• Informacje na temat:

    wykwintne pasztety

Artykuły na temat: wykwintne pasztety
  • Pasztety i terriny

    Książka kucharska z dziesiątkami przepisów na delikatne farsze, eleganckie pasztety z mięs, ryb, drobiu i dziczyzny oraz na wykwintne potrawy z warzywami, serem i owocami.

  • Pasztet idealny

    Dobrze przyrządzony stanowi bardzo wykwintne danie, które możesz serwować nie tylko na święta.

  • Oliwkowe święta – inne niż wszystkie!

    ...potraw – od pieczonych mięs, przez pasztety, wędliny, dojrzewającą, suszoną szynkę jamon, aż po desery. Tradycyjnie na stole musi się też znaleźć consome, czyli hiszpański rosół. Dania główne różnią się...

  • Pasztet niejedno ma imię

    Były i są specjalnością polskiej kuchni. Pasztety z dziczyzny, drobiu, z podrobów czy mięs mieszanych.

  • ...zalejmy cien cienką warstwą galarety. Pasztet w cieście Wykwintnym, ale niestety pracochłonnym daniem jest pasztet w cieście. Pasztety z kapusty, grzybów i rybne piecze się najczęściej w cieście...

  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    ...ostudzony przelejesz do słoików i schowasz do lodówki. Nazajutrz możesz podać go na zimno albo, jeśli wolisz, podgrzać. Rozmrażamy dania Wyjmij z zamrażalnika pasztety, pieczenie, bigos. Rozmrażaj(...) (najlepiej w specjalnym foliowym rękawie). Szykujemy galarety Warto zalać nią ugotowane dzwonka ryby albo pokrojone mięso golonki - otrzymasz wykwintne przystawki idealne na świąteczną biesiadę...

  • Rarytas za cenę zdrowia

    Sposób pozyskiwania wątróbek na foie gras, czyli tłuste wątróbki oraz pasztety z nich jest specyficzny. Znawcy twierdzą, że od rodzaju paszy zależy smak pasztetu. Szkopuł w tym, że ptactwu ta karma(...) Francja wytwarzająca prawie 80 proc. przysmaku, najczęściej z wątróbek kaczych. Wątróbki i pasztety strasburskie produkują także Belgia, Hiszpania oraz Węgry i Bułgaria. Obrońcy praw zwierząt od dawna...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...r. tucz gęsi i kaczek w tak niehumanitarny sposób jest w Polsce zabroniony. Kiedy więc kupujesz pasztety z gęsiej wątróbki z importu, patrz, z jakiego tuczu pochodzą, taka informacja powinna znaleźć się na opakowaniu. Pasztety i smalce - nawet gdy mają napisy "exclusive" lub "wykwintny", sprawdź skład, bo mięsa gęsiego zwykle w nich ze świecą szukać, za to króluje MOM (mięso oddzielone...

  • Jak dobrać sztućce do potrawy

    ..., pulpetów i gołąbków. Wyłącznie widelcem kroimy także pierogi , naleśniki , omlety, paszteciki i pasztety. Do najczęstszych błędów należy także jedzenie ryby dwoma widelcami, podczas gdy do jej...

  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    ...produkując wyśmienite szynki i pasztety, wnet stał się dostawcą galicyjskiej arystokracji, a także i wiedeńskiego dworu, czym oczywiście nie omieszkał pochwalić się zarówno w szyldzie sklepu, jak też i na...

Przepisy na temat: wykwintne pasztety
  • Pasztety

    Kiedyś były nieodłącznym elementem wykwintnej kuchni, a ich przyrządzaniem zajmowali się specjalni kucharze zwani "pasztetnikami".

  • Drobiowy pasztet z borowikami

    Domowe pieczenie pasztetu to tradycja od setek lat znana w wielu polskich domach. W okresie świątecznym na pasztety przygotowywano najlepsze mięsa, bakalie, grzyby i przyprawy, które zgodnie z domową recepturą zamieniały się w wykwintny rarytas. Dziś gotowe pasztety można kupić, ale ten jedyny, niepowtarzalny i wyjątkowy smak uzyskamy, piekąc własny pasztet. Nie jest to wcale takie trudne jak nam...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...na ok. 3 godz. Przed podaniem wyłóż na talerz. Serwuj z cytryną. Pasztety I. Mięsna mozaika Za 40 zł: Składniki: ●40 dag miel. mięsa wieprzowego ●30 dag wołowiny ●20 dag szynki wieprz. ●30