (lub innej ryby morskiej), 30 dag wędzonego łososia, 500 ml mleka, 7 łyżek masła lub margaryny, 2 łyżki mąki pszennej, 5 dag sera cheddar (lub innego, który dobrze się topi), sól morska, pieprz świeżo mielony...

  • Jajko i spółka

    Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

  • ...❶ Mąkę pszenną przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Zrób wgłębienie w środku , po czym wlej wodę, mleko oraz ocet. Na koniec wbij jajko. Zagnieć składniki wilgotnymi dłońmi i odstaw ciasto na około pół godziny. ❷ W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie je umyj, ułóż na sicie, by obciekły lub osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w paski. ❸ Na...

  • Składniki na 6 porcji. Ciasto: ● pół kg mąki ● 20 dag masła ● 3 łyżki oliwy ● jajko ● 2 łyżki wody ● łyżka tymianku ● skórka otarta z cytryny ● sól. Farsz: ● 2 polędwiczki z dorsza ● 4 suszone pomidory ● 20 dag bobu ● 4 jajka ● pół szklanki śmietany 30% ● 2 łyżki żółtego sera tartego ● sól ● pieprz.

Przepisy na temat: w czym pieczemy dorsza
  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn(...) w nim dorsza, seler i rozmrożoną fasolkę. Zalej całość śmietaną z jajkami i serem, obłóż paskami papryki. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Risotto Bergamo Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Do litra wrzątku włóż wędzonkę oraz namoczone, odcedzone grzyby. Gotuj 30 minut, po czym dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę i ugotuj. Wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż je ponownie do(...) przeciśnięty czosnek. Chwilę pogotuj. Wyjmij kiełbaski, obierz je ze skóry, pokrój w plastry, po czym podsmaż na oleju. Następnie ponownie dodaj do zupy. Podgotuj. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku...

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...interesującym smaku, wiosenna pasta, która może być położona na jajkach" - opisuje. Jeśli zastanawiamy się, z czym zestawić same jajka, jak je podać inaczej, nie tylko z nieśmiertelnym majonezem(...) tworzyć emulsję z tłuszczem. I np. jajko ryby, a konkretnie ikra dorsza, która jest takim produktem greckim - solona ikra dorsza tarama - ucierana z oliwą, daje tę samą konsystencję jak majonez, natomiast...

  • Smaczny przepis na hiszpański wieczór

    ...zielonych oliwek 100 g wędzonego dorsza 8 suszonych pomidorów Orzeszki ziemne Tymianek Łyżeczka musztardy Łyżeczka miodu Hiszpańska oliwa z oliwek Opis: Do miseczki włóż hiszpańskie, zielone oliwki, mięso wędzonego dorsza, orzeszki ziemne oraz pokrojone w paski suszone pomidory. W osobnym naczyniu przygotuj marynatę - połącz musztardę, miód i oliwę z oliwek, dodaj tymianek. Przygotowane...

  • Grill? Dlaczego nie!

    Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez ociekającej tłuszczem kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Grill to nasza specjalność. Choć w ostatnich latach umiejętność przyrządzania potraw na ogniu urosła do rangi sztuki, ze względów medycznych i dietetycznych, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    ...tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku czy smażoną owsiankę. Poradnik...

  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    ...tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku czy smażoną owsiankę. Miłośnicy...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ...1. Tropikalne musli : Wspaniałe na śniadanie! Wystarczy, że do płatków owsianych dodasz rodzynki, owoce (świeże lub suszone), np. banany, morele, ananas, garść orzechów i zalejesz naturalnym jogurtem. 2. Złocista panierka : Świetna do ryby czy kurczaka! Filet, np. z dorsza, oprósz solą, pieprzem, opanieruj w mące, roztrzepanym jajku i płatkach owsianych (pierś kurczaka wystarczy zanurzyć w jajku...

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...: tzaziki, taramasalata (gęsty dip z wędzonej ikry dorsza) czy tahini (krem z orzeszków ziemnych). Następne w kolejności są zazwyczaj dzikie szparagi, grillowany ser halloumi (produkowany jest tylko...