• Informacje na temat:

    wolowina a czosnek

Artykuły na temat: wolowina a czosnek
  • ...pokrój, a czosnek podziel na ząbki, ale nie obieraj go. Całość przełóż do wysmażonego sosu po mięsie. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj imbir i pomidory. Zalej winem i bulionem. Wymieszaj i gotuj przez...

  • Mięso pokrój w paski i włóż do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos chili i żółtko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Kawałki dyni gotuj we wrzącej, posolonej wodzie przez 8 minut. Wyjmij i odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, papryczki chili, paprykę i dynię. Wyjmij warzywa i wrzuć mięso. Podsmaż i ponownie dodaj warzywa, czosnek...

  • Wołowina w czerwonym winie

    Przepis na peposo czyli wołowinę w czerwonym winie z czosnkiem, pieprzem i rozmarynem.

  • Składniki: 50 dag wołowiny, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili, czerwona cebula, żółtko, 2 papryczki chili, czerwona papryka, 40 dag miąższu dyni, czosnek niedźwiedzi, łyżka oleju roślinnego, 3 łyżki sezamu.

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag wołowiny, 6 łyżek masła klarow., sałata, po 2 gałązki selera naciowego i marchewki, sól, 1 pietruszka, 3 cebule, czosnek, bulion, pieprz, 1 pomarańcza, po puszce cieciorki i pomidorów, po łyżeczce kuminu i chili, tosty, żurawina.

  • Wołowinę umyj. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. Pieczarki oczyść, potnij na połówki. Mięso oprósz mąką. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, cebulę i czosnek, zrumień je. Dołóż grzyby i resztę warzyw (oprócz ziemniaków). Smaż chwilę. Posyp słodką i ostrą papryką. Zalej 5 szklankami wody. Dołóż przyprawy. Gotuj przez 40 minut. Wrzuć ziemniaki...

  • Składniki dla 4 osób: 4 steki wołowe • pół szklanki wytrawnego czerwonego wina • ząbek czosnku • szczypta rozmarynu • natka pietruszki • sól • pieprz.

  • Wołowina szpikowana marchewką

    Składniki na 8 porcji: 1,5 kg wołowiny na pieczeń (np. zrazowej albo udźca), 1–2 marchewki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 łyżki suszonego rozmarynu, 1 łyżka suszonego tymianku, 1 łyżeczka suszonego oregan, 1 łyżka granulowanego czosnku, 2–3 spore szczypty suszonych płatków chili, 3–4 łyżki oliwy, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1/4 szkl. czerwonego wytrawnego wina, 1/2 szkl. bulionu wołowego (możesz użyć domowego lub z kostki), sól, mielony czarny pieprz.

  • ...1 Mięso opłucz. Cebulę i czosnek obierz, drobno poszatkuj. Marchewki oczyść, zetrzyj na tarce. Łodygę selera pokrój na małe kawałki. 2 Przygotowane warzywa wrzuć do miski. Dodaj liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Mięso ułóż na warzywach. Dodaj gałązki rozmarynu. Całość zalej czerwonym winem. Przykryj, wstaw do lodówki. Marynuj mięso około 12 godzin. 3 Boczek pokrój w kosteczkę. Mięso wyjmij...

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag wołowiny, 1 i 1/2 szklanki maślanki naturalnej, 2 ząbki czosnku, 2 duże marchewki, 3 duże kwaśne jabłka, 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś, 10 dag masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, cukier, kminek, 3-4 liście laurowe, sok z cytryny.

Przepisy na temat: wolowina a czosnek
  • Gulaszowa z wołowiną

    Sposób przygotowania 1. Wołowinę umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki,  marchewki, pietruszkę, cebulę  oraz czosnek obierz. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj, pozostałe warzywa pokrój na(...), cebulę i czosnek, zrumień je. Dołóż pieczarki oraz pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków). Posyp obiema paprykami. 3. Składniki wymieszaj, smaż chwilę. Wlej 5 szkl. wody. Dodaj listki oraz ziarenka...

  • Wołowina po burgundzku

    Sposób przygotowania 1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Boczek potnij w drobną kosteczkę, wysmaż go na chrupko w dużym garnku(...). Wyjmij z garnka. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść, potnij na połówki.  3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij cebule oraz czosnek. Dodaj marchewkę i pieczarki. Całość...

  • Wołowina słodko-słona

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem. Posyp mąką, wymieszanymi przyprawami, ułóż po plasterku boczku i posmaruj musem. Zwiń, obwiąż nitką. Obsmaż na 1 łyżce oleju.  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zagotuj 1/3 szkl. wody, wrzuć cebulę, czosnek, solą i pieprzem. Włóż zrazy i duś pod przykryciem ok. 1 godziny. Usuń nić. Udekoruj kiwi.

  • Gulaszowa z wołowiną

    Sposób przygotowania 1. Wołowinę umyj. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. Pieczarki oczyść, potnij na połówki. Mięso oprósz mąką. 2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, cebulę i czosnek, zrumień je. Dołóż grzyby i resztę warzyw (oprócz ziemniaków). Smaż chwilę. Posyp słodką i ostrą papryką. Zalej 5 szklankami wody. Dołóż przyprawy. Gotuj przez...

  • Casserole – zapiekanka z wołowiną

    Sposób przygotowania 1. Rozgrzej oliwę w rondlu do zapiekania. Podsmaż najpierw warzywa i czosnek (5 minut). Odłóż je na bok i na tym samym tłuszczu podsmaż na brązowo pokrojoną w kostkę wołowinę (3-4 minuty). Dodaj ponownie warzywa oraz wino i sos pomidorowy. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem 45 minut. Odkryj i duś jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku, dodaj oregano...

  • Wołowina z grilla

    Któż z nas nie lubi zjeść pysznego kawałka mięsa na świeżym powietrzu? Chyba nie ma takiej osoby! Dlatego od czasu do czasu urządź małe przyjęcie i przyszykuj kilka smacznych potraw.

  • Teriyaki burrito z mieloną wołowiną

    Sposób przygotowania Sos sojowy, olej, cukier, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i pokrojoną w plasterki papryczkę mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy wołowinę. Marynujemy przez noc. Po tym czasie wyciągamy wołowinę i mielimy. Na patelnię wrzucamy zmielone mięso, kilka łyżek marynaty i fasolę. Dusimy do momentu, aż mięso będzie uparowane - w razie potrzeby podlewając marynatą...

  • Wołowina z sosem serowo-chrzanowym

    Sposób przygotowania W mięso dokładnie wetrzeć zioła, pieprz, igiełki rozmarynu i rozdrobniony czosnek. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia odwinąć z folii i delikatnie obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie szczelnie zawinąć podwójnie w folię spożywczą, potem w aluminiową i piec w piekarniku, w 80 o C przez 2,5 godziny. Aby mięso było mniej...

  • Zupa z wołowiną

    ...pokrojoną w kostkę cebulę, smaż 5 minut. Wrzuć pozostałe warzywa (poza kapustą), słodką paprykę i przeciśnięty czosnek, smaż 10 minut. 2. Do garnka wlej 1,5 l wody dodaj liść laurowy, ziele...

  • Wołowina pieczona z cytryną i ziołami

    ...naczynia (wyjmij cytrynę i czosnek), przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz 20 minut, po czym obróć, dodaj cytrynę i czosnek i piecz kolejne 20 minut.3. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 10