• Informacje na temat:

    wz sernikowa

Artykuły na temat: wz sernikowa
  • Składniki na 8-10 porcji: Na roladę: 4 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru. Na nadzienie: 40 dag śliwe, 40 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 2 łyżki cukru pudru, 2 czubate łyżeczki żelatyny. Ponadto: 3-4 śliwki, cukier puder, 1 łyżka posiekanych pistacji

  • Składniki na 10 porcji masa: 50 dag tłustego twarogu, 3 żółtka, 20 dag cukru pudru, 10 dag masła, 45 herbatników petit beurre, 3/4 szkl. zimnego mleka, 5 dag prawdziwego kakao, kilka kropel esencji waniliowej; polewa: 10 dag drobnego cukru, 3–4 łyżki wody, 12 dag masła, 2 łyżeczki prawdziwego kakao

  • Składniki na 10-12 porcji: na biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 duże opakowanie cukru wanilinowego. Ponadto: 60 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego), 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 50 dag brzoskwiń, 10 łyżek krokantu orzechowego.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 15 dag ciasteczek typu petit beurre, 10 dag pierników, 13 dag masła lub margaryny, 1 płaska łyżeczka kakao. Ma masę: 75 dag twarogu sernikowego (zmielonego trzykrotnie), 25 dag serka mascarpone, 10 dag miękkiego masła lub margaryny, ¾ szklanki cukru pudru, 5 jajek, 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 1 płaska łyżka kakao, 10 dag czekolady gorzkiej, 15 dag czekolady białej.

  • Ciasto:  1 kg mielonego twarogu chudego  6 jaj  1 budyń śmietankowy  3/4 szklanki mleka w proszku   200 ml mleka (2 proc.)  3/4 szklanki cukru  1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią  1 łyżka miękkiego masła  1 czubata łyżka skórki pomarańczowej w syropie. Kruszonka:  10 dag zimnego masła  8 łyżek mąki pszennej  7 łyżek cukru  1 łyżeczka przyprawy korzennej. Dodatkowo:  40 dag masy krówkowej o smaku orzechowym  50 g pokruszonych orzechów włoskich.

  • Składniki: op. okrągłych biszkoptów, 80 dag waniliowego serka homogenizowanego, 20 dag kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 5 łyżeczek żelaty ny, po pół op. sześciu galaretek w różnych kolorach, dowolne owoce.

  • Składniki na ok. 8 porcji: 75 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 20 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki żelatyny, 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag malin, 4-5 łyżek suchego maku, okrągłe biszkopty.

  • Czarno-niebieska tarta sernikowa

    Przepis: Kuchnia Food Network

  • Sernikowe domki

    Składniki na 10 porcji. Ciastka-domki: 50 dag tłustego twarogu śmietankowego, 10 dag masła, 2 żółtka, 10 dag cukru pudru, 1 pojedynczy cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub pomarańczowej, 30 zwykłych herbatników typu pettit burre (dużych). Dekoracja: 2 łyżki masła, 2 łyżki drobnego cukru , 2 łyżki mleka 3,2% , 2 łyżki prawdziwego kakao, ozdobne perełki.

  • Tort sernikowy

    Dzień Matki to wyjątkowa okazja, aby przygotować dla niej pyszny prezent.

Przepisy na temat: wz sernikowa
  • Przepis na świąteczny sernik według Lary Gessler

    Czas rozpocząć okres świątecznych przygotowań. Wśród potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć klasycznego sernika na kruchym spodzie. Przepis przygotowany przez Larę Gessler to gwarancja doskonałej proporcji składników. Wyśmienity smak to zasługa twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, który sprawia, że sernik jest delikatny, puszysty i kremowy. Odpowiednio wyeksponowany na szklanej paterze będzie stanowił dodatkową atrakcję na świątecznym stole.

  • Jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe

    Jesienią dynia króluje w kuchni na okrągło! Jej delikatny smak sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich jak i ostrych. Wśród jesiennych smaków dyniowe dania to klasyki, które już na stałe zagościły na naszych stołach. Wciąż jednak możemy odkrywać ją na nowo, komponując nowe, zaskakujące przepisy.

  • Przepis na lekkie tiramisu

    Prosty przepis , kilka chwil na schłodzenie i przysmak, podany w eleganckich pucharkach, ucieszy zarówno oko, jak i podniebienie.

  • Miętowy krem z groszku

    Zagotować bulion z miętą, wrzucić groszek, gotować do miękkości, zmiksować na krem.

  • Clafoutis z jagodami

    4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmarować masłem.

  • Quiche z brokułami i marchewką

    Na śniadanie, obiad i kolację!

  • Grzanki z twarożkiem i letnimi pomidorami

    Soczyste, letnie pomidory to zdecydowanie dla wielu wspomnienie smaku z dzieciństwa! Nie ma nic lepszego niż kanapka ze świeżym pieczywem, masłem i pomidorem. Ta prawdziwie kultowa przekąska z młodzieńczych lat stała się dla nas inspiracją do przygotowania przepisu na przepyszne grzanki z letnimi pomidorami i twarożkiem. Szybki, prosty i smaczny pomysł na chrupiące śniadanko!

  • Sernik z makiem

    Niebanalny deser!

  • Czekoladowe ciasto serowe z gruszkami

    Połączenie twarożku, czekolady i gruszek daje spektakularny efekt smakowy.

Dyskusje na temat: wz sernikowa
  • Re: ciasta bez proszku do pieczenia

    ciasto, wiórki równo rozłożyć. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Na blache "sernikowa" wszystko x 2

  • Re: Rabarbarowy sernik

    A gdzie sa skladniki na to co jest wycisniete na gorze?Przeciez od razu widac,ze to nie masa sernikowa?

  • Re: Sernik zatapiany i opowiastka rodzinna

    lucia, ja sernikowa panna jestem, z przepisu skorzystam. pozdrawiam,

  • -

    -

    Sonnatko, moze mistrzynia sernikowa, co do reszty - roznie bywa, ale jest na pewno o niebo lepiej niz np. przed rokiem, kiedy tu w dziennikach co i rusz biadolilam na temat mojego kalectwa kulinarnego:))) A mistrzynia sernikowa z pewnoscia rowniez dzieki Tobie sie stalam. Pieknie Ci za to dziekuje.