• Informacje na temat:

    z borówek

Artykuły na temat: z borówek
  • Borówka to zdrowie

    ...włączeniu borówek do diety, należy pić odpowiednią ilość wody (1,5 litra) przez cały dzień" - mówi PAP Life. Owoce w tym m.in. borówka nie bez powodu w najnowszej Piramidzie Żywienia i Aktywności...

  • Babeczki z borówkami

    ...z cukrem pudrem. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj. Połącz to z mąką, proszkiem do pieczenia, budyniem i solą, aż powstanie ciasto. Na koniec dodaj 125 g borówek, wymieszaj.  4.Wlej ciasto...

  • Pankejki z borówkami amerykańskimi

    ...mikserem. Do ciasta dołożyć 1/3 borówek. 3. Pozostałe owoce posypać resztą cukru i odłożyć na bok. Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać ciasto i formować owalne placki - na kształt...

  • Skład na 12 sztuk: ● 2 łyżki maku ● 150 g borówek ● 275 g mąki ● 225 g cukru ● łyżka proszku do pieczenia ● 125 ml oleju ● 2 jaja ● 125 ml maślanki ● 150 g białej czekolady.

  • Składniki: 4 herbatniki maślane, 5 dag kruchych ciastek migdałowych, 4 jajka, 25 dag gęstej śmietany kremówki, szczypta soli, 65 dag mielonego twarogu, 15 dag + 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 22,5 dag borówek amerykańskich...

  • Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 3/4 szkl. ciepłej wody, 5 dag masła, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli. Nadzienie: 40 dag borówek amerykańskich + kilka do dekoracji, 20 dag serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej. Sos: 15 dag borówek amerykańskich lub jagód, 1 łyżka cukru żelującego, 1 łyżka miodu, np. lipowego.

  • Składniki: 4 jajka, 2 żółtka, 2 op. cukru waniliowego, 15 dag + 2 łyżki cukru, 15 dag mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag borówek, 4 łyżeczki żelatyny, 30 dag mielonego twarogu, 100 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru...

  • Na spód: 30 dag mąki, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, 20 dag masła, 3 żółtka, 10 dag cukru, tłuszcz do formy. Na nadzienie:l20 dag chałwy waniliowej, 40 dag mielonego twarogu, 20 dag borówek, po 10 dag malin, truskawek i jeżyn.

  • Konfitura z borówek

    Składniki: kg borówek czerwonych, kg cukru, sok z cytryny...

  • Borówka - superowoc do zadań specjalnych

    .... "Wystarczy jedna filiżanka borówek dziennie, żebyśmy odczuli wyraźny wpływ na poprawę naszego zdrowia, szczególnie w zakresie chorób cywilizacyjnych" - zalecała ekspert Fundacji Promocji Polskiej Borówki(...) krwionośnych, zwiększa przepuszczalność naczyń włosowatych, pomaga redukować "zły" cholesterol. Poddane badaniu kobiety, które jadły największe ilości borówek, miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału...

Zdjęcia na temat: z borówek
Wideo na temat: z borówek
  • Jakie właściwości mają borówki?

    Czy jedzenie borówek może poprawić wzrok? Jakie mają właściwości? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" dziennikarka Agnieszka Cegielska. W jakiej formie najlepiej zjadać takie owoce? (DDTVN/X-news)

  • Jak uprawiać borówkę amerykańską

    Miejsce pod rabatę dla borówek należy wybrać słoneczne, aby rośliny lepiej owocowały. Wykopujemy dołek na co najmniej 40 cm głębokości. Na dno układamy agrowłókninę. Następnie mieszamy torf kwaśny z korą sosnową i glebą z ogrodu. Podłoże powinno mieć odczyn w granicach pH 3,5 do 4,5. W czasie pracy mieszamy je od razu z nawozem do roślin kwasolubnych. Dodajemy około 30-60 g na krzew czyli miej

Przepisy na temat: z borówek
  • Kokosanka z borówkami

    ...owoce przez sitko. Mus owocowy zmiksuj z serem, wiórkami, cukrem, aromatem i wlewaną cienkim strumieniem żelatyną. Dla intensywniejszego koloru, zamiast borówek użyj jagód leśnych.  3. Masę wymieszaj...

  • Letni deser: muffiny z borówkami

    ..., przełyku oraz krtani. Naukowcy podkreślają, że regularne jedzenie borówek wpływa znacząco na nasze zdrowie. Oczywiście, do przygotowania aromatycznego deseru z borówkami skłaniają nas nie tylko właściwości(...) potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, półtorej szklanki borówek amerykańskich oraz 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 10 dag...

  • Tarteletki cytrynowe z borówkami

    Składniki na 16 porcji: 6 jajek 40 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru szczypta soli 25 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 375 ml soku cytrynowego (z 7-8 cytryn) 150 ml białego wina deserowego 20 dag borówek i malin 15 dag brązowego cukru 18 dag białego cukru mąka do oprószenia stolnicy tłuszcz do foremek Sposób przygotowania: 1. Jajka rozbij...

  • Konfitura z malin i borówek

    Składniki: 500 g malin 300 g borówek 300 g cukru sok z połówki cytryny Sposób przygotowania: 1. Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę. Dorzuć maliny i sok z cytryny, gotuj 20 minut. Potrząsaj garnkiem, by owoce nie przywierały. 2. Dodaj cukier, wymieszaj (najlepiej drewnianą łopatką o prostym zakończeniu). 3. Doprowadź do wrzenia, gorącą masę przełóż do słoików...

  • Sernik nowojorski z borówkami

    Składniki: 1 kg chudego twarogu 3 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka olejku waniliowego 2/3 szkl. niskosłodzonego dżemu jagodowego 2 szkl. borówek tłuszcz do blachy Przygotowanie: 1. Twaróg zmiel trzykrotnie. Ser przełóż do malaksera. Dodaj jajka, cukier puder oraz jogurt, mąkę ziemniaczaną...

  • Koktajl z truskawek, śliwek kalifornijskich z bitą śmietaną i borówkami

    Składniki: Koktajl: 0,5 kg truskawek 10 dkg śliwek kalifornijskich Do dekoracji: 150 ml śmietany 30% garść borówek syrop cukrowy blue curacao Sposób przygotowania: Śliwki kalifornijskie i truskawki zblenduj na jednolitą masę. Ponieważ śliwki kalifornijskie są naturalnie słodkie nie dodawaj cukru lub słodzików. W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno...

  • Babeczki z borówkami

    Puszyste i pachnące

  • Naleśniki z malinami i borówkami

    Składniki: 1,5 szklanka mąki 6 jajek 1,5 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia 40 dag twarogu 2 łyżki cukru pudru 25 dag malin 25 dag borówek Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej, wymieszaj z mlekiem, solą i łyżką cukru pudru. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij, dodaj żółtka, ubijaj chwilę, dodaj do ciasta, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. 2. Na...

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    Smaczne i pachnące!

  • Tarta z białą czekoladą i borówkami

    Domowe ciasto z pachnącymi owocami – nie ma nic pyszniejszego! Lato w pełni, więc korzystajmy z jego smakowitych darów.

Dyskusje na temat: z borówek
  • Re: Jakie przetwory na jesień polecacie?

    Ja też tradycyjnie robię ogórki plus dżemy. Najlepsze wychodzą z malin i borówek.

  • Re: Jakie właściwości mają borówki?

    Ile wiader borówek zjada ten wieloryb z filmiku?

  • owocowe sosy

    Witam mam pytanie czy ktoś próbował kiedyś przygotować owocowy sos do mięsa np. z malin czy borówek? będę wdzięczna za odpowiedź. pozdrawiam :)

  • Re: Borówka to zdrowie

    nie lubię borówek, ani żadnych owoców,ew ananasy. Fujjjjjjjjj same świństawa

  • Re: jagody lesne

    Dokładnie Bianco, ja też parę lat temu przeczytałam o tym, ze nie należy jeść borówek prosto z krzaczka, bo są podsikiwane przez leśne stworzenia po prostu. No i tak skończyło sie w moim przypadku zajadanie sie borówkami podczas leśnych wypadów.

  • Re: Jakie właściwości mają borówki?

    Słodka jest ta blondyneczka, idę po tym wszystkim zjeść trochę borówek

  • Re: jak dbać o młodość i urodę 30

    jeść dużo borówek amerykańskich , orzechów :) stosować odpowiednie kremy do wieku . Dużo ruchu na świeżym powietrzu . Posiadać dobrego partnera życiowego który będzie dbał o nas a my przy nim będziemy żyć całą piersią :)

  • Re: Borówka - owoc do zadań specjalnych

    Nie chrzań głupot jak się nie znasz. Ja mam 7 krzaków borówek , nigdy w życiu ich nie pryskalam , tylko kwaśna ziemia i nawóz do roślin kwasolubnych. Krzaki mają w tym roku 9 lat, zebrałam prawie 10 kg owoców i myślę że jeszcze z 1-2 kg zbiorę bo w tej chwili dojrzewają - mam różne gatunki. I wcale borówka nie potrzebuje żadnych oprysków, a i tak da sporo owoców. Jedynym szkodnikiem to są szpaki

  • Re: Czy używacie barwników do żywności?

    Sztucznych nigdy nie próbowałam, ale barwiłam np. sokiem z buraka, szpinaku lub borówek. Jadłam natomiast torty z barwnymi masami/ozdobami - wyglądały może i ładnie, ale smakowały paskudnie. I jeszcze ta tablica chemiczna, która mi się włączała w głowie. ;)