• Informacje na temat:

    z bakaliami

Artykuły na temat: z bakaliami
  • ●1 kg tłustego mielonego twarogu ●100 g masła ●5 jajek ●szkl. śmietany 18 proc. ●200 g cukru ●50 g rodzynek ●100 g migdałów oraz suszonych lub/i kandyzowanych owoców, smażonych w cukrze skórek itp ●sól; dekoracja: ●kandyzowane owoce, bakalie, galaretki.

  • Puszysty sernik z bakaliami

    ...˚C. Czekoladę roztop z łyżką masła i polej sernik. Ozdób bakaliami. Zobacz także:

  • Camembert pieczony z bakaliami

    Poznaj prawdziwie francuski smak.

  • Kutia z bakaliami

    Składniki na 6 porcji: 1 szkl. ziaren pszenicy, 1 szkl. maku, 1/2 szkl. cukru pudru, 4–5 łyżek miodu, 1 aromat migdałowy, po 5 dag rodzynek i migdałów, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych owoców: moreli, żurawin, fig, daktyli, śliwek.

  • Składniki na 20 porcji Na ciasto: 35 dag miodu, 12 dag cukru,20 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 1 łyżka przyprawy do piernika, 2 łyżeczki cynamonu, 50 dag mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 125 ml mleka, 10 dag migdałów, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag moreli. Ponadto: 5 dag blanszowanych migdałów, 5 dag kandyzowanych wiśni, 1 łyżka posiekanych pistacji

  • Składniki na ok. 15 porcji: 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, po ¼ łyżeczki kardamonu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków, 200 g brązowego cukru, 150 g miękkiej margaryny, 3 jajka, po 70 g su szonych fig, daktyli, rodzynek, gruszek, po 70 g orzechów laskowych, migdałów, 150 ml słodkiego wina lub soku winogronowego, 100 ml rumu, lukier.

  • Piernik z bakaliami

    To świąteczny król deserów. Migdały i wiśnie nadają mu szlachetnego charakteru.

  • 15 dag pistacji, 1/2 szkl. mleka, 20 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 12 dag masła (ew. margaryny), 3 łyżki kakao, 2 szkl. mleka w proszku, 10 dag suszonej żurawiny (albo suszonych wiśni).

  • Składniki na ok. 12 sztuk: na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 3 dag drożdży, 250 ml letniego mleka, 7 dag cukru, 8 dag roztopionego masła. Na nadzienie: 10 dag orzechów, 10 dag rodzynek, 5 dag cukru, 1 łyżka cynamonu, 5 dag miękkiego masła. Ponadto: 1 jajko, 1 łyżka mleka.

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały

Zdjęcia na temat: z bakaliami
Wideo na temat: z bakaliami
  • Wielkanocna pascha z bakaliami i żelem malinowym

    Marcin Piotrowski w programie "Pytanie na śniadanie" zaprezentował 3 oryginalne przepisy bazujące na lokalnych produktach. Dla spragnionych odważnej kuchni świetnie sprawdzi się przepis na jajo w orkiszowej tempurze z sosem z kiszonych ogórków lub groszek z kozim serkiem, miętą i gryką ekspandowaną. Z okazji zbliżających się świąt kucharz przygotował również paschę z bakaliami i żelem malinowym

  • Jak przyrządzić wielkanocną paschę?

    W niektórych domach trwają już przygotowania do Wielkanocy. Kucharz Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" pokazał i wytłumaczył, jak zrobić wielkanocną paschę na słodko i słono. Zdradził również swój przepis na domowy twaróg. Na stole w programie pojawiła się pascha stracciatella z bakaliami na ciepło oraz wiosenna wytrawna pascha.

  • Sposoby na udane ciasta

    Przygotowanie ciasta biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić wiele trudności. W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Marieta Marecka pokazała i wyjaśniła, jak zrobić idealne ciasta i ciasteczka. Na stole w programie pojawiły się takie wypieki jak: biszkopt, kruche maślane ciasteczka oraz ciasto drożdżowe z bakaliami i lukrem różanym.

Przepisy na temat: z bakaliami
  • Muffiny z bakaliami

    Sposób przygotowania 1. Masło rozpuść, ostudź. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Składniki mokre przelej do suchych, dokładnie wymieszaj. Formy do muffinek wyłóż papilotkami. 2 Czekoladę posiekaj, dodaj do masy z migdałami. Wymieszaj. Ciasto przekładaj do przygotowanych foremek, piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem posyp babeczki bakaliami. 

  • Piernik z bakaliami

    ...w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrajamy na pół. Smarujemy powidłami śliwkowymi i ponownie składamy. Górę ciasta smarujemy polewą czekoladową i ozdabiamy bakaliami. 

  • Piernikowe ciasteczka z bakaliami

    ...ozdabiamy bakaliami.

  • Drożdżowy z bakaliami

    Zasmakuje każdemu!

  • Kostki z bakaliami

    Czekoladowa przekąska.

  • Ciasto czekoladowe z bakaliami

    Rozpływa się w ustach

  • Keks z bakaliami

    Keks z bakaliami to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny nada ciastu niezwykłej soczystości i wyjątkowego smaku.

  • Turecka herbata z bakaliami

    Szklanka gorącej herbaty, to bardzo ważny element dnia dla każdego Turka i śmiało można powiedzieć, że jest to napój narodowy. Według tradycji, herbatę należy zawsze pić w towarzystwie, najczęściej podczas wspólnych biesiad. Zwykle pije się ją z małych szklaneczek. Obowiązkowo herbata powinna być bardzo słodka w smaku, dlatego często dodawane są do niej bakalie, a przede wszystkim uwielbiane przez Turków rodzynki w różnych odmianach.

  • Bakalie w puchowej pierzynce

    Sposób przygotowania 1. Drożdże, mleko, cukier wymieszaj.Cukier puder utrzyj z masłem,dodaj jajka, sól, mleko, mąkę,rozczyn, aromat. Wyrób. Ciasto podzielna dwie części. 2. Do większej części ciasta dodaj kakao i bakalie, wymieszaj.Na wyłożoną papierem blachę rozłóż jasne ciasto, do środka włóż ciemną masę, przykryj jasną. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Polej lukrem. Udekoruj bakaliami.

  • Pasta z awokado i bakaliami

    Sposób przygotowania Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i przekładamy pokrojone na większe kawałki do naczynia. Następnie dodajemy ząbek czosnku i posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie blendujemy.  Gotową pastę wykładamy na ulubiony, pokrojony na mniejsze kawałki chleb i posypujemy bakaliami: żurawiną, płatkami migdałów i ziarnami słonecznika oraz...

Dyskusje na temat: z bakaliami