• Informacje na temat:

    w czym się marynuje surowy boczek

Artykuły na temat: w czym się marynuje surowy boczek
  • Przepisy na drugi dzień świąt

    Robiąc świąteczne zakupy, ulegamy złudzeniu, że czekają nas zupełnie wyjątkowe posiłki, i dlatego zaopatrujemy się w dużo najrozmaitszych składników, ze szczególnym naciskiem na ,,dużo". Potem okazuje się, że są to całkiem zwyczajne potrawy, tyle że spożywane w wyjątkowej atmosferze. Przesuńmy zatem akcent z ,,dużo" na ,,atmosferę".

  • Na szlaku smaku

    Coraz częściej znajomi, którzy wybierają się na wakacje do Włoch, pytają mnie: Będziemy we Florencji, Mediolanie, Palermo, Rzymie. Powiedz, do jakiej knajpki mamy iść, żeby zjeść coś dobrego, regionalnego?

  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    Na stole królowały tradycyjne potrawy:  baby, mazurki, szynka, żur, pasztety i mięsa w galarecie. Nic nie pasuje lepiej do świeżego, wiosennego mięsa niż ćwikła. Nic nie łączy się piękniej ze świeżym(...) w aromatycznym miodowym sosie. Zresztą wszystkie mięsa podawane były w całości. Każdy odkrawał sobie tyle, ile chciał, po śniadaniu zaś resztę zawijało się na późniejsze, mniej świąteczne posiłki...

  • Wielkanoc w trzech aktach

    ..., wędzone kości. Zalej je wodą, gotuj ok. godziny. Pod koniec dodaj kiełbasę, gotuj jeszcze kilkanaście minut. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu, aż boczek i cebula się zrumienią. Przełóż do garnka, zalej odcedzonym wywarem (grzyby i kiełbasę zachowaj). Dodaj zakwas, rozgnieciony...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...zaszczepił nam. ---------- Tata był dla was surowym nauczycielem? - Nie stawiał się w pozycji mentora, zwracał owszem uwagę, gdy robiłem coś źle, ale on był z natury taki sam, jak na ekranie(...) Jacku Kuroniu oraz lubianym kucharzu - Macieju Kuroniu. Rodzinne anegdotki przeplotłeś starym zdjęciami i waszymi ulubionymi przepisami. Jakub Kuroń: Od dawna nosiłem się z zamiarem napisania...

  • Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala

    ...). Następnie dodaj obrane, pokrojone w grube plastry ziemniaki, ugotuj, po czym zapraw danie kwaśnym mlekiem ze śmietaną, rozrobionymi z łyżką mąki. Pieczony boczek Składniki: 1,3 kg surowego(...): Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć podobnie jak książka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Boczek natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Posiekaną cebulę...

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    Robiąc świąteczne zakupy, ulegamy złudzeniu, że czekają nas zupełnie wyjątkowe posiłki, i dlatego zaopatrujemy się w dużo najrozmaitszych składników, ze szczególnym naciskiem na ,,dużo". Potem okazuje się, że są to całkiem zwyczajne potrawy, tyle że spożywane w wyjątkowej atmosferze. Przesuńmy zatem akcent z ,,dużo" na ,,atmosferę".

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    Malinówki, antonówki, kosztele – któż widział takie odmiany jabłek na straganach w minionym dziesięcioleciu? Tylko szczęśliwcy. Królują gatunki hybrydowe, pozbawione wyrazistego smaku, które najlepiej bojkotować.