• Informacje na temat:

    warzywa na patelnie po arabsku

Artykuły na temat: warzywa na patelnie po arabsku
  • Pyszna kasza z warzywami

    Oto sprawdzony duet: kasza i warzywa. Dania z ich udziałem są bardzo zdrowe, smaczne i wyjątkowo sycące.

  • ...✔ Arabska z miętą Namocz 1 szklankę kaszki kuskus w lekkim warzywnym bulionie. Kiedy kaszka spęcznieje, przemieszaj ją widelcem. Pokrój w kostkę 2-3 pomidory oraz ogórek sałatkowy. Warzywa dodaj do kaszki. Posyp solą i pieprzem. Polej oliwą. Dodaj pęczek posiekanej mięty, składniki dobrze wymieszaj. ✔ Gryczana z fetą Szklankę kaszy gryczanej wsyp na posolony wrzątek. Gotuj 15 minut, odcedź...

  • Kurkuma: Azjatycka królowa przypraw

    ...masła i zamieszaj. Tak przyrządzony ryż smakuje wybornie jako dodatek do pieczonych mięs i azjatyckich sosów. Ozłocone ziemniaki Warzywa gotuj do momentu, aż zaczną mięknąć. Na patelni rozpuść...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...marynowane w wodzie z solą warzywa, którymi chętnie zagryzają sączoną powoli szklaneczkę ouzo. Małe "co nieco" może być również na ciepło i w wersji bardziej wyrafinowanej, jak np. smażone pierożki(...). Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek...

  • Za gorąco? Zjedz pikantny posiłek

    Wysokie temperatury sprawiają, że wraz z potem tracimy wiele składników, których potrzebuje nasz organizm. Dlatego latem powinniśmy więcej pić, a także jeść potrawy lekkostrawne, bogate w owoce i warzywa.

  • Składniki: 8 pałek kurczaka (lub innych części), 2 łyżeczki mieszanki ziołowej zatar, 25 dag pomidorków koktajlowych, 1 średni brokuł, 20 dag czosnkowej pasty hummus, sól, pieprz, kilka łyżek oliwy lub oleju do smażenia.

  • Z gruntu dobre

    ...mieszać. Powstały majonez powinien być gęsty i kremowy. Na koniec wmieszaj sok z cytryny. 2. Pory umyj i odetnij górne, suche części liści. 3. Warzywa wrzuć na wrzątek na 4 minuty albo gotuj na...

  • Zmysłowe granaty

    ...się nam ze słodkimi daniami, np. cynamon, z wytrawnymi składnikami - warzywami czy owocami morza. Ta powieść otworzyła mi drzwi do nowego kulinarnego rozdziału. Obok owoców granatu przechodziłam...

  • Kocham kino domowe

    .... Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. 5. Zupę zmiksować i w razie potrzeby dolać więcej wywaru, by miała odpowiednią gęstość. 10 pomysłów na szybki obiad Martha Stewart...

  • Luksus na wyciągnięcie ręki

    ...- soloną rybę (zwykle jest to okoń morski lub dorsz) duszoną i podawaną z patatami, warzywami i polaną sosem mojo picon (ostry czerwony sos złożony głównie z papryki i chili). Wybornie smakuje conejo en...

Przepisy na temat: warzywa na patelnie po arabsku
  • Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

    Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta - Baba Ghanoush.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...w wodzie z solą warzywa, którymi chętnie zagryzają sączoną powoli szklaneczkę ouzo. Małe "co nieco" może być również na ciepło i w wersji bardziej wyrafinowanej, jak np. smażone pierożki(...). Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...farszu jest płynne jajko. Oprócz niego w "briku" możemy znaleźć ziemniaki lub inne warzywa, tuńczyka oraz baraninę. Na górze ciasto jest przyjemnie chrupkie, farsz zaś rozpływa się w ustach(...), kurczaka lub rybę oraz warzywa - marchewkę, cebulę, ziemniaki, zielone papryki, a w sezonie nawet bób czy dynię. Sekretem dobrze przyrządzonego kuskusu są przyprawy. Alternatywą jest tajine...

  • Cieciorka na śniadanie, obiad i kolację!

    Nazywana grochem włoskim cieciorka, idealnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jest jednym z głównych składników wykorzystywanych w kuchni Bliskiego Wschodu, dlatego inspirując się orientalnymi przepisami, możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację z cieciorką w roli głównej.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.