• Informacje na temat:

    wywar z kapusty kiszonej

Artykuły na temat: wywar z kapusty kiszonej
  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...minut. Z kapusty odciśnij sok, wlej do wywaru. Cebulę obierz, poszatkuj, przesmaż na maśle. Dodaj do zupy razem z grzybami i posiekaną kapustą. Gotuj kolejne 40 minut. Dopraw pieprzem i, ewentualnie(...). Naturalne kosmetyki z kiszonej kapusty Bogata w witaminy i związki siarki, kiszonka ma właściwości ściągające, antybakteryjne i nawilżające, a prócz tego rozjaśnia przebarwienia. ✔ Na zwiotczałą...

  • Składniki na 8 porcji: 1,5 kg kiszonej kapusty , 2 cebule, 15 dag białej fasoli jaś, 1,5 szklanki suszonych grzybów, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liście laurowe, ziele angielskie.

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kg kiszonej kapusty, 1/2 kg białej kapusty, garść, dwie suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia, 1/4 łyżeczki kminku, ewentualnie po łyżce mąki i masła.

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg kiszonej kapusty, 2-3 dag grzybów suszonych, 1 cebula, 1/4 łyżeczki kminku, po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła, sól, pieprz.

  • Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 2 duże cebule, 5 suszonych śliwek, 5 dag suszonych grzybów, 10 ziaren czarnego pieprzu, 4 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki mąki, olej, majeranek, sól, pieprz.

  • Składniki: Ciasto: - szklanka mąki; - jajko; - sól. Farsz: - 40 dag kapusty kiszonej; - 5 dag grzybów suszonych; - cebula; - sól, pieprz; -...

  • Skład na 8 porcji, czyli ok. 75 sztuk: Ciasto: standardowy przepis. Farsz: 100 g grzybów suszonych, 1 kg kapusty kiszonej, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 200 g cebuli, 60 g masła, tłuszcz do odsmażenia...

  • Składniki: pół kg mąki, pół kostki masła, 4 dag drożdży, żółtko, łyże czka cukru, szklanka mleka, jajko. Farsz: 5 dag suszonych grzybów, pół kg kapusty kiszonej, cebula, masło i margaryna, sól, pieprz.

  • Farsz: ●500 g kapusty kiszonej ●2 liście laur. ●po 5 ziaren pieprzu i ziela ang. ●2 cebule ●60 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) ●masło ●sól, pieprz, tymianek ●olej. Ciasto: ●350 g mąki ●jajko ●ok. 1/2 szklanki wody ●szczypta soli...

  • Skład na 2 porcje: ● 2 golonki wieprzowe ● 300 g kiszonej kapusty ● 3 jabłka ● cebula ● 3 łyżki smalcu ● listki laurowe, majeranek, kilka ziaren ziela angielskiego ● pieprz i sól.

Przepisy na temat: wywar z kapusty kiszonej
  • Łazanki z kapustą

    Składniki na 6 porcji: 50 dag kiszonej kapusty, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 3 dag grzybów suszonych, 35 dag łazanek, 10 dag żółtego sera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2–3 jagody jałowca, 2 listki laurowe, sól, pieprz...

  • Pierogi z kapustą

    Składniki: Farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 listki laurow po 5 ziarenek pieprzu i ziela ang. 2 spore cebule 6 dag susz. grzybów (borowików, podgrzybków) masło sól, pieprz olej ciasto: 35 dag mąki jajko Przygotowanie: Grzyby namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odcedź. Posiekaj. Kapustę przepłucz, odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z grzybów...

  • ...80 dag kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka jarzynki lub vegety, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz.

  • Ciasto: szklanka mąki; jajko; sól. Farsz: 40 dag kapusty kiszonej; 5 dag grzybów suszonych; cebula; sól; pieprz; 2 łyżki masła.

  • Postna kapusta z grzybami

    Składniki na 6 porcji: - 1 kg kiszonej kapusty, - 5 dag grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków), - 10 dag masła, - sól, pieprz, - po 2-3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego(...) przykryta. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień. Gotować około 30 minut bez przykrycia. 2. Namoczone grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Wlać razem z wywarem do kapusty, gotować razem...

  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Składniki na 6 porcji: - 35 dag mąki, - 1 surowe jajko, - 50 dag kapusty kiszonej, - 2 listki laurowe, - po 5 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, - 2 cebule, - 5 dag suszonych(...), zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować około 30 minut. 3. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Przyprawić solą i pieprzem (dość ostro), dodać grzyby, odparować. Przestudzić. Do...

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty , 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty, 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • Bigos

    Składniki: 2,5 kg kapusty kiszonej 20 dag kiełbasy wędzonej 10 dag boczku wędzonego 20 dag wołowiny 10 dag mięsa drobiowego 10 dag wieprzowiny 4 cebule garść suszonych(...) kolejne 20 minut. Kiełbasę, boczek i cebulę pokrój, podsmaż na słoninie. Z wywaru wyjmij mięso, pokrój w kostkę. 2. Kapustę odciśnij, nie wylewaj soku, pokrój. Włóż do garnka z grubym dnem, zalej...

  • Kapuśniak na wędzonych żeberkach

    Składniki: 400 g wędzonych żeberek 2-3 skrzydełka kurczaka 2 kiełbasy, np. jałowcowe 650 g kapusty kiszonej duża słodka cebula kilka dużych ziemniaków kilka suszonych grzybów ząbek czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego garść kminku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Na żeberkach i skrzydełkach z kurczaka gotujemy wywar. Do garnka wrzucamy też liść laurowy i ziele...

Dyskusje na temat: wywar z kapusty kiszonej
  • Re:  Czy zna ktos dobry przepis na kapuśniak??!!!!!

    20dag. wędzonych żeberek wieprzowych 0,5kg. kiszonej kapusty 20dag. białej, surowej kiełbasy 10dag. parzonego boczku 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała marchewka 4 duże ziemniaki 3 liście laurowe(...). wody, dodać 3 liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, kminek, sól, i pieprz, gotować 20 minut, odcedzić, warzywa z żeberkami odstawić, wywar wlać z powrotem do garnka, włożyć 0,5kg. kapusty

  • Re: Kwaśnica

    Prawdziwa kwasnica ; wywar z tlustych zeberek lub podgardla lub ogonow wieprzowch do ktorego dodaje sie ziemniaki polowki lub cwiartki. Do ugotowanego tak wywaru z ziemniakami dodaje sie kwas z kapusty kiszonej. Zabiela sie i zageszcza maka i dodaje sie tez kwasnej smietany. W prawdziwej kwasnicy nie ma kapusty kiszonej. Przyprawy to tradycyjnie pieprz, ziele ang.lisc laurowy bez zadnych

  • Re: Indyk pieczony

    surówka z kiszonej kapusty z marchewką ,jabłkiem i szalotką ale ze zwyczajnym olejem a nie oliwą z oliwek ( oliwa skokowej jest zbyt natrętna w smaku) do tego ziemniaki sypkie, pęczak lub tosty z serem(...) ważne . W tym czasie szybko robimy sos kurkowy albo z zielonym pieprzem albo jabłkowo miętowy ( przepisy w necie) . Do sosu możemy wykorzystać wywar który wycieknie z naszych steków leżących