• Informacje na temat:

    z bakłażana

Artykuły na temat: z bakłażana
  • ...1. Bakłażana przekrój na pół i wydrąż miąższ. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem. Dołóż osolone mięso mielone. 2. Pomidory połącz z solą, pieprzem, papryką i cynamonem. 3. Wymieszaj składniki i nafaszeruj nimi łódki z bakłażana i posyp startym serem. 4. Zapiekaj 20 minut w 200°C. Czas: 50 min, 1 porcja = 330 kcal.

  • ...1. Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój na połówki i wyciśnij sok. Połącz go z 3 łyżkami oliwy oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. 2. Bakłażan umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz, pozostaw ze skórką. Pokrój go w plasterki, oprósz lekko solą i odstaw na kilkanaście minut. Gdy warzywo puści sok, osusz plastry. 3. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Plastry bakłażana smaruj...

  • Lasagne z bakłażanami

    ...spodzie naczynia, ułożyć na nim  4 płaty lasagne, 1 część sosu mięsnego  i 3 plastry bakłażana. Powtórzyć dwa razy. Z wierzchu posypać startą mozzarellą. Piec w temp. 200°C przez 40 minut. Udekorować...

  • ...w kostkę paprykę, cukinię i miąższ bakłażana. Duś 2-3 min. Farsz dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekaną drobno mozzarellą. 4. Bakłażany oprósz solą, napełnij farszem. Ułóż w naczyniu...

  • Warzywa i ser pokrój w plastry. Bakłażana posól, posmaruj oliwą i podpiekaj przez 10 minut w piekarniku z funkcją grill w temp. 200°C. Każdy plaster pomidora posyp pieprzem. Wyjmij bakłażana z piekarnika i ułóż na talerzu. Na każdym plastrze połóż pomidora i ser. Przykryj bakłażanem. Każdą porcję skrop oliwą i udekoruj gałązką rozmarynu.

  • Bakłażan na wykwintnie

    Polska nazwa botaniczna bakłażana, czyli psianka podłużna, jest już jednak dalece mniej romantyczna. Podobnie cielesnego uroku pozbawiona jest toksyczna solanina, przez którą nie możemy spożywać bakłażana na surowo. To wszystko jednak nie zmienia faktu, że w wielu kulturach bakłażan uważany jest za mocny afrodyzjak. Nie chcemy, aby był gorzki, musimy więc najpierw plastry bakłażana...

  • Składniki: 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze, 1/2 strąka czerwonej papryki, oliwa, 1-2 ząbki czosnku, 15 dag serka kanapkowego (np. śmietankowego), sól, pieprz

  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony czosnek i papryczkę chili. Dodaj zmiksowane pomidory i gotuj kilka minut. Pod koniec wrzuć pokrojonego na kawałki bakłażana. Sos dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Następnie wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

  • ...1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok. Następnie osusz go dokładnie (możesz to zrobić ręcznikiem papierowym) i maczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Odstaw do wystygnięcia. 2. Mozzarellę i umyte pomidory pokrój...

  • .... Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, jeden w plastry. Usmaż mięso. Dodaj cebulę, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, oregano, przyprawy. Usmaż. Paprykę i bakłażana pokrój, usmaż. 2. Masło rozpuść, dodaj mąkę, smaż, wlej mleko, przypraw, gotuj, mieszając. Sos delikatnie ostudź, wymieszaj z jajkiem. 3. Żaroodporne naczynie polej olejem, ułóż ziemniaki, bakłażana, mięso, na wierzchu...

Zdjęcia na temat: z bakłażana
Wideo na temat: z bakłażana
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana

  • Jak grillować bakłażana?

    zamiennikiem do kanapek! Świetnie smakuje zwłaszcza grillowany - przygotowaliśmy dla was poradnik, jak szybko przyrządzić bakłażana na grillu, by nie rozpadł się na kleistą papkę.

  • Przepis na roladki z grillowanego bakłażana

    Bakłażan to warzywo, które coraz częściej pojawia się na naszych stołach! Świetnie sprawdza się również podczas diet - jest niskokaloryczne, a w dodatku ma sporo potasu i wiele cennych witamin! Nie wolno jeść go na surowo, a przed przyrządzaniem - powinien zostać natarty solą. Najlepiej smakuje w wersji grillowanej - i właśnie z tak przygotowanym bakłażanem mamy dla was propozycję na proste, ale wyborne w smaku roladki. Będziecie zachwyceni tą prostą przekąską, która sprawdzi się na każdą...

Przepisy na temat: z bakłażana
  • Z bakłażanem

    Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok.

  • Caprese z bakłażanem

    Sposób przygotowania 1. Pokrojonego w plastry bakłażana posól z obu stron i połóż na sicie. Gdy puści sok, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie skrop oliwą i podpiecz na blaszce piekarnika lub na patelni.  2. Pomidory pokrój w plastry i ułóż je na przemian z podpieczonym bakłażanem w zgrabne wieżyczki. Oprósz solą, pieprzem, posyp startym serem mozzarella, skrop oliwą. Podaj...

  • Gołąbki z bakłażanem

    Sposób przygotowania W garnku zagotuj 1,5 litra wody, posól i wrzuć dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuj 12 minut i odcedź. Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, na dość mocnym ogniu i smaż bakłażana - aż lekko się zarumieni. Gotowego zdejmij z patelni, delikatnie odciśnij z tłuszczu. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem...

  • Łódki z bakłażanów

    ...3 łyżki oliwy, wrzuć na nią: cebulę, czosnek, paprykę i kostki bakłażana, smaż przez 5 minut. Połącz z kuskusem, ziołami i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz papryką. Połówki bakłażanów...

  • Szybka szakszuka z bakłażanem

    Sposób przygotowania Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek oraz papryczkę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Plastry bakłażana posól, odstaw na chwilę i osusz, po czym pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Smaż około 5 minut. Dodaj pomidory i komosę ryżową, duś kilka minut. Zrób trzy zagłębienia w warzywach i wbij w nie jajka. Dopraw...

  • Anna Lewandowska proponuje bakłażana na lunch

    ...ryżową w lekko osolonej wodzie. Marchewkę starłam na tarce, na małych oczkach. Pokroiłam por na talarki" - opisuje Anna Lewandowska. "W miseczce wymieszałam wszystkie składniki farszu: środek bakłażana...

  • Bakłażan nadziewany z miętą

    Sposób przygotowania Przekrój bakłażana na pół, delikatnie ponacinaj miąższ, oprósz solą i skrop oliwą z oliwek. Zgnieć ząbek czosnku i rozłóż go na obu połowach bakłażana. Umieść w rozgrzanym piekarniku, piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C pod przykryciem z folii aluminiowej. Wyjmij z piekarnika i delikatnie usuń miąższ. Odłóż na bok wydrążone bakłażany. Miąższ podgotuj z drobno...

  • Pomidory z bakłażanem

    .... Wydrążone pomidory lekko posól w środku, postaw na kratce kuchennej do góry dnem, by ociekły z soku. 2. Plasterki bakłażana opłucz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Potem dodaj kawałeczki bakłażana i pieczarki. Duś razem 5 minut. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem...

  • Roladki z bakłażana

    ...plastry bakłażana i ciasno je zawijaj. Tuż przed podaniem posyp pozostałą posiekaną kolendrą i ziarenkami granatu.

  • Pasta z bakłażanów

    Przygotowanie: 1. Bakłażana opłucz, osusz, ułóż w całości na pokrytej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni około 20 minut. Po tym czasie wyjmij warzywo i pozostaw do(...) peperoni, cebulę, czosnek i miąższ bakłażana. Wymieszaj, dodaj majonez. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, odstaw do schłodzenia na ok. godzinę. Pastę bakłażanową podawaj z pieczywem, np...

Dyskusje na temat: z bakłażana
  • Re: Baklazan

    Proponuję lasagne z bakłażanem. Rzecz jest prosta, bo zamiast makaronu przekładamy farsz plastrami bakłażana, uprzednio pozbawionego za pomocą soli goryczki i podsmażonym na oleju. :)

  • Re: Anna Lewandowska proponuje bakłażana na lunch

    Zapiekanka z bakłażana https://youtu.be/gIRJVwJD_7U

  • Re: Baklazan

    Ja go dodaję jako dodatek do sosów. Bakłażana w kostkę i dodać do sosu, ale na sam koniec gotowania, bo to warzywo bardzo delikatne i po dłuższym gotowaniu czy duszeniu robi się z niego papka.

  • Re: Anna Lewandowska proponuje bakłażana na lunch

    Bo to jest przepis na LUNCH a nie na bakłażan

  • Re: Jak długo się smaży...

    Witaj. faktycznie małych cukinii i bakłażana się nie obiera, proponuję najpierw wrzucić bakłażana, a cukinie po jakiś 10 min- dość szybko robi się miękka, pozdrawiam

  • Re: Gołąbki z bakłażanem

    Halo - Redakcjo!! Czy ktoś czyta te przepisy przed opublikowaniem. Na tym zdjęciu nie widzę oni bakłażana ani ryżu. Jest za to kasza gryczana.

  • Re: Bakłażany, tudzież oberżyna

    Fajny pomysł, dzięki. :) Smazymy ze skórką? Ja zawsze smażę ze skórką - nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby obrać tego bakłażana ;) A poza tym lubię kolor oberżyny :)

  • Re: Roladki z cukinii i bakłażana

    Czym pokroić na takie ładne i równe plastry bakłażana i cukinię ?

  • Re: Bakłażany, tudzież oberżyna

    gęsty bakłażan kroję w plastry, trochę ukośnie, smaruje oliwą z podsmażam na patelni grillowej, układam w naczyniu żaroodpornym warstwę bakłażana, na to sos, posypuję tartym żółtym serem lub pokrojoną w plastry mozarellą, przykrywam warstwą bakłażana i tak do wykończenia produktów. Wierzch posypuję tartym serem lub plastrami mozarelli lub tym i tym. Smacznego

  • Re: Anna Lewandowska proponuje bakłażana na lunch

    Wątpliwy ten przepis. Ja bym miąższ bakłażana i resztę warzyw jednak poddusiła wcześniej na oliwie.