-
Informacje na temat:
wycinania z ciasta
-
-
..., jajo, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozpuszczone masło, wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, którą zostawiamy w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Jabłko obieramy(...). Pieczemy 10 minut w 200ºC. Z pozostałej części ciasta formujemy kolejne rogale i pieczemy. Ciastka studzimy na kratce i każde posypujemy cukrem pudrem. Zobacz także:
-
Składniki: 10 dag pieczarek, 10 dag boczku, 25 dag gotowanego mięsa kurczaka, 2 dymki, 50 dag gotowego ciasta francuskiego, por, 1 jajko, sól, pieprz.
-
4 porcje: 2 szklanki mąki, szczypta soli, łyżeczka oleju, jajko, około 3/4 szklanki ciepłej wody.
-
Składniki na 6 porcji musu: 20 dag porzeczek, 5 dag cukru, 10 dag serka mascarpone, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, biała czekolada.
-
Składniki: 25 dag mąki pszennej, łyżka masła, 3 żółtka, 1/4 szklanki gęstej śmietany 18 proc., kieliszek spirytusu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder, cukier waniliowy, kilka łyżek konfitury wiśniowej.
-
-
-
-
-
...1. Ciasto zagnieć w kulę i zawiń ją w zmoczoną, najlepiej ciepłą wodą, ściereczkę na 20-30 minut. 2. Wałkuj po porcji ciasta i koniecznie podsypuj je mąką (płat ciasta powinien być cienki, ok. 3 mm). 3. Krawędź szklanki do wycinania zanurzaj w mące - ciasto nie będzie się do niej kleić. 4. Brzegi pierogów posmaruj białkiem lub zlepiaj mokrymi palcami. 5. Zlepione surowe pierogi ułóż na szmatce...
-
-
.... 2. Połową ciasta wyklej formę posmarowaną masłem. Ponakłuwaj widelcem. Morele umyj, wyjmij z nich pestki, wrzuć do garnka, dodaj cukier i duś na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Schłodź. Wyłóż ją na ciasto. 3. Drugą połowę ciasta rozwałkuj, wycinaj ząbkowane paski, układaj je na placku pokrytym konfiturą. Piecz 40 minut w temp. 180 st. C.
-
...1. Żeby tort lub placek zachowały świeżość na dłużej, najpierw przekrój je na pół. Kolejne kawałki wycinaj ze środka, a nie od krawędzi ciasta. Potem zsuń z sobą dwie zewnętrzne połówki ciasta(...) pojemniku wraz z przekrojonym na pół jabłkiem. 4. Ciasta drożdżowe będą tak samo smaczne na drugi i trzeci dzień, jeśli włożysz je na 15 sekund do mikrofalówki, ew. na 15 min do piekarnika...
-
-
-
Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwiń, płaty pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 20 minut, by rozmarzły. W tym czasie jabłka umyj, obierz. Nożykiem do wycinania gniazd nasiennych usuń środki z pestkami. Potem każde jabłko potnij na 4-5 grubszych plasterków. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały i oprósz cynamonem. Płaty francuskiego ciasta lekko rozwałkuj na stolnicy...
-
Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula(...) śmietaną i posmarować brzegi ciasta. Ciasto zawinąć, założyć brzegi i ponownie posmarować całość żółtkiem ze śmietaną. Ułożyć po przekątnej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 st...
-
-
Co zatem porywa w cieście z liczbą? Zapomniane sztuczne kolory, warstwy przepełnione smakołykami, słodkie ciasto i krem śmietanowy, dziś ciasta liczbowe są prawdziwym hitem. Przy odrobinie staranności, każdy jest w stanie wykonać ten modny smakołyk. Robimy je z dwóch warstw kruchego ciasta, przekładamy i przyozdabiamy kremem śmietanowym i ozdabiamy. Tu zaś dajemy popis fantazji. Takie ciasto...