• Informacje na temat:

    w czym serwuje się sałatki

Artykuły na temat: w czym serwuje się sałatki
  • Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj ją w dość drobną kostkę, po czym przelej gorącą wodą. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie schłodź i obierz. Pokrój w kostkę. Osobno(...) (jeśli lubisz grzybki marynowane, możesz także dodać pół słoiczka osączonych, pokrojonych podgrzybków lub borowików). Majonez połącz z musztardą, wymieszaj. Dodaj do sałatki. Dopraw do smaku solą oraz...

  • ...naleśniki. ➋ Z jarmużu odetnij grube liście. Opłucz go i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy zrobią się miękkie, odcedź. Następnie odciśnij w wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze(...) przygotowanym farszem, po czym zwiń w rulony. Pokrój je na kawałki ok. 5 cm i ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z grubymi plastrami kiełbasy. ➎ Potrawę zalej śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi...

  • Sałatka z grzankami i gruszką

    ...❶ Sałatę wysyp z paczki do zimnej wody, dokładnie ją przepłucz, odcedź na sicie, po czym delikatnie osusz ręcznikiem papierowym (uważaj, żeby nie zrobiła się zwiędła). ❷ Umyte gruszki pokrój na ćwiartki, wytnij z nich gniazda nasienne. ❸ Rozłóż sałatę na czterech talerzach, a na niej umieść kawałki gruszki i orzechy. ❹ Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami prowansalskimi oraz rozgniecionym...

  • Pyszne sałatki dla dzieci

    ...smak sałatki dodanie niektórych owoców. Doskonale się do tego nadają zielone lub ciemne winogrona (przekrojone na połówki, po wyjęciu pestek), cząstki ananasa, brzoskwini, melona, miąższu z grejpfruta(...) daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje...

  • Serwujemy sery

    .... Twarde - parmezan, najpopularniejszy ser twardy, obowiązkowy dodatek do spaghetti, we Włoszech jest dodawany nawet do posiłków niemowlęcych. U nas serwujemy go maluchom od 2. roku życia, bo(...) ziołami. Biały ser to doskonała baza past do smarowania pieczywa, np. z rybą wędzoną, oliwkami, orzechami. Przysmakami z białego sera mogą delektować się już roczne maluchy. Feta, Ricotta...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    Urozmaicenie tradycyjnie polskiego menu na weselu na pewno zaskoczy twoich gości. Żeby jednak zamiast szoku przeżyli miłą niespodziankę, do zmiany utartych zwyczajów trzeba się dobrze przygotować.

  • Sałatka cytrusowa z żółtym serem

    ...i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Żółty ser pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki(...) z dodatkiem pieczywa, np. pełnoziarnistego, lub podawaj ją jako uzupełnienie innych potraw. Ciekawie będzie się komponowała np. jako lekki dodatek do dań przyrządzanych na grillu (np. z drobiu) albo do różnych...

  • W sobotę cały świat powinien "bezkarnie" zajadać się czekoladą...

    ...rozpływającym się w ustach smakołyku sprawiają, że czekolada nie jest mile widziana w diecie osób dbających o linię. Jak przyznaje w rozmowie z PAP Life dietetyk Agnieszka Piskała, zjedzenie kawałka czekolady w stresującej sytuacji, np. przed egzaminem, sprawi, że będzie nam się lepiej myślało, że się uspokoimy. "Taka jest funkcja słodyczy - oczywiście zależy, jakie to są słodycze. Czekolada rzeczywiście...

  • Pyszne sałatki

    ...wygląda, a przy tym łagodzi smak sałatki dodanie niektórych owoców. Doskonale się do tego nadają zielone lub ciemne winogrona (przekrojone na połówki, po wyjęciu pestek), cząstki ananasa, brzoskwini(...) daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje...

  • Zielenina zupełnie za darmo? Tak!

    Cieplej, słoneczniej, zaraz łąki pokryją się bujną roślinnością... Aż się prosi, żeby wyruszyć na wycieczkę w plener. A kiedy już znajdziesz się na takiej łące, rozejrzyj się za jakimiś okazami do(...) sałatki. Będzie pięknie, pysznie i oryginalnie. Na surowo można też jeść mniszek lekarski, zarówno kwiaty, jak i młode listki. Ma delikatny smak, a przy tym stanowi bogactwo najcenniejszego błonnika...

Przepisy na temat: w czym serwuje się sałatki
  • Ser twarogowy: Z czym ci posmakuje

    ...1. Kozi serek. Ma wyrazisty smak i kremową konsystencję. Nadaje się do tart z warzywami i mięsem oraz sałatek, np. z orzechami i winogronami. 2. Buratta. To krewna mozzarelli. Jest bardzo aksamitna. Najlepiej smakuje podana z oliwą, świeżo zmielonym pieprzem oraz warzywami. 3. Mozzarella. Ten serek możesz podawać jako przekąskę np. z pomidorem i pesto. Sprawdzi się także do zapiekanek oraz...

  • Menu gwiazd - mule w mleku kokosowym, sałatka ziemniaczana i tadżin

    ...małże, zalać mlekiem kokosowym i gotować około 5 minut. Proste? Ale jest jedno ostrzeżenie: w Polsce mule najczęściej sprzedaje się paczkowane i nie wiadomo - o czym przypomina Norbi - czy zawsze są odpowiednie. Z kolei swojska sałatka ziemniaczana, to rodzinny przysmak Ewy Wachowicz. "Pamiętam, jak w moim domu przygotowywało się najprostszą i najsmaczniejszą sałatkę ziemniaczaną. Gdy po...

  • Wegański przysmak z tofu

    Sposób przygotowania 1. Soczewicę przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Wrzuć do garnka, wymieszaj z 1 łyżeczką oleju i zalej lekko posolonym wrzątkiem. Gotuj, mieszając, ok. 5 minut (często próbuj, czy soczewica jest już miękka, by się nie rozgotowała). Gotową osącz na sitku i dokładnie ostudź.  2. Pieczarki umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Pokrój w plasterki. Wrzuć je na suchą patelnię...

  • Zielona sałatka

    ...nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Jemy oczami – czyli o tym, co wpływa na nasz apetyt

    Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz apetyt już „od pierwszego wejrzenia”?

  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    Tuńczyka najczęściej dodajemy do wiosennych sałatek, bo jest niskokaloryczny. Warto jednak skusić się na inne dania z tą smaczną rybą – także na ciepło.

  • Jakie jedzenie przygotować na imprezę, aby zadowoliło zróżnicowane gusta kulinarne?

    Nasi goście zjedli już wszystkie koreczki, sałatki, kanapki i inne przygotowane dania. Impreza jest udana i na pewno za jakiś czas ktoś znów zechce coś przekąsić, a tymczasem w lodówce hula wiatr. A zresztą – szkoda by było zniknąć na dłużej w kuchni i przyrządzać potrawy, zamiast bawić się z resztą towarzystwa. Jak wybrnąć z tej sytuacji?

  • Mango i Ananas - egzotyczne suszone owoce od Bakalland

    Letnie podróże uwiecznione na fotografiach, poznawanie odmiennych kultur czy smakowanie wyszukanych, egzotycznych potraw – wakacje to czas, kiedy możemy wyjechać w nieznane i oddać się błogiemu lenistwu.

  • Wigilia po włosku

    ..., przenieśmy się na chwilę na Wigilię do Italii.