• Informacje na temat:

    w czym trzymac kapuste kiszona

Artykuły na temat: w czym trzymac kapuste kiszona
  • ... z czym ten smazony ...  karp wigilijny

    ...; najlepiej smazyc tuz przed podaniem ale mozna po upieczeniu trzymac w cieplym piekarniku .... a teraz moja popisowa KAPUSTA Z GRZYBAMI .... kupuje zawsze od 3 - 5 kg kapusty kiszonej ... do misterium kapuscianego staje 3 dni przed Wigilia ... 1 dnia gotuje kapuste w garku najwiekszym jaki posiadam ... odlewam wode tyle razy az smak kwasny bedzie lagodny ( nie raz . ze 4 razy ) zawsze po zagotowaniu...

  • Święta w Europie

    Co króluje na świątecznych stołach we Włoszech, Rosji czy Belgii? Zapraszamy do podróży kulinarnej po całej Europie. Zobaczcie co jedzą w święta za granicą.

  • Co jeść zimą, by nie przytyć?

    W pocie czoła szykowałaś wiosną swoje ciało do sezonu letniego. Boisz się, że po zimie, za kilka miesięcy cała praca pójdzie na marne, a ty od nowa staniesz przed wyborem diety i rodzaju treningów.

  • Pięć sprawdzonych sposobów  na zaparcia

    .... Zmuszają również jelita  do szybszej pracy i wypróżnień.  Czym zastąpić razowiec? Dobrym rozwiązaniem są ciastka owsiane. Wybieraj te z suszonymi owocami - to dodatkowa porcja nierozpuszczalnych włókien...

  • Dieta na dobry nastrój

    Listopadowa aura pozbawia cię energii i radości? Na pogodę nie masz wpływu, ale humor możesz sobie poprawić. Nasza ekspertka zapewnia, że proste zmiany w jadłospisie wystarczą, by na dobre zapomnieć o smuteczkach.

  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    ..., a dwa plasterki sera brie (60 g) kolejne 200 kcal. Taka sałata ma wysoką wartość odżywczą, ale nie odchudzi. Dlatego ważne jest, z czym ją jemy. Ser lepiej zastąpić kawałkiem pieczonej piersi kurczaka...

  • Gdy dokucza zimowa alergia

    Niektóre osoby zaczynają kichać, gdy… przesuwają zasłony albo podlewają kwiaty w doniczkach. Takie uczulenia szczególnie teraz dają o sobie znać.

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    ...włoskich przysmaków? Myślę chociażby o casu marzu - serze owczym, w którym żyją larwy much. - To jest ser, który najpierw słychać, a potem widać - nie da się nie słyszeć wypadających robaków! Ale nigdzie(...) ser zaczyna śmierdzieć. Trzymałem się tej zasady bardzo długo, po czym pojechałem na Sycylię, poszliśmy do knajpy, zamówiliśmy sobie sardele faszerowane anchois, bułką tartą, rodzynkami, zieloną...

  • Matki piłkarzy. Przy każdym faulu łza

    ...: "to chyba nie to, o czym matka marzy dla syna". Dzisiaj wiem, że Dominika to najlepsze, co mu się mogło w życiu przytrafić - mówi Magda.  Marcel, jej pupil, ma 14 lat. - On pierwszy powiedział do...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...jesteśmy przyzwyczajeni do tego, żeby jeść co trzy godziny. Nie łączymy też posiłków z deserami. Po świątecznym śniadaniu zawsze wybieramy się na rodzinny spacer. Dopiero po 2-3 godzinach siadamy do(...) nieustające spotkania i odwiedziny. Wszędzie jesteśmy czymś częstowani. Jak odmawiać? Najskuteczniej zasłaniając się zdrowiem, np. "nie mogę jeść słodyczy, mam za wysoki poziom cukru". Zwykle to działa...

Przepisy na temat: w czym trzymac kapuste kiszona
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodać podsmażoną cebulę z tłuszczem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek...

  • Grzyby starannie opłukać, namoczyć przez noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, przepuścić przez maszynkę. Ostudzić. Wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać. Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną...

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    "Kuchnia kobiet", nowa książka Moniki Zamachowskiej, jest swego rodzaju kulinarną biografią. Dziennikarka przywołuje przepisy znane w jej rodzinie i te opracowane przez jej przyjaciółki. Jak przyznaje, kulinarną "księgą mądrością" jest dla niej wiekowy notatnik babci.