• Informacje na temat:

    włoskie spaghetti

Artykuły na temat: włoskie spaghetti
  • Składniki na 4 porcje: 1 paczka makaronu spaghetti, 60 dag pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 4 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz, bazylia, oregano.

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag makaronu spaghetti, 50 dag mielonego mięsa, 1 cebula, 2 puszki pomidorów krojonych, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 150 ml bulionu warzywnego, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz, mieszanka suszonych włoskich ziół, cukier, listki świeżej bazylii, oliwa.

  • Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

    ...​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

  • Składniki: 40 dag makaronu spaghetti, liść laurowy, 2 pomidory, duża kulka mozzarelli, 2 ząbki czosnku, cebula, 2 jajka, 15 dag śmietany kremówki, słodka papryka, zioła włoskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, masło.

  • ...● op. spaghetti ● 3 plastry szynki ● 2 żółtka ● 4 łyżki naturalnego jogurtu ●po łyżce posiekanego szczypiorku i natki ● łyżka posiekanej bazylii (+ listki do dekoracji) ● po łyżeczce posiekanego oregano i tymianku ●2 łyżki tartego parmezanu (możesz użyć innego sera) ●sól i pieprz...

  • Jarzynowe spaghetti  z jabłkiem

    Składniki: 1 duży burak, 2 marchewki, 1 duże winne jabłko, 5 dag orzechów włoskich, 3 gałązki natki, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, olej

  • Zapiekanka w stylu włoskim

    ...1. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, grubo posiekać. Pomidory pokroić w plasterki. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w plastry. Makaron spaghetti ugotować w posolonej wodzie wg(...) spaghetti z mięsem oraz mozzarellę i pomidory. Polać resztą beszamelu. Posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-35 minut. Udekorować listkami bazylii.  Zobacz także:

  • ...20 dag marchewki, sól, 1 duża cebula, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oliwy, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ok. 250 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka mieszanki suszonych ziół włoskich, 1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki, 40 dag spaghetti, 2 sznycle z indyka (po ok. 20 dag każdy), bazylia, 1-2 dag smalcu, 12,5 dag mozzarelli.

  • ...● 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego ● cebula ● natka pietruszki ● jajko ●mąka ● olej ● 300 ml przecieru pomidorowego (passaty z butelki) ● pęczek bazylii ● opakowanie spaghetti ● starty na płatki parmezan ●sól, pieprz, cukier, słodka papryka...

  • Spaghetti z sosem szpinakowym - w 20 minut

    Składniki: - opakowanie mrożonego szpinaku, - 300 g makaronu spaghetti, - kostka rosołowa warzywna, - 150 g sera typu rokpol, - garść włoskich orzechów,...

Wideo na temat: włoskie spaghetti
  • Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsem

    Przepis na idealne spaghetti bolognese sięga czasów średniowiecza. Od tego czasu ten klasyczny przepis z włoskiej kuchni podbił cały świat. W kilkanaście minut można przygotować wyborny ciepły sos(...) włoskiego sosu do makaronu będzie jeszcze przyjemniejsze!

  • Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsem

    Przepis na idealne spaghetti bolognese sięga czasów średniowiecza. Od tego czasu ten klasyczny przepis z włoskiej kuchni podbił cały świat. W kilkanaście minut można przygotować wyborny ciepły sos(...) włoskiego sosu do makaronu będzie jeszcze przyjemniejsze!

  • Spaghetti arrabiata i carbonara w kuchni Nestora Grojewskiego

    Szef kuchni Nestor Grojewski w kuchni "Dzień Dobry TVN" zdradził przepis na najlepszy domowy makaron. Następnie na jego bazie przygotował spaghetti arrabiata i spaghetti carbonara. W czym tkwi sekret włoskiego makaronu? (Źródło: DD TVN/ x-news)

Przepisy na temat: włoskie spaghetti
  • Buraczane spaghetti z orzechami włoskimi

    Warzywne spaghetti jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe...

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ...doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by było smaczne jak u włoskiej Mammy. Do dzieła!

  • Spaghetti z klopsami w pomidorach

    ...podgrzej.  4. Spaghetti odcedź, osącz wymieszaj z klopsikami  w sosie. Posyp parmezanem...

  • Warzywny makaron - spaghetti w wersji "light"

    Kolorowe wstążki z marchwi czy cukinii - to modny sposób na odchudzenie spaghetti. Jak przekonują miłośnicy nowego kulinarnego trendu - warzywny makaron to, smaczna i niskokaloryczna alternatywa dla tego włoskiego dania.

  • Spaghetti al pomodoro - przepis Audrey Hepburn

    ..., a później tylko najbliższych przyjaciół. Spaghetti al pomodoro to był sposób, by powiedzieć "to mój dom, oto, jaka jestem, i nie oczekujcie, że będę inna". A jadała dużo makaronu. Jako dziecko nigdy się(...) eleganckich maleńkich porcji; ona nakładała sobie całe talerze makaronu. Często w ten sposób kończyła posiłek, podobnie jak w wielu włoskich rodzinach, gdzie spaghetti jest pierwszym daniem tylko z nazwy...

  • Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

    Aromatyczne makaronowe pasty, to ulubione dania kuchni włoskiej, a gdyby tak makaron zamienić na warzywne spaghetti?

  • Pyszne danie włoskiej "ubogiej kuchni"

    Potrawa z dodatkiem resztek chleba to jedno z pierwszych, oryginalnych dań ubogiej kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie popularne na biedniejszym południu kraju, w Kalabrii i na Sycylii. Ale serwowane jest też, jako przysmak w gospodarstwach agroturystycznych w Toskanii. Najlepiej pasuje do niego długi makaron, na przykład spaghetti. Przygotowanie jest proste i błyskawiczne. Zaczynamy od...

  • Spaghetti  carbonara

    Pyszny przepis z włoskiej kuchni...

  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    Bogaty w witaminy A, B, E, D i K i minerały, ubogi w tłuszcz i cholesterol, łatwy do strawienia - oto parmezan, król włoskiej kuchni. Nie służy tylko do tego, by posypać nim makaron z sosem. To pełen zdrowia przysmak dla wszystkich w każdej porze dnia.

  • Włoskie przysmaki - szybkie i proste!

    .... 15-17 minutach dodaj krewetki, a po 2 kolejnych zdejmij risotto z ognia. Wymieszaj z masłem. Podaj z serem i pietruszką. ok . 40 minut dla 4 osób cena porcji ok. 8,5 zł Spaghetti(...) g makaronu spaghetti. Sposób przygotowania: Pestki słonecznika zgrilluj na patelni - dzięki temu będą bardziej chrupkie. Następnie umieść je w wysokim naczyniu razem z posiekaną pietruszką, ząbkiem...

Dyskusje na temat: włoskie spaghetti
  • Re: Najlepsze spaghetti

    Jak dla mnie tradycyjne spag. Bologneze z sosem pomidorowym jest najlepsze, tylko obowiązkowo muszą być w nim włoskie zioła jak bazylia i :)

  • Re: kuchnia włoska

    Agatasur, na pewno znasz lasagne, cannelloni, spaghetti carbonara, pieróg calzone i deser tiramisu... Być może obiły Ci się o uszy także takie rzeczy jak biscotto, cantuccini, carpaccio, ciabatta, risotto, gnocchi i polenta :) To wszystko są włoskie potrawy. :)

  • Re: Spaghetti bolognese

    Generalnie spaghetti bolognese to danie bardziej amerykańskie niż włoskie, powstało dzięki amerykańskim konserwom, w czasach II wojny i co zabawne na Sycylii, nie w Bolonii. Amerykańscy żołnierze po prostu używali mięcha z puchy i miejscowej pasty i pomidorów by zrobić coś jadalnego z racji wojskowych, z racji, że czasy były ciężkie to i miejscowi podchwycili.

  • Re: Grzybowe spaghetti

    Czemu nie ;) ja kocham łączyć włoskie smaki z nowymi rzeczami :) Grzyby jak najbardziej tak! Zresztą uwielbiam tortellini z nadzieniem grzybowym (tortellini con funghi) - jest mega pyszne!

  • Re: Włoskie desery

    Po sycylijsku polecam spaghetti http://inews.com.pl/WordPress3/spaghetti-po-sycylijsku

  • Re: Kasza zapiekana z grzybami

    Jeszcze jakieś 25 lat temu w polskim języku kulinarnym stosowano określenie: "ugotować na pół-twardo". Każdy wiedział o co chodzi. Teraz gotuje się wyłącznie "al dente"nawet jeśli jest to zwykła kasza, gotowana w Polsce od wieków, a nie włoskie spaghetti :-/

  • Re: Włoskie przysmaki - szybkie i proste!

    Z pietruszkowym pesto spaghetti nie robiłam, ale w ,kuchni lidla, znalazłam przepis na spaghetti z buraczanym pesto, wyszło pyszne.