• Informacje na temat:

    z buraczków

Artykuły na temat: z buraczków
  • Krem z buraczków

    Pyszna i zdrowa.

  • Składniki: 2 kg buraczków • zalewa: 1 litr wody • szklanka octu 6 proc. • łyżka soli • 3 łyżki cukru.

  • Składniki dla 4 osób: 1/2 kg buraczków czerwonych, 1/2 słoika ogórków kiszonych, 1 mały słoik pieczarek marynowanych, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku zielonego, 1 jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, 2 pomidory, liście zielonej sałaty, sól, pieprz.

  • Składniki na 12 porcji: 20 dag sera feta, 20 dag mąki, szczypta soli, 6 jajek, 10 dag masła, 1 czerwona cebula, 50 dag czerwonych buraczków, 5-6 gałązek tymianku, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka cukru, 4 łyżki jasnego octu winnego, 15 dag kwaśnej śmietany, tłuszcz i mąka od formy...

  • Składniki na 5 słoików (poj. 1 litr): 2 kg czerwonych buraczków, sól, 15 dag cebulek perłowych, 1/2 szkl. cukru, 1 i 1/2 szkl. białego octu winnego, 5 listków laurowych, 1 cytryna.

  • Zachwycające buraczki z dressingiem

    Przygotowanie: Odkrój i zachowaj ładne mniejsze listki buraczków, a resztę odrzuć. Przekrój większe bulwy na pół i gotuj buraczki pod przykryciem w garnku osolonego wrzątku 15-20 minut, aż zmiękną(...) w dressingu. Skosztuj ich i dopraw je do smaku solą morską oraz czarnym pieprzem. Dodaj listki estragonu oraz buraczków i wymieszaj. Rozłóż buraczki na talerze, posyp serem kozim oraz pokruszonymi...

  • Krem z buraczków

    Składniki: 500 g buraków ●2 młode marchewki ●2 młode pietruszki ●500 ml przecieru pomidorowego ●2 cebule ●duże jabłko ●3 litry wody ●2 łyżki oleju ●3 listki laurowe ●sok z cytryny ●sól i pieprz do smaku ●opcjonalnie: śmietana oraz grzanki do podania, ew. do dekoracji listki botwiny.

  • ...8 jajek, 1/2 szklanki śmietany, 450 g buraczków marynowanych, pokrojonych na kawałki, 2 dymki, 1/4 szklanki posiekanej natki, łyżka oliwy, 100 g sera typu feta, szklanka rukoli, sól, pieprz.

  • Skład na 4 porcje: ● 200 g mąki orkiszowej ● łyżeczka sody oczyszczonej ● 110 g masła ● jajko ● 200 g młodych buraczków ● 2–3 ząbki czosnku ● 3 łyżki oleju ● 3 łyżki octu balsamicznego ● 3 łyżki miodu ● 30 g kaparów marynowanych ● 150 g sera feta.

  • Składniki na 4 słoiki po ok. 200 ml: 1 kg drobnych ćwikłowych buraczków, 1/2 szklanki octu 10 proc., 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka nasion kopru, kilka ząbków czosnku.

Wideo na temat: z buraczków
  • Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwa

    Jak się robi tradycyjne buraczki zasmażane? To już klasyka polskiej kuchni - któż z nas nie pamięta obiadów u mamy czy babci, które wieńczone były tartymi buraczkami. Buraki podane w takiej formie idealnie komponują się przy daniach głównych, świetnie pasują nie tylko do mięs! Przepis na zasmażane buraczki nie jest wymagający, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu! Zobaczcie nasz przepis na buraczki zasmażane.

  • Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwa

    Jak się robi tradycyjne buraczki zasmażane? To już klasyka polskiej kuchni - któż z nas nie pamięta obiadów u mamy czy babci, które wieńczone były tartymi buraczkami. Buraki podane w takiej formie idealnie komponują się przy daniach głównych, świetnie pasują nie tylko do mięs! Przepis na zasmażane buraczki nie jest wymagający, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu! Zobaczcie nasz przepis na buraczki zasmażane.

  • Klasyczne dania w nowej odsłonie

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski zaprezentował tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Wśród jego propozycji znalazły się: golonka na buraczkach z chrzanem, krupnik gryczany z boczniakami, modre gołąbki z wołowiną oraz chleb czosnkowy.

Przepisy na temat: z buraczków
  • Zachwycające buraczki

    Sposób przygotowania Odkrój i zachowaj ładne mniejsze listki buraczków, a resztę odrzuć. Przekrój większe bulwy na pół i gotuj buraczki pod przykryciem w garnku osolonego wrzątku 15-20 minut, aż(...) w dressingu. Skosztuj ich i dopraw do smaku solą morską oraz czarnym pieprzem. Dodaj listki estragonu oraz buraczków i wymieszaj. Rozłóż buraczki na talerze, posyp serem kozim oraz pokruszonymi...

  • Placki z buraczków

    Składniki na 4 porcje: 50 dag czerwonych buraczków 10 dag płatków owsianych 3-4 łyżki pestek słonecznika 2 jajka 1 ząbek czosnku sól, pieprz szczypta cukru trochę soku z cytryny albo octu olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190°C. Płatki owsiane drobno zmiel. Pestki...

  • Marynowane buraczki

    Składniki: 2 kg czerwonych buraczków sól 15 dag cebulek perłowych 1/2 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. białego octu winnego 5 listków laurowych 1 cytryna Przygotowanie: 1. Buraczki wyszoruj, gotuj w łupinkach 20 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, potem obierz z łupinek. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulki...

  • Koktajl z buraczkiem i jabłkiem

    ...gniazda nasienne. 2. Wszystko pokrój na mniejsze części, kawałki buraczków sparz. 3 Składniki wrzuć (najlepiej porcjami) do blendera. Wlej trochę wody i miksuj, aż napój będzie miał gładką...

  • Krem z buraczków prosto z Podlasia

    Niedroga, ale pyszna i elegancka zupa.

  • Barszcz czerwony Profi: Najlepszy smak buraczków, nie tylko od święta

    Wyrazisty smak, klarowność oraz harmonijnie skomponowany bukiet przypraw – to trzy najważniejsze, choć nie jedyne wyróżniki Barszczu czerwonego Profi. Nasycona, rubinowa barwa barszczu to zasługa naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników. Pozbawiony sztucznych barwników oraz konserwantów stanowi doskonałą propozycję dla poszukujących świątecznych inspiracji pań domu oraz wszystkich miłośników prawdziwie polskich smaków.

  • Placki z buraczkami

    Zdrowe i smaczne!

  • Kasza jaglana z buraczkami

    Pyszna i sycąca!

  • Łezki z buraczkami

    Tradycyjne świąteczne danie podhalańskie

Dyskusje na temat: z buraczków