• Informacje na temat:

    z botwinki

Artykuły na temat: z botwinki
  • Skład na 4 porcje: ● 500 g botwinki, 2 litry wody, 500 g skrzydełek drobiowych, 1 marchewka,1 pietruszka, kawałek selera, 2 listki laurowe, po 4 ziarenka pieprzu czarnego i ziela angielskiego, 500 g ziemniaków, pieprz, sól, pół łyżeczki kwasku cytrynowego.

  • ...●1,5 l wywaru (mięsnego lub warzywnego) ●pęczek botwinki z buraczkami (jeżeli są bardzo małe, warto dodać burak) ●2 małe ziemniaki ●2 marchewki ●ocet winny ●łyżeczka cukru ●sól ●śmietana 18 proc. (opcjonalnie) ●koperek...

  • ...2 pęczki botwinki, 20 dag filetu z indyka, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 kawałek selera (ok. 20 dag), 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 3 łyżki koncentratu buraczanego, 1 łyżka mąki pszennej, po kilka gałązek koperku, szczypiorku i natki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier, sól, pieprz.

  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Składniki na 2 porcje: ● filet z kurczaka ● 6 kulek mozzarelli ● pęczek botwinki ● szklanka czereśni ● łyżka koperku ● bratki do dekoracji ● sól ● pieprz ● oliwa ● ocet balsamiczny...

  • Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki.

  • Składniki: 1 pęczek botwinki, 2 duże pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, woda mineralna gazowana, 3 łyżki jogurtu typu greckiego, olej, ocet, sól, pieprz, świeża natka do dekoracji...

  • Składniki na 6 porcji: 30-40 dag wołowiny rosołowej, 2 marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka, 1 pęczek botwinki, 1-2 buraki, sól, pieprz, cukier, ocet, gałązki natki i koperku, 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 22 proc.

  • Składniki na 4-5 porcji. Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki kukurydzianej, 2 jajka, masło lub olej do smażenia, po 1,5 szkl. mleka i wody gazowanej, szczypta kurkumy, sól; farsz: 3 szkl. posiekanej botwinki wymieszanej z jarmużem, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 10 dag sera pleśniowego, sól, czarny pieprz, olej.

  • 5 najcenniejszych właściwości botwinki

    Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczyna. Sprawdź, co zyskasz jedząc te młode listki buraka ćwikłowego. Naprawdę warto!

Wideo na temat: z botwinki
  • Pierogi z botwinką w letnim wydaniu

    Trwa sezon na botwinkę. Oto prosty sposób na letnie pierogi inaczej - z botwinką i twarogiem. Jak przygotować taki farsz?

  • Przepis Andrzeja Polana na chłodnik i pęczak z botwinką i serem

    - Botwina po rabarbarze to kolejny objaw, że mamy wiosnę - powiedział w kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan. Kucharz przygotował takie dania jak: chłodnik z grzankami, pęczak z botwinką i serem do kurczaka oraz kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem.

  • Zupy na zimno: chłodnik, pomidorowa i ogórkowa

    Chłodnik z botwinki, zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą, chłodnik z truskawek i płatków róży oraz zimna pomidorowa z racuchami. To potrawy, które przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan. Jak przygotować idealny chłodnik? (DDTVN/x-news)

Przepisy na temat: z botwinki
  • Klasyczna botwinka

    Składniki: 1,5 l wywaru (mięsnego lub warzywnego) pęczek botwinki z buraczkami (jeżeli są bardzo małe, warto dodać burak) 2 małe ziemniaki 2 marchewki ocet winny łyżeczka cukru sól śmietana 18 proc. (opcjonalnie) koperek Sposób przygotowania: 1. Botwinkę umyj, drobno pokrój wraz z buraczkami. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój. Wywar zagotuj, dodaj...

  • Sałatka z botwinki i fety

    Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Liście i łodygi botwinki świetnie smakują w sałatce z dodatkiem sera feta.

  • Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    Sposób przygotowania 1. Botwinkę popłucz, oddziel buraczki i liście, następnie pokrój je (zostaw kilka najmniejszych listków do dekoracji). Zagotuj bulion, wrzuć buraczki, gotuj ok. 10 minut. Dodaj liście botwinki, gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij  z ognia, dodaj koncentrat barszczu. Odstaw barszcz, aby ostygł.  2. Przełóż jogurty do miski. Dodaj odrobinę barszczu i dokładnie wymieszaj, aby nie...

  • Burgery drobiowe fit z botwinką

    Sposób przygotowania 1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. 2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj. 3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość...

  • Barszczyk na botwince

    Składniki: 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami 6 szklanek bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 4 jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1 listek laurowy(...) botwinki grubo posiekaj. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut. 2. W drugim garnku zagotuj bulion z listkiem laurowym i ziarenkami...

  • Mus z botwinki z młodą fasolką

    Świetnie smakuje z pieczywem.

  • Botwinka

    Jesienią smakuje najlepiej!

  • Chłodnik z botwinką, kalarepką i ogórkiem

    Składniki dla 4 osób: 2 pęczki botwinki ogórek kalarepka młody por pęczek dymki pęczek rzodkiewek sok z połowy cytryny 1 l zsiadłego mleka lub kefiru natka pietruszki do dekoracji cebula kilka łyżek koncentratu z buraków sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Botwinkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę. Gotuj przez 20 minut w osolonym...

  • Botwinka z ziemniakami i pomidorami

    ...opłucz, posiekaj, podduś na rozgrzanym maśle. Pomidory sparz, polej zimną wodą, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kostkę. Dodaj pomidory do botwinki, razem duś przez chwilę, mieszając. 3. Botwinę...

  • Prosty przepis na botwinkę

    Składniki: 1 pęczek botwinki 1 duży burak pół pęczka koperku kostka rosołowa szklanka soku z buraków sok z cytryny Przygotowanie: Pokrojoną botwinkę z buraczkami i pół pęczka koperku podduś krótko na maśle, zakwaszając sokiem z cytryny. Osobno ugotuj bulion, dodaj botwinę, 2-3 łyżeczki cukru, szklankę soku (koncentratu) buraczanego (ew. z dodatkiem soku wiśniowego) i duży...

Dyskusje na temat: z botwinki
  • Re: CIĄŻA I NIEDOBÓR

    ciąża i niedobór żelaza to przede wszytskim odpowiednia dieta wzbogacona w takie jak szpinak, jarmuż ( zdrowy i smaczny ) , buraki , botwinki itd. dodatkowo jak się jest w ciąży bardzo zalecane jest przyjmowanie suplementów wspomagających np. Chella fer forte , wtedy nie dosc ,ze wzmocnicie organizm to w dodatku jeszcze dostarczycie kwas foliowy i witaminy niezbędne dziecku w brzuchu

  • Re: Botwinka

    Tak, w sklepach pełno młodej botwinki ....

  • Chłodniku mi daj!

    Ludzie zaraz się roztopię, a jeszcze muszę obiad ugotować - wiem w necie miliony przepisów - macie jakieś swoje sprawdzone (smakowo) przepisy na chłodnik? taki np z botwinki i jogurtu albo jakiś inny o którym nie wiem - dawać bo się rozpłynę zaraz z gorąca xD

  • Re: Botwinka na mięsie indyka

    Zupa z botwinki https://youtu.be/NqhkI5sh_DU

  • Re: Botwinka

    Listki botwinki można dodać do sałatki.

  • Re: Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    Chłodnik z botwinki https://youtu.be/NibqkLZ-gF8

  • Re: Botwinka

    Hmmm, wiedzą, bo z botwinki gotuje się tylko zupę :) A tak , a propos, to może ktoś wie, czy przypadkiem jest jeszcze jakieś inne zastosowanie dla botwinki, oprócz ugotowania z niej zupy? Ciekawe...

  • Re: Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    MASLANKA A NIE BULION. I PO CO KONCENTRAT. ZETRZEC BURACZKI Z BOTWINKI I PODGOTOWAC, ZAKWASIC. ZNOWU SYF NIE PRZEPIS.

  • Re: Botwinka

    Lolo,ja lubie chlodnik z botwinki na Smakerze jest pare przepisow-robilam jeden i byl pyszny!POLECAM! http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/chlodnik-litewski-pro-zdrowotny,38717

  • Re: Chłodnik z botwinki, z jajkiem

    zakwaszenie jest konieczne, bo zupa nie będzie miała ani smaku, ani koloru, ale przede wszystkim - na bulionie gotuje się botwinkę, na gorąco - chłodnik na wodzie no i najlepszy jest z zsiadłym mlekiem lub kefirem