• Informacje na temat:

    wysokie placki z masą

Artykuły na temat: wysokie placki z masą
  • ...1. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu. Wlej oliwę, mleko, wbij jajko i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kukurydzę, posiekaną natkę, papryczkę chili i jeszcze raz wymieszaj. 2. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką małe porcje masy i usmaż placuszki. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wstaw do...

  • Składniki (na 16 porcji): 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, skórka starta z 1/2 cytryny, 4 żółtka, szczypta soli, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 op. budyniu waniliowego, 4 szkl. nektaru pomarańczowego, cukier puder do posypania.

  • ...rozwałkuj. Plackiem wylep tortownicę, formując wysoki brzeg. Napełnij masą serową. Piecz ok. godziny w temp. 200ºC. Wystudź. 3 Grube wiórki kokosowe (ewentualnie płatki migdałów) wsyp na mocno...

  • Przygotowanie: Orzechy i biszkopty zetrzyj na drobno. Wymieszaj je z cukrem i roztopionym masłem. Włóż do wysokiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie dociśnij do dna tak, by powstała cienka warstwa. Kilka kawałków dyni odłóż, a resztę ugotuj w wodzie do miękkości i odcedź. Ugotowaną dynię rozmiksuj. Masło pokrój na kawałki i utrzyj z cukrem i jajkami...

  • Składniki na 10 porcji: 18 dag masła, 25 dag mąki, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 krople zapachu waniliowego, 50 ml wody. Na masę: 30 dag śliwek, kilka kropli aromatu waniliowego, szczypta anyżku, 1 łyżka cukru kryształu, 20 dag marcepanu.

  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • 55 dag masła, szczypta soli, 1 op. cukru wanilinowego, 60 dag cukru, 6 jajek, 30 dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 5 dag kakao, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, 500 ml mleka, 50 dag śmietany kremówki, 12,5 dag kaszy manny, 2,5 dag wiórków kokosa, 25 dag polewy czekoladowej, 5 dag oleju kokosowego, tłuszcz do blachy

  • Składniki na 12 porcji: 1 i 1/2 szklanki mąki gładkiej, pół szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2/3 kostki masła, jajko, łyżka tartej skórki z cytryny. Krem: 1/2 kg tłustego twarogu, mniej niż pół szklanki cukru pudru, łyżka soku z cytryny, cukier waniliowy, 2 jajka, 4 jabłka, mrożone wiśnie (ok. 200 g).

  • Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej, 12 ½ dag zimnego masła, 4 łyżki wody, 1 łyżeczka soli. Na farsz: 15 dag szynki konserwowej, ½ pęczka szczypiorku, 7 jajek, 250 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 3 łyżki startego sera żółtego, sól, pieprz.

  • ...plasterki dyni, zalej to masą jajeczno-śmietanową, rozłóż podsmażony boczek i posyp pokruszonym serem. Tartę wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 20-25 min w temperaturze 180°C. Podawaj na ciepło lub...

Przepisy na temat: wysokie placki z masą
  • Kukurydziane rulony z korzenną nutką

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj ciasto na naleśniki: obie mąki wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, jajka i sól. Dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto odstaw pod przykryciem na 20 minut(...) i gotuj 3-4 minuty, mieszając.  3. Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wylewaj porcje ciasta. Usmaż 12 naleśników. Placki posmaruj nadzieniem, zwiń. Rulony udekoruj odłożonymi wiśniami oraz sokiem.

  • Jagody! Dobrze, że są!

    ...wkładamy na dwie minuty do wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i natychmiast zdejmujemy skórkę. Masło topimy, studzimy, ewentualnie usuwamy z wierzchu pianę. 2. Do wysokiej miski wbijamy jajka(...) mikserem do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa o kremowej konsystencji. 4. Mąkę lekko mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy morele oraz starannie przebrane...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...odpowiednio wilgotny i smaczny. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40 proc. Jest kruchy i łatwo topi się w wysokiej temperaturze. Dobra feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie(...). Kolejnym kamieniem milowym w kuchni greckiej jest pita czyli okrągłe placki, formowane ręcznie, pieczone z mieszanki mąki pszennej i razowej, drożdży, soli i wody (w odróżnieniu od arabskiej, grecka pita...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im(...) odpowiednio wilgotny i smaczny. Należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40 proc. Jest kruchy i łatwo topi się w wysokiej temperaturze. Dobra feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie...

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... Olej wlać do wysokiego garnka. Porcjami nabierać masę ziemniaczaną, formować owalne krokieciki, obtaczać je w płatkach migdałowych i smażyć na głębokim tłuszczu. Sos spod kaczki zebrać do rondelka...