• Informacje na temat:

    z bryndzą

Artykuły na temat: z bryndzą
  • Kluski z bryndzą

    ... Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj sól i mąkę, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Połóż je na desce do krojenia. Odrywaj po kawałku ciasta i wrzucaj do garnka na lekko gotującą się, osoloną wodę. Kluski wyławiaj, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Jeszcze gorące wymieszaj z pokruszoną bryndzą i polej...

  • Kluski z bryndzą

    Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj sól i mąkę. Całość wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Połóż je na desce do krojenia. Odrywaj po kawałku ciasta i wrzucaj do garnka na lekko gotującą się, osoloną wodę. Kluski wyławiaj gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Jeszcze gorące wymieszaj z pokruszoną bryndzą...

  • Sałatka ziemniaczana z bryndzą

    Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować, gotować 20 min w osolonej wodzie, obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie oleju,...

  • Papryka  z bryndzą

    Składniki na 4 porcje: 4 różnokolorowe papryki, 15 dag bryndzy, 10 dag białego sera, 4 łyżki posiekanych zielonych listków lub półtorej łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżka masła, sól, szczypiorek do przybrania

  • Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą, przypraw. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj oliwę i stopniowo letnią wodą, zagniatając elastyczne ciasto. Z ciasta wytnij kółeczka, ułóż farsz, zwiń i zlep. Uszka włóż do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj 2-3 min. Wyjmij. Buraki, obrane jabłko i ziemniak pokrój w kostkę. Duś do...

  • Pierogi po pastersku z bryndzą

    Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 2–3 łyżki oleju, ok. 2/3 szkl. gorącej wody, sól, trochę mąki do oprószenia stolnicy. Na farsz do pierogów: 2 średnie czerwone buraki, 20 dag bryndzy albo sera typu feta, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, trochę oleju do posmarowania buraków. Dodatki: cebula i olej do polania, mąka do oprószenia stolnicy.

  • ...w maszynce do mięsa (albo przeciskam przez praskę do ziemniaków) razem z bryndzą. 2. Oscypek ścieram na tarce o małych otworkach. Jajko rozbijam, ubijam trzepaczką, dodaję do oscypka i mieszam. Masę przekładam do ziem- niaków zmielonych z bryndzą. Przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, starannie mieszam nadzienie. 3. Przygotowuję ciasto naleśnikowe: mleko miksuję z wodą gazowaną oraz jajkiem...

  • ...1. Farsz: ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości. Kiedy wystygną, zmiel je w maszynce do mięsa razem z bryndzą. Oscypek zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Połącz masy, dopraw. 2. Nałóż farsz na naleśniki, zwiń krokiety, obtocz je w jajku i w bułce, usmaż na złoto. Przepis przysłała Justyna Golarz z Dąbrówki niedaleko Krakowa czas przygotowania: 20 min...

  • Składniki: karp zatorski (ok. 1 kg), sok z jednej cytryny, sól, 3 ząbki czosnku, olej słonecznikowy , 20 dag bryndzy podhalańskiej, kilka gałązek natki, mąka, 2 jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki bułki tartej

  • Naleśniki: stop 3 łyżki smalcu. Kiedy ostygnie, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wymieszaj. Wlej mleko roztrzepane z jajkiem i zmiksuj całość. Wsyp posiekaną zieleninę i wymieszaj. Na pozostałym smalcu usmaż cienkie naleśniki. Farsz: osypek zetrzyj na tarce jarzynowej (część odłóż do posypania wierzchu dania). Resztę sera utrzyj z bryndzą. Jeśli farsz jest...

Wideo na temat: z bryndzą
  • Zmysłowe smaki: Pierogi z bryndzą i szpinakiem

    Ruskie, z kapustą czy z mięsem - te pierogi znamy wszyscy. Warto zatem spróbować czegoś nowego, np. pierogów z bryndzą i szpinakiem. Pierogi z bryndzą i szpinakiem - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku! Krótka historia pierogów ruskich i mnóstwo przepisów.

  • Zupy na zimno: chłodnik, pomidorowa i ogórkowa

    Chłodnik z botwinki, zimna ogórkowa na zakwasie i moskole z bryndzą, chłodnik z truskawek i płatków róży oraz zimna pomidorowa z racuchami. To potrawy, które przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kucharz Andrzej Polan. Jak przygotować idealny chłodnik? (DDTVN/x-news)

  • Owsianka - najlepsza na śniadanie!

    Dominika Wójciak wygrała 3. edycję programu "MasterChef". W kuchni "Dzień Dobry TVN" wraz z Anią Starmach przygotowała m.in. owsiankę April Bloomfield z miso, carpaccio z pieczonych buraków w pomarańczach z bryndzą oraz owsiankę mocno jabłkową.

Przepisy na temat: z bryndzą
  • Czosnkowy przysmak z bryndzą

    ...ser grubo zetrzyj. Bazylię opłucz, oderwij listki. Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z sosem z patelni. Wyłóż na talerze. Każda porcję makaronu posyp pokruszoną bryndzą, wiórkami żółtego sera...

  • Pizza warzywna z bryndzą

    ...pergaminem. Posmaruj sosem. Obłóż przygotowanymi składnikami. Posyp bryndzą. Piecz 25 minut w 200 st.

  • Wytrawne babeczki z bryndzą i szczypiorkiem

    Na przekąskę lub jako dodatek do dania głównego

  • Kasza gryczana z bryndzą

    .... Zgrilluj na patelni pestki dyni. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym i czosnkiem. Wymieszaj kaszę z warzywami, pestkami, pokruszoną bryndzą i sosem z oliwy.

  • Ziemniaki faszerowane bryndzą i ziołami z grilla

    Jakub Kuroń przekonuje, że grillować możemy nie tylko mięso i kiełbasy. Ziemniaki faszerowane bryndzą i ziołami według jego przepisu na znakomita propozycja na tanie i zdrowe danie.

  • Rogaliki z bryndzą

    Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła, 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka wody, szczypta soli), opakowanie bryndzy (ok. 20 dag), 10 dag serka śmietankowego, tymianek, cząber, ew. sezam i kminek, sól, jajko.

  • Paszteciki z bryndzą

    Pyszna przekąska.

  • Banica - strudel z bryndzą

    Specjalność kuchni bułgarskiej.

  • Śledzie po góralsku

    Z bryndzą, groszkiem i sosem czosnkowym.

  • Pomidorowa uczta

    Sposób przygotowania 1. Dokładnie oczyszczoną z ości rybę rozdrobnij. Cebulę posiekaj. Ryż wymieszaj z bryndzą i posiekaną natką, majonez połącz ze śmietaną.  2. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.  3. Pomidory umyj i odetnij z nich wierzchy. Miąższ wydrąż łyżeczką (jeśli chcesz, możesz dodać go do nadzienia). 4 Pomidory napełnij farszem rybno-ryżowo-bryndzowym...

Dyskusje na temat: z bryndzą
  • Re: nnajlepszy farsz na pierogi

    a dla mnie najlepszy farsz to farsz do pierogów ruskich obowiązkowo z bryndzą i smażoną cebulką - pychotka , po prostu palce lizać

  • Re: Kluski z bryndzą

    Kochana ,,Maja,,znowu w akcji ....

  •   Re: potrawy wigilijne

    Witam Wszystkich, w standarcie to co Większość czyli barszczyk,grzybowa i jako trzecia- rybna,śledziki w occie na słodkawą nutę,śledziki w oliwie z cebulką i marynowanymi grzybami,pierogi z grzybami i pierogi z bryndzą ,karp smażony i w galarecie,kapusta z grzybami,chleb własnej roboty a na koniec kompot z suszu na stole obowiązkowo patera z owocami sianko pod obrusem a ciasta i "reszta" czeka na

  • Re: Typowa kuchnia polska?

    jest papryka z bryndzą i natką pietruszki zapiekana (podawana z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów.Jako dodatki do drugich dań proponuję sałatkę z czerwonej kapusty,surówkę z białej,surówkę

  • Re: Kluski z bryndzą

    Nie lubie,,chamstwa I goralskiej muzyki,, ale takie kluski owszem . Jadlem kiedys takowe ze swojska wedzonka I popijalem piwem ....hmmmmm

  • Re: Kluski z bryndzą

    a co z tym grysikiem, rzucić prze lewe ramię??????

  • Re: Kluski z bryndzą

    Grysik zwilżyć wodom i wyrabiać w pachwinie aż do uzyskania wysokiej plastyczności.

  • Re: Sałatka ziemniaczana z bryndzą

    Pyszna sałatka Bawarska https://youtu.be/ycKhlP7mksI

  • Re: Sałatka ziemniaczana z bryndzą

    Znowu zdjęcie z d..y.Gdzie pomidorki,sałata?Jeszt za to koperek i oliwki,których nie ma w składnikach.Beznadzieja,redaktorzy.