• Informacje na temat:

    wloska salatka z anchois

Artykuły na temat: wloska salatka z anchois
  • Ach! Anchois

    Poznaj słono-korzenny smak anchois. Bez nich nie byłoby sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, jak również angielskiego sosu Worchester.

  • Kolacyjna, zielona salatka

    ...skladniki na talerzach, udekorowac ziolami... Ta salatka dobrze smakuje z sardela czyli anchois ulozona na kozim serze.

  • Jajko i spółka

    ...płatki, 6-8 jaj przepiórczych, 2 kromki bagietki, łyżka oliwy z oliwek, łyżka oleju rzepakowego, świeżo mielony, czarny pieprz Sos: 15 g startego parmezanu, łyżka kaparów, 2 fileciki anchois...

  • Nasyć się latem

    ...popełnić podczas pieczenia ciasta Sałata rzymska z parmezanem i anchois (dla 4 osób) Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności: 2 Składniki: 12 kromek bagietki, 4 łyżki oliwy(...) Sos: 2 filety anchois drobno posiekane, łyżka białego octu winnego, 2 łyżki śmietanki 36-proc., 1/2 łyżki musztardy Dijon, łyżka oliwy extra virgin, świeżo zmielony pieprz Rozgrzej piekarnik do...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...beef stew. Z grzybami? - Nie, to inny przepis. Zrobiliśmy wołowinę z anchois. Wbrew pozorom nie ma smaku anchois, ale dzięki niemu powstaje taki gęsty, włoski sos. Ale przede wszystkim...

  • Comfort food

    ...mojej krwi. Podobne podejście miał ojciec. Nawet nie myśl o dodaniu pomidorów: trzymaj je osobno. I o namaczaniu: - Matka zawsze namaczała anchois w mleku, podobnie jak nereczki i kurze wątróbki, więc(...) Londynie. Papryczki z anchois zanurzone w sosie, moules marinieres [małże duszone w białym winie - przyp. tłum.] i sosy jajeczno-cytrynowe, o których Nigella pisała w "Vogue'u", były wzięte żywcem...

  • Przepis na życie

    ...z parmezanem i anchois. Truskawki w białej czekoladzie. Dziś banał, wtedy szczyt luksusu. No i curry. Tajskie, hinduskie. Wracając do Polski, Ola przywiezie mnóstwo przypraw i ciekawostek kulinarnych...

Przepisy na temat: wloska salatka z anchois
  • Wigilia po włosku

    ...stole włoskim, jest podawana z różnymi dodatkami w zależności od części kraju. Na północy,  w Lombardii i Piemoncie przyrządza się ją z anchois i parmezanem, a w Neapolu zaś  z małżami. Elementem, który...