• Informacje na temat:

    z białej kiełbasy

Artykuły na temat: z białej kiełbasy
  • Zawijaniec z grillowanej białej kiełbasy

    Proste i smaczne.

  • Składniki: 2 długie białe kiełbaski, 2 cebule, 3 ząbki czosnku , kilka świeżych listków tymianku, posiekana papryczka chili, kilka listków sałaty, kajzerka, keczup.

  • Ślimaczki z białej kiełbasy zapiekane z ostrym keczupem

    Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy (długie kawałki), 3 łyżki oleju. Na glazurę: 1/2 szkl. gęstego keczupu, po sporej szczypcie mielonych goździków i cynamonu, posiekana mała papryczka chili albo mielona ostra papryka, 1 łyżka czystej wódki, ew. zioła do dekoracji.

  • Składniki: 2 długie białe kiełbaski, 2 cebule, 3 ząbki czosnku , kilka świeżych listków tymianku , posiekana papryczka chili, 5 łyżek oliwy, pomidor, rozmaryn

  • Robert Sowa - znany kucharz, autor książek kulinarnych, właściciel restauracji Sowa&Przyjaciele Chcesz zachwycić gości i rodzinę nowym smakiem białej kiełbasy i oryginalnością jej podania? Skorzystaj z naszych pomysłów! Kiełbaski w spiralkach z ciasta: Rozmroź 1 op. francuskiego ciasta. Płaty potnij w paseczki. Owiń nimi ugotowane kiełbaski. Ciasto posmaruj...

  • ...●Włoszczyzna ●400 g białej kiełbasy ●200 g kiełbasy podwędzanej ●6 jajek na twardo ●2 duże ząbki czosnku; ●5 łyżek śmietany ●łyżka mąki pszennej ●ok. 0,5 l zakwasu na barszcz biały (lub sok z 2 cytryn) ●4 liście laurowe ●sól, pieprz, majeranek.

  • Przepis przysłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic Składniki: 1 kg schabu bez kości, 3-4 pęta białej, surowej kiełbasy, 6 plasterków wędzonego boczku, jajko, 1-2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki natki, ew. 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego, majeranek, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, olej do smażenia. 1. Miąższ kiełbasiany wyjmij z osłonki, wymieszaj...

  • Składniki: 1 kg białej kiełbasy , 4 duże cebule, szklanka wytrawnego białego wina, słodka papryka, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 5 łyżek majonezu, 5 łyżek keczupu...

  • Składniki: 70 dag białej kiełbasy parzonej, 6 dużych czerwonych cebul, 50 ml czerwonego wina wytrawnego, 2 łyżki kremu balsamicznego, 2 łyżki cukru brązowego, łyżka syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki masła, łyżeczka majeranku, 3 łyżki oliwy, pieprz czarny, sól morska.

  • Składniki na 20 porcji: 50 dag łopatki wieprzowej, 50 dag wołowiny, 20 dag podgardla, 15 dag wątróbek, 50 dag białej surowej kiełbasy, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 3 cebule, 2 kajzerki, 5 jajek, 1/2 szkl. listków natki, gałka muszkatołowa, 3 listki laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, sól, pieprz mielony, smalec.

Wideo na temat: z białej kiełbasy
Przepisy na temat: z białej kiełbasy
  • Biała kiełbasa po wielkopolsku

    Do produkcji kiełbasy białej parzonej należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej, jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów Polski.

  • Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem

    ...- Dobrą kiełbasę coraz trudniej dostać, ale jeśli to się uda, spróbujcie ją upiec, bo smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwłaszcza ta upieczona za świeżym rozmarynem - zachęca twórca przepisu Mariusz Wachowicz, dziennikarz i bloger kulinarny. Składniki: 5 kawałków białej kiełbasy, 3 szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka miodu, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu...

  • Biała kiełbasa w glazurze

    Sposób przygotowania 1. Pętka kiełbasy opłucz, nakłuj widelcem. Włóż do garnka,zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj 5 min. Kiełbasę wyjmij, ostudź, natnij, posmaruj olejem. Piecz w brytfannie ok. 10 min do zrumienienia. 2. W tym czasie dżem utrzyj z chrzanem, wódką, dopraw solą. Posmaruj kiełbasę glazurą, piecz 10 min, przewróć,posmaruj resztą glazury i piecz jeszcze 10

  • Biała kiełbasa na różne sposoby

    Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Dodaj 2 łyżki oleju. Zagotuj, włóż pęta surowej białej kiełbasy. Na bardzo małym ogniu parz kiełbasę przez 30 min. Kiełbasę zwiń w ślimaczki, każdy zepnij patyczkiem do szaszłyków. Ułóż je na blasze, posmaruj olejem. Środki napełnij masą jak na kotlety mielone. Piecz 50 minut...

  • Biała kiełbasa glazurowana

    Składniki: -1 kg surowej białej kiełbasy, - 1-2 łyżki oleju Glazura: - pół szklanki dżemu z żurawiny, - 3-4 łyżki startego chrzanu, - łyżka czystej wódki, - listki sałaty do dekoracji Przygotowanie: 1. Kiełbasę nakłuj, włóż do garnka, zalej wodą, zagotuj. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 15 min. Wyjmij, przestudź, posmaruj olejem. 2. Przygotowaną kiełbasę włóż do...

  • Pieczona biała kiełbasa

    Składniki na 8 porcji: - 4 pętka białej kiełbasy, - olej, - około 2 szklanek piwa, - liść laurowy, - 3-4 goździki, - po 4 ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego, - 2 cebule, - sól, pieprz, cukier, - do dekoracji: papryczka chili Przygotowanie: 1. Kiełbasę posmarować olejem. Włożyć do foremki i do wysokości 2/3 zalać piwem. Dołożyć listek laurowy, goździki, pieprz i ziele...

  • Składniki: 50 dag białej kiełbasy, 20 dag pieczarek, 2 dag mąki, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag groszku konserwowego, natka pietruszki, tłuszcz, sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku.

  • ...1 kg szpinaku, 20dag parzonej białej kiełbasy, 2 jaja na twardo, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki, posiekanej zieleniny, 1 bagietka, 1/3 szklanki mleka, tłuszcz do naczynia, sól...

  • ...1 kg kiełbasy, cebula około 2-3 sztuki, tłuszcz do smażenia: może być smalec lub oliwa, przyprawy: czosnek , majeranek, vegeta...

  • Skladniki dla 4 osob: 1kg surowej bialej kielbasy, 2 srednie cebule, glowka czosnku, 2 lub 3 lyzki oleju, ok.80dag ziemniakow sredniej wielkosci, olej do pieczenia, sol

Dyskusje na temat: z białej kiełbasy
  • Re: barszcz bialy

    Zdecydowanie wolę żurek,niż barszcz biały.Ten ostatni robi moja koleżanka-na wywarze z żeberek,białej kiełbasy i kiełbasy wędzonej lub chudym wędzonym boczku.Dodaje też (nie widzę tego w Waszych przepisach) zakwas pszenny ( do żurku żytni) ,co powoduje że zupa jest bardziej wyrazista.

  • Re: Dietetyk: Biała kiełbasa to dość ciężki produkt

    kiełbasy białej nie gotujemy tylko parzymy w temp. 75-80 stopni przez okres 20-25 min. w zależności od grubości jelita w jakim się znajduje.

  • Re:  Czy zna ktos dobry przepis na kapuśniak??!!!!!

    20dag. wędzonych żeberek wieprzowych 0,5kg. kiszonej kapusty 20dag. białej, surowej kiełbasy 10dag. parzonego boczku 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała marchewka 4 duże ziemniaki 3 liście laurowe(...) kiszonej i gotować 30 minut. 20dag. białej kiełbasy pokroić w grubsze plasterki, usmażyć. 10dag. boczku pokroić w małe słupki, podsmażyć. Żeberka obrać z mięsa, kości wyrzucić. Warzywa i mięsa włożyć do

  • Re: Wybieramy to, co polskie

    Niezapomniany smak kiełbasy szynkowej, frankfurterków i białej surowej z nieistniejacych juz zakładów mięsnych przy ulicy Legnickiej we Wrocławiu.!!!!

  • Re: zakwas na żurek ślaski podajcie przepisy

    zakwasie żurek jest pierwsza klas,dodając smażony boczek lub słoninkę,kilka ziemniaczków i czosnek ze 4 ząbki na 4 litrowy garnek,smażoną cebulkę.A wywar,ktory zalewamy zakwasem najlepiej z białej kiełbasy ,SUPER!!!!!

  • Re: Łososiowe ślimaczki

    ja chcę podać też tak przygotowanego łososia......nie wiem czy pasowałby do białego barszczu.....oczywiście bez białej kiełbasy, której nie lubię.....za tłusta i wstrętna......np biały barszcz podany w bulionówkach i takie przekąski z łososiem.......

  • Re: garnek myśliwski

    przez wszystkich, wykładam liśćmi białej kapusty, a dalej w zależności od tego czy jesteśmy bez naszych piękniejszych połówek czy z nimi. Gdy są sami panowie, wykładam dno dodatkowo dużymi skwarkami boczku, następnie wrzucam duże kawałki cebuli, kawałki kiełbasy (mieszanej, trochę białej, trochę zwykłej) i żeberka w porcjach, na górę wrzucam zwykle trochę brokuł + mieszankę warzywną (zwykle nie

  • Re: Joanna Przetakiewicz: Chcę kochać i byc kochaną

    Katarzyna Figura: Wiele osób się ode mnie odsunęło...... Proces produkcji białej kiełbasy......

  • Re: Żurek na żeberkach z kiełbasą

    Składniki, m.in.: po 2 kawałki każdej kiełbasy: białej parzonej, pieczonej i chłopskiej - na ilustracji parówa... I jeszcze jedno: żurek wielkanocny różni sie od zwykłego dodatkiem jaja na twardo...

  • Re: Wegańska fasolka po bretońsku z wędzoną papryką

    Fasolka po bretońsku z wędzoną papryką i mięsiwem, zmodyfikowana v.2.0 Z przepisu usunąć zbędne składniki: 1. 50 g tofu pokrojonego w kostkę, 2. 2 garście poszatkowanej białej kapusty. Ulubioną kiełbasę oraz cebulę pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć je na roztopionym smalcu celem ew. wytopienia nadmiaru tłuszczu z kiełbasy. Dodać kiełbasę (500 - 1000 g) z cebulą do miękkiej fasoli, a następnie