• Informacje na temat:

    z borówki

Artykuły na temat: z borówki
  • Borówka to zdrowie

    Sezon borówkowy w pełni. Borówki warto jeść nie tylko ze względu na smak. Ich owoce to samo zdrowie. Znajdują zastosowanie w profilaktyce antynowotworowej, zapobiegają występowaniu wielu chorób oczu, wspomagają odchudzanie i nie tylko.

  • Pankejki z borówkami amerykańskimi

    ...1. Borówki amerykańskie przebrać, ewentualnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć. Jogurt naturalny utrzeć z miodem. Masło stopić, przestudzić....

  • ...rozgrzanego do 175°C. Piec 55-60 minut. Wystudzić. Pozostałe borówki wymieszać z 2 łyżkami cukru. Sernik pokroić na porcje i udekorować owocami w cukrze.

  • ...1. Mąkę przesiej na stół, dodaj miękkie masło, jajko i żółtka. Wsyp sól. Zacznij zagniatać, dolewając powoli wodę, aż powstanie elastyczne ciasto. Włóż je do woreczka, zawiąż i odłóż na 20 minut. 2. Borówki umyj, osusz, przełóż do miski i rozgnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj. Dodaj serek, cukier puder i esencję. Wymieszaj. 3. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij...

  • ...ilości wody, odstaw, by spęczniała. Borówki opłucz, osącz na sitku, połowę owoców rozgnieć widelcem.  2. Twaróg utrzyj z resztą cukru oraz drugim cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, dodaj do sera...

  • Konfitura z borówek

    ...1. Borówki opłukuję i osuszam na papierowym ręczniku. Wkładam je do zamrażalnika na dobę. 2. Następnie borówki mielę w maszynce do mięsa i gotuję na małym ogniu, mieszam z cukrem. 3. Gdy owoce się rozgotują, dodaję sok z cytryny. Przekładam konfiturę do słoiczków i pasteryzuję ok. 10 min. Odwracam słoiki do góry dnem i zostawiam je do wystygnięcia...

  • Przygotowanie: 1. Borówki umyj i osusz. Połowę owoców przełóż do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie rozdrobnij je(...) obrotach. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj mus z borówek, przestudzoną żelatynę oraz część borówek, wymieszaj. Do drugiej dodaj pozostałe borówki. 3. Podłużną formę wyłóż folią spożywczą...

  • ...tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż umyte borówki. Piecz 25-30 min w temperaturze 180°C. Wystudź. 2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Umyte borówki włóż...

  • Przygotowanie: 1. 20 dag czekolady posiekaj. Włóż do miski, roztop w kąpieli wodnej. Pro stokątną lub kwadratową formę posmaruj masłem i wyłóż folią aluminiową. Wlej roztopioną czekoladę, wierzch wyrównaj łyżką, by dno było całkowicie przykryte czekoladą. Wstaw do lodówki do stężenia. 2. Borówki podgrzewaj na małym ogniu ok...

  • ...1. Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę. Dorzuć maliny i sok z cytryny, gotuj 20 minut. Potrząsaj garnkiem, by owoce nie przywierały. 2. Dodaj cukier, wymieszaj (najlepiej drewnianą łopatką o prostym zakończeniu). 3. Doprowadź do wrzenia, gorącą masę przełóż do słoików. Zakręć, postaw do góry dnem. Wersja bez cukru: Zastąp go szczyptą...

Zdjęcia na temat: z borówki
Wideo na temat: z borówki
  • Jakie właściwości mają borówki?

    Czy jedzenie borówek może poprawić wzrok? Jakie mają właściwości? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" dziennikarka Agnieszka Cegielska. W jakiej formie najlepiej zjadać takie owoce? (DDTVN/X-news)

  • Zaczyna się sezon na pyszne i zdrowe borówki. Jakie mają właściwości?

    Zaczyna się sezon na pyszne borówki. Jakie mają właściwości? Owoce te to potężny zastrzyk zdrowia. Działają jak antybiotyk, odtruwają, regulują trawienie, przeciwdziałają anemii, zapobiegają miażdżycy, poprawiają wzrok, opóźniają procesy starzenia. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo oraz witaminy A. Uwaga! Poddane działaniu wysokich

  • Zaczyna się sezon na pyszne i zdrowe borówki. Jakie mają właściwości?

    Zaczyna się sezon na pyszne borówki. Jakie mają właściwości? Owoce te to potężny zastrzyk zdrowia. Działają jak antybiotyk, odtruwają, regulują trawienie, przeciwdziałają anemii, zapobiegają miażdżycy, poprawiają wzrok, opóźniają procesy starzenia. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo oraz witaminy A. Uwaga! Poddane działaniu wysokich

Przepisy na temat: z borówki
  • Babeczki z borówkami

    Sposób przygotowania 1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. W osobnych miskach połącz mokre i suche składniki. Następnie mokre wlej do suchych  i starannie wymieszaj łopatką.  2. Do masy dodaj borówki (ok. 3/4 opakowania). Delikatnie wymieszaj.  3. Kokilki wyłóż papierowymi foremkami, do każdej wlej porcję ciasta (do ok. 3/4 wysokości). Powciskaj dodatkowe borówki.  4. Wstaw do piekarnika i piecz...

  • Konfitura z malin i borówek

    Podgrzej odrobinę wody, wrzuć borówki, duś chwilę.

  • ​Tort śmietanowy z borówką

    Składniki: 250 g mąki 1 jajko 270 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 125 g masła 12 płatów żelatyny Słoik borówki brusznicy 2 cytryny 500 g chudego twarożku 500 g śmietany kremówki Cukier puder   Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, 70 g cukru, cukier waniliowy i masło w płatkach. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Ciasto...

  • Tarteletki cytrynowe z borówkami

    Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

  • Multicooker: Ciasto czekoladowe z borówkami

    Składniki 4 średnie jajka 120 g cukru 100 g masła 160 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 150 g borówki amerykańskiej Sposób przygotowania(...). 3. Czekoladę rozpuścić, wymieszać wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać borówki amerykańskie. 4. Natłuścić dno ścianki misy urządzenia, wlać masę i wyrównać. Zamknąć pokrywę. 5. Nacisnąć...

  • Sernik nowojorski z borówkami

    Deser, który pokochasz.

  • Tarta z białą czekoladą i borówkami

    Domowe ciasto z pachnącymi owocami – nie ma nic pyszniejszego! Lato w pełni, więc korzystajmy z jego smakowitych darów.

  • Koktajl z truskawek, śliwek kalifornijskich z bitą śmietaną i borówkami

    Śliwki kalifornijskie i truskawki zblenduj na jednolitą masę.

  • Naleśniki z malinami i borówkami

    Pyszny podwieczorek dla najmłodszych.

  • Galaretka z waniliowym sosem

    ...wystygł.  4. Pokrój drobno muffinki. Wyjmij z lodówki pucharki ze stężałą galaretką i obsyp ją kawałkami ciastek.  5. Ubij kremówkę. Rozłóż do pucharków zmiksowane borówki.  Polej sosem waniliowym...

Dyskusje na temat: z borówki
  • Re: Wasz sposób na relaks

    Działka :) Ostatnio posadziłem borówki oraz inne krzaczki ozdobne, teraz na jesień będzie znowu sporo pracy :) Super relaks, wycisza mnie szczególnie

  • Re: Borówka to zdrowie

    O tak! Tak uwielbiam borówki , aż sama je uprawiam. Sadzonki zakupiłam w Gospodarstwie Romańscy.

  • Re: Sposoby na suche i zniszczone włosy

    Kapsułki Meiers Lab z wyciągiem z borówki i bambusa, u mnie sprawdzają się idealnie. Widzę sporą poprawę w wyglądzie włosów.

  • Re: Jakie właściwości mają borówki?

    Ile wiader borówek zjada ten wieloryb z filmiku?

  • Re: Jak uniknąć szybkiego przetłuszczania się włosów?

    Moim zdaniem ważna jest przede wszystkim odpowiednia pielęgnacja i suplementacja - na piękne włosy polecam wyciąg z bambusa, borówki i skrzyp polny, a można to wszystko razem znaleźć w kapsułkach Meiers Lab - przebadanych i bezpiecznych dla zdrowia.

  • Re: Jakie właściwości mają borówki?

    Słodka jest ta blondyneczka, idę po tym wszystkim zjeść trochę borówek

  • Gruboziarnisty peeling Lirene z wyciągiem z czarnej borówki

    Peeling przeznaczony dla cery normalnej, tłustej lub mieszanej z widocznie rozszerzonymi porami, która wymaga odświeżenia, dogłębnego oczyszczenia oraz złuszczenia martwego naskórka. Peeling ma wygładzać skórę i przywrócić jej świeży wygląd. Jest odpowiedni dla skóry w każdym wieku. Moja opinia Peeling spełnia moje oczekiwania, rzeczywiście oczyszcza pory, usuwa martwy naskórek, nie podrażnia, nie wysusza skóry, ma przyjemny zapach, jest wydajny, dostępny w większościach drogerii, w...

  • Re: Borówka to zdrowie

    wolę nasze jagody niż jakieś tam borówki hamerykańskie z plantacji

  • Re: Borówka czy żurawina

    Ogólnie to raczej wedle smaku.. ale z reguły borówki dodawane są do mięs, do pieczeni, albo podsuszane, albo ze słoiczka, ale nawet świeże, do sosów mięsnych. A żurawina bardziej do serów np. pleśniowych. bardzo dobry jest camembert lub oscypek panierowany, podawany z żurawinką taką ze słoika albo świeżą tylko przesmażoną. Ale to nie są sztywne zasady, żurawinę do mięsa też podać można.

  • Re: Jak sadzić borówkę amerykańską

    Ciężko sprostać wymaganiom borówki... niestety.