• Informacje na temat:

    z bakłażanów

Artykuły na temat: z bakłażanów
  • ...odłóż, resztę posiekaj. Wymieszaj mozzarellę, pomidory i zioła. 4. Na połowie plastrów rozłóż przygotowaną masę, przykryj resztą bakłażanów. Zapiekaj jeszcze 5 min, ozdób resztą ziół.

  • Bakłażan nadziewany orientalnie

    ..., listki posiekaj. 4. Kaszkę kuskus wymieszaj z miąższem bakłażanów i granata. Dodaj daktyle i połowę migdałów. Farsz wymieszaj, napełnij nim łupinki bakłażanów. Posyp resztą migdałów. Udekoruj...

  • Faszerowany bakłażan

    ...pietruszki, doprawiamy pieprzem, solą, papryką, mieszamy. Farsz nakładamy do połówek bakłażanów, wciskamy kawałki fety, polewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 35 minut w 180ºC. Podajemy ciepłe, np...

  • ..., a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem. Kupiłaś większe pieczarki? Posiekane nóżki wykorzystaj do bakłażanów, a kapelusze podaj osobno. Możesz je...

  • ...miąższem. Dopraw solą oraz pieprzem. Farszem smaruj plasterki bakłażanów, zwijaj roladki. 4 porcje, czas ok. 30 min; porcja – 140 kcal, cena 2,30 zł.

  • Rozetnij 2 bakłażany wzdłuż, usuń środki. Wydrążone połówki bakłażanów posyp solą, odłóż na ok. 20 minut, aż puszczą gorzki sok. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała ok. 1 cm ponad(...): cebulę, czosnek, paprykę i kostki bakłażana, smaż przez 5 minut. Połącz z kuskusem, ziołami i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz papryką. Połówki bakłażanów opłucz, osusz, nałóż farsz...

  • ...1. Bakłażany umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 cm, posól i odstaw na 10 min. 2. Spłucz sól z bakłażanów i osusz je ręcznikiem papierowym. Bazylię, oregano, paprykę oraz posiekany czosnek wsyp do miseczki i wymieszaj. Plastry bakłażana smaruj pędzelkiem nasączonym oliwą, a następnie obtaczaj ziołami. 3. Bakłażana poukładaj na kratce...

  • Bakłażany oczyść, pokrój wzdłuż na plasterki. Posyp je solą i odłóż na 20 minut, aby puściły sok. Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź, posiekaj. Posolone plasterki bakłażanów opłucz, ew. jeszcze raz lekko posól. Posmaruj z obu stron oliwą. Smaż na patelni grillowej 2-3 minuty. Ziemniaki wyszoruj, włóż do posolnej wody, gotuj w mundurkach 20 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną...

  • ...pieczenia wyłóż pergaminem. Rozłóż plastry bakłażanów. Piecz ok. 8 minut w temperaturze 180 st. Wyjmij z piekarnika, odłóż do ostudzenia. 3. Cebulę obierz, przekrój na pół, a potem drobno poszatkuj. Ząbek(...) i pieprzu do smaku. Natkę i szczypiorek opłucz, poszatkuj, połącz z serkiem. Dopraw solą i pieprzem. Mięso rozłóż na plastrach bakłażanów, zroluj. Ułóż na sałacie, podawaj z dipem. Czas ok. 35 min...

  • ..., smaż ok. 5 min często mieszając. Następnie dodaj przecier pomidorowy, miąższ bakłażanów, słodką i ostrą paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 10 minut aż część sosu wyparuje...

Zdjęcia na temat: z bakłażanów
Wideo na temat: z bakłażanów
  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan jest coraz popularniejszy w Polsce - i dobrze! To przepięknie wyglądające warzywo jest niezwykle zdrowe i z powodzeniem może zastępować choćby cukinię, której pełno w naszym menu! Bakłażan świetnie smakuje grillowany czy pieczony, a jego charakterystyczny kształt sprawia, że kapitalnie nadaje się do przyrządzania go w wersji faszerowanej. Mamy dla was prostą propozycję na bakłażana faszerowanego - w kilka chwil przygotujecie przepyszne danie, które posmakuje wszystkim!

  • Jak grillować bakłażana?

    Bakłażan coraz częściej pojawia się na naszych stołach - i dobrze! To źródło wielu potrzebnych witamin i innych mikroelementów, a także nie zawiera wielu szkodliwych tłuszczów nasyconych czy cholesterolu. Zwłaszcza podczas letniego grillowania warto o nim pamiętać - to idealne warzywo, które świetnie sprawdza się na każdą okazję! Może z powodzeniem zastąpić choćby pieczywo i być warzywnym zamiennikiem do kanapek! Świetnie smakuje zwłaszcza grillowany - przygotowaliśmy dla was poradnik, jak...

  • Pasta z pieczonego bakłażana

    Pasty na kanapki to kapitalny sposób na odmianę codziennych kanapek. W parę chwil możecie przygotować przepyszną pastę kanapkową - tym razem w wersji z pieczonym bakłażanem i selerem naciowym. Pyszny smak bakłażana podkreślą orzechy. Całość zajmie wam dosłownie parę chwil!

Przepisy na temat: z bakłażanów
  • Łódki z bakłażanów

    Sposób przygotowania 1. Rozetnij 2 bakłażany wzdłuż, usuń środki. Wydrążone połówki bakłażanów posyp solą, odłóż na ok. 20 minut, aż puszczą gorzki sok. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby woda sięgała(...) 3 łyżki oliwy, wrzuć na nią: cebulę, czosnek, paprykę i kostki bakłażana, smaż przez 5 minut. Połącz z kuskusem, ziołami i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz papryką. Połówki bakłażanów...

  • Słone ciasto z fetą i bakłażanem

    .... Witaminy C, A i witaminy z grupy B warzywo zawiera w niewielkich ilościach. Do przygotowania wytrawnego ciasta potrzebujemy: 400 g małych bakłażanów, 200 g fety, 150 g mąki, 3 jajka, 120 ml śmietanki...

  • Pasta z bakłażanów

    Sycąca pasta do ulubionego pieczywa.

  • Faszerowany bakłażan

    Bakłażan to z botanicznego punktu widzenia… owoc. Jest niskokaloryczny i wspiera w naszym organizmie przemianę materii. Najwięcej jednak właściwości zdrowotnych znajduje się w jego fioletowej skórce. To właśnie tutaj gromadzą się związki fenolowe, które między innymi mają działanie antyrakowe.

  • Z bakłażanem

    Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok.

  • Bakłażan zapiekany z serem, jajkami i śmietaną

    ..., odstaw na kwadrans. Masło połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wysmaruj nim naczynie żaroodporne. Z bakłażanów odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar wody, podsmaż go na rozgrzanym oleju...

  • Caprese z bakłażanem

    Znana sałatka w całkiem innej wersji

  • Gołąbki z bakłażanem

    Spróbuj koniecznie!

  • Trzy pomysły na bakłażana

    Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana!

  • Szybka szakszuka z bakłażanem

    Lubisz jeść jajka na śniadanie? Oto przepis w sam raz dla ciebie

Dyskusje na temat: z bakłażanów
  • Bakłażan

    przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów . u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni. Podajcie jakieś fajne przepisy wojtek631 http://www.gotowaniedomowe.blogspot.com/

  • Re: Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

    Najpierw autor(ka?) każe obciąć końcówki bakłażanów, a potem zapiekać tak długo, aż końcówki bakłażanów zbrązowieją... W kuble na odpadki?...

  • Re: Cynamon nie tylko do ciasta

    Odrobinę cynamonu dodaje się także do mussaki (śródziemnomorskiej zapiekanki z mięsa mielonego i bakłażanów) :)

  • Re: Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą

    Bakłażanów nie trzeba już solić i płukać. Obecnie uprawiane odmiany nie są gorzkie.

  • Re: coś dla cukrzyka;

    Moja Babcia (ma cukrzycę) je dania z bakłażanów. Poziom glukozy nie wzrasta jej po takim posiłku bardzo, a i samo jedzenie bardzo jej smakuje. Na pewno powinieneś wykluczyć białe pieczywo na rzecz pełnoziarnistego. Nie podawać ziemniaków i białego ryżu.

  • Re: Wszystko, co musisz wiedzieć o bakłażanie

    Teraz nie trzeba już solić bakłażanów. Odmiany sprzedawane obecnie nie są gorzkie.

  • Re: Bakłażany, tudzież oberżyna

    bardzo lubię zapiekankę z bakłażanów - trochę jak musaka: robię sos: mięso mielone podsmażam na oliwie, dodaję pomidory "Podravka" z bazylią, doprawiam solą, pieprzem, tymiankiem - sos powinien być gęsty bakłażan kroję w plastry, trochę ukośnie, smaruje oliwą z podsmażam na patelni grillowej, układam w naczyniu żaroodpornym warstwę bakłażana, na to sos, posypuję tartym żółtym serem lub pokrojoną

  • Re: Pasta z bakłażanów

    i przyprawa KUMIN ( kmin rzymski) koniecznie i pysznie

  • Re: Bakłażany, tudzież oberżyna

    Witam, Ja uwielbiam bakłażany i robię je na wiele sposobów, najczęściej faszerowane: 1 farsz: pierś kurczaka w ziołach smażę razem z wydrążonym środkiem z bakłażanów(o lile nie ma dużo pestek), dodaję pomidorki w puszcze, oliwki, cebulka, zapiekam wszystko z mozarella w piekarniku. 2 farsz: tuńczyka mieszam z ryżem i przesmażonymi pieczarkami, kukurydzą oraz cebulką, faszeruję, zapiekam

  • Re: Bakłażan zapiekany z serem, jajkami i śmietaną

    Dodawanie ziemniaków do bakłażanów to pomyłka - to tak jak jedzenie bułki z frytkami. A tłuste wędzone salami (domyślam się że chodzi o kiełbasę a nie o ser...) dodane do pieczenia zabija delikatny smak bakłażanów (podobnie z czosnkiem), nie mówiąc już o ilości ciężkostrawnego tłuszczu.... To nie jest przepis z serii "zdrowa żywność" ! Popieram wpis "monik" zachęcający do grillowania bakłażanów