• Informacje na temat:

    wafel z cukrem

Artykuły na temat: wafel z cukrem
  • Wafel orzechowy z bajerem

    Przygotowanie 50 min • Porcja 315 kcal • Koszt porcji ok. 1,40 zł • Przepis na 20 porcji 1 Białka ubijam, stopniowo dodając cukier. Mieszam z orzechami, miodem, bułką i mąką. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem. Piekę ok. 30 minut w 170°C. 2 Żółtka ubijam z cukrem na parze. Dodaję rozpuszczoną czekoladę. Studzę, ciągle mieszając. Masło ucieram z ubitymi żółtkami, na końcu dodając...

  • ...1. Ubij na puszystą masę jajka z cukrem (możesz wsypać szczyptę soli). W rondelku rozpuść czekoladę. Wymieszaj ją z kawą rozpuszczalną oraz likierem migdałowym. 2. Utrzyj masło. Ucierając, porcjami dodawaj jajka oraz masę czekoladową. Odłóż 1/4 porcji przygotowanego kremu. 3. Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Połóż wafel, posmaruj kremem: tak rób do wyczerpania...

  • Zagotuj mleko z cukrem, wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj, ostudź. Utrzyj masło, dodając porcjami wiórki. Pierwszy wafel posmaruj powidłami, połóż drugi wafel. Rozsmaruj na nim połową masy kokosowej. Połóż biszkopty, potem drugą część masy. Nakryj waflem. Posmaruj dżemem, znów nakryj waflem. Anna Górska z Łukowa...

  • Wafle  pomarańczowe

    Składniki: opak. wafli tortowych, 2 galaretki pomarańczowe, 25 dag margaryny, szkl. cukru, 125 ml mleka. Polewa: 80 ml wody, czubata łyżka dobrego ciemnego kakao, 1/2 kostki masła, wiórki kokosowe do posypania.

  • Miętowy tort na waflach

    ...1. Masło stop, wystudź. Do foliowej torebki włóż wafle i dociskając je wałkiem do ciasta, bardzo drobno pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem. 2. Tortownicę posmaruj olejem. Spód wylep przygotowaną masą, schładzaj 30 minut. Jogurt utrzyj z cukrem, połącz z twarogiem i likierem. Żelatynę namocz w nie wielkiej ilości zimnej wody, kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Delikatnie połącz z masą...

  • Świąteczne wafle

    Aby święta były słodkie...

  • Składniki: op. wafli (kwadratowych), 2 kostki masła, szklanka cukru, 50 dag mleka w proszku, 4 łyżki kakao, torebka cukru waniliowego.

  • Składniki: 25 dag mąki, 15 dag masła orzechowego, jajko, 5 dag roztopionego masła, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 175 ml mleka, wafelek typu princessa lub zwykły wafel, szczypta soli.

  • Składniki: 250 ml kremówki 36 proc., 8 dag białej czekolady, 4 jajka, sól, 8 dag cukru, po 6 dag masła i mąki, 10 dag kwaśnej śmietany, 4 dag skrobi ziemniaczanej, 25 dag owoców, soda, rurki , 15 wafelków...

  • SKŁADNIKI: 1 kg mielonego twarogu, szklanka cukru pudru, 5 dag żelatyny, 2 galaretki kiwi, 35 dag śliwek, 20 dag wafelków (chałwowych)

Przepisy na temat: wafel z cukrem
  • Wafle z masą kakaowo - orzechową

    Każdy z nas pamięta smak słodkich wafli z dzieciństwa. Bez tego deseru nie wyobrażaliśmy sobie rodzinnych uroczystości czy niedzielnych spotkań przy herbacie. Na szczęście łatwo i szybko możemy powrócić do tych czasów, kiedy to każdy kawałeczek deseru znikał ze stołu w mgnieniu oka. Gotowe wafle kupimy niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania słodkiej masy użyjmy domowego masła, które powstanie w kilka minut i doskonale podkreśli tradycyjny smak orzechów włoskich i kakao.

  • Torcik tutti frutti na waflach

    Sposób przygotowania 1. Do malaksera wrzuć połamane wafle i wiórki kokosowe. Zmiksuj je. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami wafli i wiórkami. Masą wylep spód dużej tortownicy i wstaw do lodówki.  2. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Potem rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Twaróg wymieszaj z cukrem, likierem i jogurtem. Połącz...

  • Pianka na waflach z morelami w karmelu

    ...przygotowanej tortownicy z waflowym spodem. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Pozostałe morele rozetnij, usuń pestki. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem waniliowym.  4. W garnku rozpuść cukier na jasny...

  • Świąteczne wafle

    Aby święta były słodkie...

  • Specjał z waflem - przysłała Mieczysława

    1/2 szklanki kakao; bakalie; olejek rumowy; wafle - 1 opakowanie; mleko - 1 szklanka; masło - 1 kostka; mleko w proszku - 2 szklanki; cukier - 2 szklanki; cukier wanilinowy - 1 sztuka.

  • Wafle cappuccino - przysłała eho

    1 opakowanie wafli; 1 kostka margaryny; 1/2 szklanki cukru; 1/2 szklanki mleka; 1/2 opakowania mleka w proszku; 2 torebki lub 5 łyżek kawy cappuccino o ulubionym smaku (najlepsza jest orzechowa lub waniliowa)

  • Sorbet malinowy

    Maliny przebierz, oczyść, następnie umyj i dokładnie osusz. Tak przygotowane owoce zmiksuj i przetrzyj przez sito. Zimną wodę z cukrem doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. minutę. Następnie zdejmij z ognia i cały czas mieszając, wlej zmiksowane maliny. Ostudź i wstaw w dużym naczyniu do zamrażalnika. Sorbet mroź przez ok. 2 godz. Po tym czasie wymieszaj i mroź przez kolejne 2 godz., często...

  • Gofry po belgijsku

    Liege waffles są jednym ze specjałów kuchni belgijskiej. W jakiejś mierze przypominają gofry i pączki. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie. Do ich zrobienia potrzeba m.in. drożdży i cukru perlistego.

  • Nugat - przysłała Mieczysława

    .... Czynność ta zabiera nie mniej niż 45 minut. Orzechy posiekać na grube kawałki, lekko uprażyć na patelni, ostudzić i wymieszać z masą. Nugat wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem, obciążyć deską...