• Informacje na temat:

    z anchois

Artykuły na temat: z anchois
  • Grzanki z anchois

    Składniki: 1 dojrzałe awokado, 1 limonka, 1-2 ząbki czosnku, pół cebuli, 2 pomidory, 8 kromek bagietki, 8 filecików anchois, oliwa, sól, pieprz, kilka listków bazylii do dekoracji.

  • Składniki: 4 listki sałaty , 2 łyżki tuńczyka, 3 pomidorki, kieliszek posiekanego szczypiorku, jajko ugotowane na twardo, garść zielonej fasolki szparagowej, rzodkiewka , anchois, sos winegret.

  • Kapusta z anchois

    Poszatkuj kapustę. Na oliwie smaż rozgnieciony ząbek czosnku i  anchois. Smaż, mieszając. Dodaj kapustę, smaż. Możesz dekorować owocami granatu.

  • Wielka księga smaków: Anchois

    Tak jak inne ryby anchois bogate są w witaminy, makro- i mikroelementy oraz białko. Najzdrowsze są świeże i suszone. U nas znane są jako konserwowane fileciki. Przez intensywność smaku i słoność, anchois używane są przede wszystkim jako dodatek lub przyprawa do potraw. Mogą być składnikiem farszów mięsnych i rybnych. Doskonale uzupełniają makarony, pizzę, sałatki, kanapki, dodając im pikantnego...

  • ...1 bakłażan, 2 cukinie, 4-5 pomidorów, 8 filetów z sardeli w oleju (anchois), 8 czarnych oliwek, sól, 5 łyżek oliwy, pieprz, 100 ml bulionu warzywnego, 3 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1 dymka, tłuszcz do formy.

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag makaronu spaghetti, 2 puszki pomidorów, 1 szkl. czarnych oliwek, 6–8 filecików anchois w oleju (np. koreczków helskich z anchois), 4–5 łyżeczek kaparów ze słoika, 4 ząbki czosnku, oliwa do smażenia,1 chili, sól, pieprz, cukier, świeża bazylia do dekoracji.

  • Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

    ...​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

  • SKŁADNIKI na 4 porcje: ● 4 duże pomidory (najlepiej malinowe) ● 4 liście sałaty masłowej ● 5 jajek ● 6 filetów anchois ● pęczek cienkiego szczypiorku ● sól kamienna ● pieprz czarny mielony ● łyżka naturalnego masła ● słodka papryka w proszku ● 8 kromek bagietki żytniej...

  • Sznycel po wiedeńsku z sałatką, kaparami i anchois

    ..., - 200 g pomidorków koktajlowych, - 2 cebule, - 3 łyżki octu winnego, - szczypta cukru, - 4-5 łyżek oleju, - opcjonalnie: 4 anchois, łyżka kaparów, wykałaczki Przygotowanie: Kotlety umyć, dobrze(...) tłuszczem. Sznycel po wiedeńsku podaje się z kawałkiem cytryny. Aby zaserwować bardziej fantazyjną wersję dania, kapary zawinąć w anchois i nadziać na wykałaczkę razem z kawałkiem cytryny. Na sałatkę...

  • Ach! Anchois

    Poznaj słono-korzenny smak anchois. Bez nich nie byłoby sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, jak również angielskiego sosu Worchester.

Wideo na temat: z anchois
  • Kapusta z anchois

    Tylko 4 składniki!

  • Penne z sosem eoliana

    Kucharz Marco Ghia zdradził przepis na penne z sosem eoliana. Tradycyjny sos z Wysp Eolie łączy w sobie smak kaparów, oliwek, anchois oraz świeżych pomidorów z bazylią. (Źródło: TVP/x-news)

  • Makaron "Puttanesca"

    Makaron puttanesca to jeden z najpopularniejszych przepisów, który pochodzi się z Włoch. Znane na całym świecie spaghetti alla puttanesca to wyjątkowe połączenie typowych składników kuchni włoskiej - pomidorów, oliwy z oliwek, kaparów, czosnku i wybornego anchois. Przepis na taki makaron to nie tylko pyszna, ale i sycąca propozycja na obiad, a przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie nasz

Przepisy na temat: z anchois
  • Kwartet jaj wielkanocnych - Robert Sowa

    ......z czerwonym kawiorem, tuńczykiem, filecikami anchois i śledziem matias - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Roastbeef faszerowany

    W "Kulinarnych fajerwerkach" czarujemy smakiem i zapachem. Tym razem zapraszamy na roastbeef pieczony, faszerowany anchois i oliwkami.

  • ...80 dag wędzonego boczku; duża główka sałaty; 3 ząbki czosnku; 2-3 filety anchois; 3 jajka; 3 kromki pieczywa; parmezan; sól, pieprz.

  • Torcik z cielęciny - Robert Sowa

    Torcik z pieczonej cielęciny z czosnkiem i tymiankiem przekładany musem jajecznym z kaparami i anchois oraz sosem z rzeżuchy - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Prowansalski gulasz rybny

    Sposób przygotowania 1. Olej od anchois rozgrzej w rondlu. Podsmaż na nim anchois, oliwki, kapary, szalotki, czosnek i chilli (4-5 minut). Dodaj sos pomidorowy i duś minutę. Wrzuć pomidory i duś na mocnym ogniu, mieszając, 3-4 minuty, aby sos zgęstniał. Wlej wino, duś jeszcze 1-2 minuty, aby alkohol odparował.  2. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu 20 minut. Włóż kawałki ryby, gotuj 3-4 minuty...

  • Smażone kuleczki z makaronu

    Sposób przygotowania Makaron gotujemy wg zaleceń producenta a następnie lekko go studzimy. Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu. Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek...

  • Jaja faszerowane pastą z awokado

    Sposób przygotowania 1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Skrop go sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem.  2. Jajka obierz i przekrój na pół. Żółtka wyjmij, dodaj do miąższu z awokado. Zmiksuj z majonezem i jogurtem.  3. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie słodką papryką.  4. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Wypełniaj pastą wydrążone połówki jajek.  5. Anchois...

  • Stek z sałatką z fasolki i pomidorów

    ...steki  (po 3 minuty z każdej strony).  5. Skrop sosem sałatkę i wymieszaj. Rozłóż ją na talerze i posyp kaparami. Podawaj ze stekami, układając na  każdym steku po kawałku anchois. 

  • Spaghetti z krewetkami

    ...3 fileciki anchois 1/2 pęczka siekanej pietruszki  sól i pieprz czarny do smaku Przygotowanie: 1. Zamrożone krewetki wrzuć na sitko i obficie przelej wrzątkiem. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i po chwili odsączone krewetki. Smaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Kiedy puszczą wodę, zmniejsz ogień i dodaj anchois. Przemieszaj dokładnie i dodaj pokrojone pomidory z puszki...

  • Duński pasztet z wątróbki z grzankami

    Sposób przygotowania Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką i anchois. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótką chwilę podsmażyć. Następnie dodać bulion i mleko cały czas mieszając do zagotowania i uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos wystudzić i połączyć...

Dyskusje na temat: z anchois
  • Re: Przepis na dietetyczny posiłek do pracy.

    Anchois to taka rybka - sardela europejska :) Malutka rybka w zalewie!

  • Re: Kapusta z anchois

    Anchovis, a nie Anchois!

  • Re: pizza

    Ja na pizzy uwielbiam anchois,krewetki i inne "robactwo"(pod taką nazwą figurują owoce morza w słowniku mojego męża;)),świeże zioła,pomidory,oliwki.Ciasto zdecydowanie cieniutkie.

  • Re: Kapusta z anchois

    co to jest ten anchois

  •  Re: Potrawy do alkoholu

    Preferuję tłuste. Śledzie, smalce, wędliny - kiełbasy wonne, suche zpewną dozą cebuli i czisnku. Czosnek marynowany lub cebulki, pieczarki inne grzyby, konieczkie ogórki konserwowe, kiszeniaki, poapryka kon. korkl zżóltego sera z dodatkami, (anchois)anszuła,

  • Re: Kapusta z anchois

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Anchois

  • Re: Najlepsze spaghetti

    Spaghetti alla Puttanesca: Czosnek, cebule i anchois posiekac i podsmazyc na oliwie, nastepnie dodac posiekane papryczki chilli (bez nasion), czarne oliwki, kapary i swieze wypestkowane pomidory bez skorki (moga byc z puszki). Redukujemy ok 10-15 min w zaleznosci od ilosci sosu. Doprawiamy sola i pieprzem oraz posypujemy pietruszka. Mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Oprocz spaghetii mozna

  • Re: Kapusta z anchois

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Anchois