• Informacje na temat:

    z buraczków

Artykuły na temat: z buraczków
  • Krem z buraczków

    Pyszna i zdrowa.

  • Składniki: 2 kg buraczków • zalewa: 1 litr wody • szklanka octu 6 proc. • łyżka soli • 3 łyżki cukru.

  • Składniki dla 4 osób: 1/2 kg buraczków czerwonych, 1/2 słoika ogórków kiszonych, 1 mały słoik pieczarek marynowanych, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku zielonego, 1 jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, 2 pomidory, liście zielonej sałaty, sól, pieprz.

  • Składniki na 12 porcji: 20 dag sera feta, 20 dag mąki, szczypta soli, 6 jajek, 10 dag masła, 1 czerwona cebula, 50 dag czerwonych buraczków, 5-6 gałązek tymianku, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka cukru, 4 łyżki jasnego octu winnego, 15 dag kwaśnej śmietany, tłuszcz i mąka od formy...

  • Składniki na 5 słoików (poj. 1 litr): 2 kg czerwonych buraczków, sól, 15 dag cebulek perłowych, 1/2 szkl. cukru, 1 i 1/2 szkl. białego octu winnego, 5 listków laurowych, 1 cytryna.

  • Zachwycające buraczki z dressingiem

    Przygotowanie: Odkrój i zachowaj ładne mniejsze listki buraczków, a resztę odrzuć. Przekrój większe bulwy na pół i gotuj buraczki pod przykryciem w garnku osolonego wrzątku 15-20 minut, aż zmiękną(...) w dressingu. Skosztuj ich i dopraw je do smaku solą morską oraz czarnym pieprzem. Dodaj listki estragonu oraz buraczków i wymieszaj. Rozłóż buraczki na talerze, posyp serem kozim oraz pokruszonymi...

  • Krem z buraczków

    Składniki: 500 g buraków ●2 młode marchewki ●2 młode pietruszki ●500 ml przecieru pomidorowego ●2 cebule ●duże jabłko ●3 litry wody ●2 łyżki oleju ●3 listki laurowe ●sok z cytryny ●sól i pieprz do smaku ●opcjonalnie: śmietana oraz grzanki do podania, ew. do dekoracji listki botwiny.

  • ...8 jajek, 1/2 szklanki śmietany, 450 g buraczków marynowanych, pokrojonych na kawałki, 2 dymki, 1/4 szklanki posiekanej natki, łyżka oliwy, 100 g sera typu feta, szklanka rukoli, sól, pieprz.

  • Skład na 4 porcje: ● 200 g mąki orkiszowej ● łyżeczka sody oczyszczonej ● 110 g masła ● jajko ● 200 g młodych buraczków ● 2–3 ząbki czosnku ● 3 łyżki oleju ● 3 łyżki octu balsamicznego ● 3 łyżki miodu ● 30 g kaparów marynowanych ● 150 g sera feta.

  • Składniki na 4 słoiki po ok. 200 ml: 1 kg drobnych ćwikłowych buraczków, 1/2 szklanki octu 10 proc., 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka nasion kopru, kilka ząbków czosnku.

Wideo na temat: z buraczków
  • Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwa

    Jak się robi tradycyjne buraczki zasmażane? To już klasyka polskiej kuchni - któż z nas nie pamięta obiadów u mamy czy babci, które wieńczone były tartymi buraczkami. Buraki podane w takiej formie idealnie komponują się przy daniach głównych, świetnie pasują nie tylko do mięs! Przepis na zasmażane buraczki nie jest wymagający, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu! Zobaczcie nasz przepis na buraczki zasmażane.

  • Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwa

    Jak się robi tradycyjne buraczki zasmażane? To już klasyka polskiej kuchni - któż z nas nie pamięta obiadów u mamy czy babci, które wieńczone były tartymi buraczkami. Buraki podane w takiej formie idealnie komponują się przy daniach głównych, świetnie pasują nie tylko do mięs! Przepis na zasmażane buraczki nie jest wymagający, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu! Zobaczcie nasz przepis na buraczki zasmażane.

  • Klasyczne dania w nowej odsłonie

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski zaprezentował tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Wśród jego propozycji znalazły się: golonka na buraczkach z chrzanem, krupnik gryczany z boczniakami, modre gołąbki z wołowiną oraz chleb czosnkowy.

Przepisy na temat: z buraczków
  • Zachwycające buraczki

    Sposób przygotowania Odkrój i zachowaj ładne mniejsze listki buraczków, a resztę odrzuć. Przekrój większe bulwy na pół i gotuj buraczki pod przykryciem w garnku osolonego wrzątku 15-20 minut, aż(...) w dressingu. Skosztuj ich i dopraw do smaku solą morską oraz czarnym pieprzem. Dodaj listki estragonu oraz buraczków i wymieszaj. Rozłóż buraczki na talerze, posyp serem kozim oraz pokruszonymi...

  • Placki z buraczków

    Składniki na 4 porcje: 50 dag czerwonych buraczków 10 dag płatków owsianych 3-4 łyżki pestek słonecznika 2 jajka 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta cukru trochę soku z cytryny albo octu olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190°C. Płatki owsiane drobno zmiel. Pestki...

  • Marynowane buraczki

    Składniki: 2 kg czerwonych buraczków sól 15 dag cebulek perłowych 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. białego octu winnego 5 listków laurowych 1 cytryna Przygotowanie: 1. Buraczki wyszoruj, gotuj w łupinkach 20 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz z łupinek. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulki...

  • Koktajl z buraczkiem i jabłkiem

    ...gniazda nasienne. 2. Wszystko pokrój na mniejsze części, kawałki buraczków sparz. 3 Składniki wrzuć (najlepiej porcjami) do blendera. Wlej trochę wody i miksuj, aż napój będzie miał gładką...

  • Krem z buraczków prosto z Podlasia

    Niedroga, ale pyszna i elegancka zupa.

  • Placki z buraczkami

    Zdrowe i smaczne!

  • Kasza jaglana z buraczkami

    Pyszna i sycąca!

  • Łezki z buraczkami

    Tradycyjne świąteczne danie podhalańskie

  • Wiosenna sałatka z buraczkami

    Znacznie szybsza niż jarzynowa – mniej krojenia!

Dyskusje na temat: z buraczków