• Informacje na temat:

    w czym przechowywać kapuste kiszoną

Artykuły na temat: w czym przechowywać kapuste kiszoną
  • Zdrowie z beczki - warto docenić kapustę kiszoną

    ...składnikiem odżywczym dla bakterii. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Odpowiednie jego(...) chętnie stosowanym lekiem na +zespół dnia następnego+ po zbyt hucznie spędzonej nocy" - dodaje dr Ciska. Po kapustę kiszoną mogą bez obaw sięgać osoby starsze, bo łatwiej się ją trawi od kapusty...

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    W Azji kimchi, czyli kiszoną kapustę z chili, imbirem, czosnkiem, cebulą i sosem rybnym, je się do każdego posiłku. Może dlatego Koreańczycy nie wiedzą, co to choroby jelit i diety odchudzające(...) muzeum), niezależnie od tego każda rodzina szczyci się własnym sekretnym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Jak powstaje Przygotowuje się je tak jak naszą kapustę kiszoną. Różnica...

  • Czy warto robić domowe przetwory?

    Ich cenne właściwości to nie mit.

  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie - przekonuje Marek Zaremba. Autor książki o Hashimoto proponuje zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków albo kapusty, który naturalnie wzmocni krew.

  • Dieta na przedwiośniu

    ...ograniczymy ilość chemii (np. nawozów), którą zawierają. Rzodkiewkę, sałatę, liście szpinaku moczmy przez kilkanaście minut w wodzie.

  • Dietetyczne kiszonki

    Kiszona kapusta z kaparami Składniki: 400 g kiszonej kapusty, 1 małe jabłko, 1 mała cebula, 50 g kaparów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sok z 1 cytryny, sól Kiszoną kapustę odsącz i drobno posiekaj. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Całość wymieszaj, dodaj kapary. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i przecierem. Surówkę polej...

  • Dziesięć powodów ciągłego zmęczenia

    Czekasz tylko, aż skończy się dzień i będziesz mogła wreszcie się położyć? Sprawdź, czy powtarzająca się zła forma nie ma poważniejszej przyczyny!

  • Dlaczego należy unikać folii aluminiowej?

    ...nadaje się ani do pieczenia, ani do gotowania, ani też do pakowania kanapek. Istotne jest również to, z jakimi potrawami ją łączymy. Nie powinna mieć kontaktu z żywnością kwaśną np. z owocami cytrusowymi, pomidorami czy kiszoną kapustą. Wyciek szkodliwych substancji z folii jest dużo większy również wtedy, gdy ma styczność z mocnymi, intensywnymi przyprawami. To jednak nie wszystko... aluminium zawiera...

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Święta w Europie

    ...dobrze wymieszaj. Nadzienie możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 tygodni lub zamrozić. Do miski przesiej mąkę, dodaj smalec oraz masło i połącz ze sobą, rozcierając je palcami...

Przepisy na temat: w czym przechowywać kapuste kiszoną
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej. Jak kupować i przechowywać Świeżą kupisz w markecie (cena 4 zł/2 szt.). Jeśli jest młoda, rozety mają do 20 cm długości i przypominają cykorię. Z tą różnicą, że końcówki liści powinny być ciemnozielone, barwy szpinaku...

  • Zamknij lato w słoiku

    ...możemy +ugotować+, aż zassają się pokrywki" - instruuje. Przyznaje, że jest kilka szkół, jeśli chodzi o stawianie słoików do góry dnem. Przetwory najlepiej przechowywać w lodówce, zwłaszcza po otwarciu...

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.

  • Sól bardziej poetycko -  wróg czy najlepszy przyjaciel człowieka?

    ...witaminy C, to właśnie sól pozwalała przechowywać żywność dostateczną ilość czasu. Człowiek dzięki soli zaczął podróżować. I choć konserwujące właściwości soli zmieniały bieg historii, to właśnie sól(...) państwu kładąc swoją głowę pod topór, stwierdzić, że sól to nic innego jak zwykłe, nie potrzebne nam, pozbawione kulinarnej wyobraźni NaCl. Mniemam zarazem, że tak samo, jak młodożeńcom życzymy wytrwałości...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...lekko słodki, anyżowy smak, który staje się prawie niewyczuwalny, gdy fenkuł upieczemy lub ugotujemy. W Polsce można go uprawiać, łatwo go też kupić (ok. 2,50 zł za szt.). Jak kupować i przechowywać(...) możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni. Listki i łodygi lepiej zjeść w ciągu 3-4 dni. Jak jeść Je się całą roślinę - bulwę, łodygi i listki. Nie wymaga specjalnego...

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    ...specjalnych rankingów. W 2016 roku najlepszym (i najtańszym) sklepem okazał się market  Frisco, opinie o supermarkecie spożywczym online  Auchan oraz Piotrze i Pawle także były bardzo pozytywne...

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    "Kuchnia kobiet", nowa książka Moniki Zamachowskiej, jest swego rodzaju kulinarną biografią. Dziennikarka przywołuje przepisy znane w jej rodzinie i te opracowane przez jej przyjaciółki. Jak przyznaje, kulinarną "księgą mądrością" jest dla niej wiekowy notatnik babci.