• Informacje na temat:

    w czym podawać surówki

Artykuły na temat: w czym podawać surówki
  • Czy warto jeść mięso?

    ...zawierają też sporo witamin i składników mineralnych.  Mięso jedzone z umiarem (np. 100-150 g co drugi dzień), z pewnością nam nie zaszkodzi, zwłaszcza jeśli połączymy je z dużą porcją surowych warzyw (zawarty w nich błonnik utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłku). Jedząc chude mięso z dużą porcją surówki na pewno nie przytyjesz. Ważny jest także sposób przygotowania mięsa. Najzdrowsze jest gotowane...

  • Pierś kaczki z jabłkami! Zdradzamy, czym natrzeć mięso przed pieczeniem

    Aby przyrządzić pyszne jedzenie, nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni. Ważniejsze jest przecież spotkanie, rozmowa z bliskimi. Dlatego postaw na sycące, ale nieskomplikowane dania.

  • Witamina C: Czy pomoże na grypę?

    ...potrawie mogą sięgać nawet 100 proc. Tak się dzieje, gdy natkę pietruszki siekamy nożem, zamiast rwać palcami. Jeśli do gorącej herbaty wrzucimy plasterek cytryny, to zniszczymy całą zawartą w niej witaminę. Nie ma wówczas co liczyć na jej walory zdrowotne. W okresie jesiennym i zimowym warto jadać więcej surówek. Najlepiej jest podawać je zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem oliwy, co ogranicza kontakt...

  • Razem czy osobno?

    Zależnie od tego, jakie produkty łączymy, możemy tyć lub chudnąć.

  • ...1. Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na połówki. Usuń z nich błonki, a następnie lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz kotlety solą oraz pieprzem i usmaż z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. 2. Umyte jabłka potnij w plastry, posyp cynamonem, po czym ułóż na mięsie. Pokryj je żółtym serem i umieść w naczyniu żaroodpornym. 3. Wstaw potrawę do piekarnika...

  • Zabójcy witamin

    Czego nie łączyć? Są substancje, które mogą utrudniać przyswajanie i wykorzystanie np. witamin. Naukowcy nazwali te substancje antyodżywczymi. Tak działają, np. fityniany zawarte w razowym pieczywie, taniny z mocnych herbacianych naparów czy szczawiany ze szpinaku. Spożywane w nadmiarze szczawiany mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Na szczęście są proste sposoby, by zmniejszyć ich...

  • Regeneracyjna dieta po udarze

    Jak i czym karmić rekonwalescenta?

  • ..., po czym wszystko dokładnie mieszam. Z tak przygotowanej masy formuję małe kotlety. Na rozgrzanym na patelni oleju smażę kotleciki na złoty kolor. Potem układam je na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Kotleciki z ciecierzycy można podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką albo z kaszą kuskus wymieszaną z warzywami.

  • Zabójcy witamin

    Czego nie łączyć? Są substancje, które mogą utrudniać przyswajanie i wykorzystanie np. witamin. Naukowcy nazwali te substancje antyodżywczymi. Tak działają, np. fityniany zawarte w razowym pieczywie, taniny z mocnych herbacianych naparów czy szczawiany ze szpinaku. Spożywane w nadmiarze szczawiany mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Na szczęście są proste sposoby, by zmniejszyć ich...

  • Spróbuj smakołyki z jogurtu i twarożku

    Dzieci nie zawsze lubią nabiał w czystej postaci. Warto więc podawać go na różne sposoby, aby zachęcić malca do jedzenia pełnych wapnia produktów.

Przepisy na temat: w czym podawać surówki
  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Sałatki i surówki

    ...posiekaną rzeżuchą. Pokropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą. Surówka zawiera około 140 kalorii. Podawać do jajek, ryb lub mięsa. Surówka z kapusty pekińskiej - 30-40 dag kapusty(...) i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce, oprószyć pieprzem i skropić sokiem cytrynowym i oliwą lub olejem. Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać na zimno do potraw gorących...

  • Naturalnie czy w słoiczkach i szklankach?

    Nawet najsmaczniejsza sałatka podana w nieestetycznej misce, niestarannie wymieszana z sosem, zniechęci do jedzenia.

  • Schabowy po góralsku idealny na mroźny dzień

    Po nartach, ale też, gdy wracamy po pracy do domu, a staliśmy na mrozie na przystanku, marzymy o potrawach kalorycznych czy rozgrzewających. Nie pozwolimy sobie na nie na majówce czy po plaży, ale już zimą, czujemy się rozgrzeszeni, więc czemu nie? Na mroźną zimę: schabowy po góralsku.

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...dużą, głęboką patelnię wysyp łyżeczkę gruboziarnistej soli. Poczekaj, aż się na tyle rozgrzeje, że zacznie lekko podskakiwać. Wtedy obsmaż na niej żeberka (obracaj je, by nie przywarły), po czym(...) gotowej przyprawy do kurczaka). - Udka umyj, osusz, lekko osól, po czym wrzuć je do miski, obtocz dokładnie w marynacie, przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na co najmniej 2 godziny (albo nawet na całą...

  • Mielone z suszonymi pomidorami

    ..., lekko je spłaszcz. Następnie opanieruj je w bułce tartej, po czym usmaż na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. 4. Kotleciki z suszonymi pomidorami podawaj np. z ziemniakami lub pieczywem...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można...

  • Orzeźwiająca moc selera…czyli niebanalny przepis na mrożoną herbatę

    ...czym pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy sok z selera naciowego, sok jabłkowy oraz syrop limonkowy. 2. Dorzucamy kostki lodu oraz świeżą miętę. Dokładnie mieszamy. Co Ty wiesz o selerze(...) dodawać go do sałatek, zup, surówek czy sosów. Ponadto można wyciskać z niego sok lub podawać w formie przekąski z pysznym dipem np. hummusem. Jego liście są bogate w witaminy z grupy A, B, C oraz...

  • Tajemniczy składnik zup - ocet

    Kończące się zapasy warzyw korzeniowych i rozpoczynający się sezon na nowalijki to doskonały czas na zmianę diety. Korzystając z dobrodziejstw natury warto pokusić się o przygotowanie lekkich zup. Są one nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Aby nadać im jeszcze ciekawszego smaku, warto mieć pod ręką ocet – już kilka kropel tego sekretnego składnika sprawi, że każda zupa zachwyci nas wyjątkowym aromatem.

Dyskusje na temat: w czym podawać surówki
  • Re: Jak i czym przyprawiać mięso mielone

    i obwalać w bułce tartej kłaść na gorący olelej .Sznycelki można podawać z kwaśna kapusta gotoaną -albo z różnego rodzju sosem -może być pomidorowy-soś koperkoy -chrzanowy i surówki SMACZNEGO!