• Informacje na temat:

    włoszczyzna i indyk

Artykuły na temat: włoszczyzna i indyk
  • Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonej fasolki szparagowej, 80 dag mięsa gulaszowego z indyka, 1 duża cebula, 1 pęczek włoszczyzny, 3 łyżki oleju, 1 łyżka koncentratu pomido rowego, 50 dag ziemniaków, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

  • Składniki: filet z piersi indyka (80 dag), pół szklanki piwa, 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki miodu, łyżka musztardy francuskiej, łyżka musztardy rosyjskiej, 3 łyżki oleju, 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: 1 udziec z indyka (bez kości), 2 małe pęczki włoszczyzny, 1 duża cebula, 5 ziemniaków, 2 łyżki oliwy, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 osoby: włoszczyzna • skrzydło z indyka • papryczka chilli • duży brokuł • duże ziemniaki • 2 ziela angielskie • 2 liście laurowe • pieprz grubo mielony • sól.

  • Zupa brokułowa

    Składniki dla 4 osób: 1 brokuł • 1 papryczka chilli • 4 ziemniaki • włoszczyzna • skrzydło z indyka • ziele angielskie • liść laurowy • sól • pieprz.

  • Składniki: ● 250 g udźca z indyka lub kurczaka ● 1 pęczek włoszczyzny ● 2 łyżki makaronu ● koperek.

  • Fasolowa z kapustą

    Składniki dla 4 osób: 30 dag fasoli • ćwierć główki kapusty włoskiej • skrzydło z indyka • 2 cebule • włoszczyzna • bazylia • tymianek • masło klarowane • natka pietruszki • liść laurowy • ziele angielskie • sól • pieprz.

  • Składniki: ● 250 g drobiu, np. udźca z indyka lub kurczaka ● 1 pęczek włoszczyzny ● 2 łyżki makaronu nitki ● drobno posiekany koperek ● sól.

  • Składniki na 8 porcji: 1 i 1/2 kg wołowiny na gulasz (ew. mięsa gulaszowego z indyka), 3 łyżki oliwy, 1 litr bulionu wołowego, 1 pęczek włoszczyzny, 30 dag młodych marchewek, 20 dag groszku cukrowego, 1 kalafior, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka miodu, 2 kawałki kory cynamonu, szczypta cukru, sól, pieprz...

  • Składniki na 4-6 porcji: 2 l bulionu, 1 pęczek włoszczyzny, 4 ziemniaki, 50 mielonego mięsa z indyka, 1 sucha bułka, 1 jajko, sól, pieprz, starty kawałek imbiru, listek laurowy, 1 ząbek czosnku, kilka łyżek śmietany, pęczek kopru.

Przepisy na temat: włoszczyzna i indyk
  • Botwinka na mięsie indyka

    Sposób przygotowania 1. Opłukane mięso zalej 1,5 l wody. Zagotuj i odszumuj. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojonego w półplasterki buraka oraz liście laurowe. Wlej łyżeczkę octu. Gotuj około 45 min.  2. Wyjmij mięso indyka. Botwinę opłucz, drobno posiekaj. Wrzuć do zupy. Gotuj całość jeszcze 15 minut. Na koniec zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posyp posiekanym...

  • Brokułowa na ostro

    Składniki dla 4 osób: włoszczyzna skrzydło z indyka papryczka chilli duży brokuł duże ziemniaki 2 ziela angielskie 2 liście laurowe pieprz grubo mielony sól Sposób przygotowania:  1. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka ze skrzydłem z indyka, liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej 1,2 l wody, gotuj 20 minut, zdejmując...

  • Zupa brokułowa

    Składniki: 1 brokuł 1 papryczka chilli 4 ziemniaki włoszczyzna skrzydło z indyka ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Przygotowanie: 1. Włoszczyznę obierz. Mięso umyj i włóż do garnka z włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym, zalej 1,5 l wody. Gotuj pół godziny, ściągając szumowiny. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę...

  • Zupa fasolowa z kapustą

    Składniki: 30 dag fasoli ćwierć główki kapusty włoskiej skrzydło z indyka 2 cebule włoszczyzna bazylia tymianek masło klarowane natka pietruszki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc. Rano odlej wodę, gotuj fasolę 10 minut, znów odlej wodę. Włoszczyznę obierz, umyj. Skrzydło umyj...

  • Sycące zupy na jesień

    ...i będziesz gotowała około 20 minut. 3. Najbardziej sycące są zupy z mięsem. Najlepsze mięso to: kurczak, indyk i wołowina. Mięso możesz ugotować dzień wcześniej w wywarze z warzyw. Możesz też mieć...

  • Żurek śląski na wędzonce

    .... Dodaj cebulę zeszkloną na oleju. Przypraw solą i majerankiem. Żurek zamiast z kiełbasą i jajkiem, podaj z wędzonym indykiem.

  • Pasztet alzacki zatopiony w auszpiku

    ...odchudzona Postaw na pasztet przyrządzony wyłącznie z mięsa drobiowego (kurczaka i udźca indyka). Dodatkowo ok. 1/4 mięsa zastąp gotowanymi warzywami z włoszczyzny. Jeśli masa pasztetowa będzie zbyt...

  • Zupa z kaszą na dwa smaczne sposoby!

    Z selerem, marchewką i kaszą perłową Składniki: pół szklanki kaszy perłowej skrzydełka z kurczaka lub indyka 6 ziemniaków cebula 3 marchewki seler pietruszka listki melisy(...) włoszczyzna szklanka kaszy pęczak 4 ziemniaki 15 dag mrożonych grzybów łyżka masła klarowanego szczypior 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Piersi...

  • Warzywa z rosołu

    ...wspaniale będą smakowały w galarecie! Możesz przygotować wersję bezmięsną lub dodać je do klasycznych "zimnych nóżek", galarety z kurczakiem, indykiem, rybą czy wędliną. Do sajgonek, roladek Marchewki...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wewnątrz i na półmisku cała ułożona". U nich, w Radoszkach, czy kaczka, czy indyk, czy kura, to było wszystko w całości. Nóż i widelec w ręce i każdy sobie sam kroił. A ja pamiętam, że u nas przed wojną...