• Informacje na temat:

    z chałki

Artykuły na temat: z chałki
  • Słodka chałka

    Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsyp 45 dag mąki. Dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, 5 dag miękkiego masła oraz 1 jajko. Jeśli chcesz by chałki były słodsze(...) chałki: wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj 6 wałeczków. Spleć je po 3, formując warkocze. Chałki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp grubym cukrem. Piecz...

  • Składniki ●50 dag mąki ●3 dag drożdży ●szkl. mleka ●6 dag stopionego masła ●6 dag cukru ●2 jajka ●pół łyżeczki soli ●1/3-1/2 szkl. rodzynek (namoczonych) ●żółtko do posmarowania chałki.

  • ...tłuszczu ciasto drożdżowe rośnie wolniej, więc należy mu dać nieco więcej czasu – chałki przed wstawieniem do piekarnika powinny solidnie wyrosnąć. Z tego ciasta można zrobić też niewielkie strucle albo makowiec. Liczba: 2 duże chałki o długości blachy z piekarnika. Czas: zagniatanie ciasta i zaplatanie – ok. 60 minut, całkowity – ok. 3,5-4 godzin. Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych...

  • ...wierzch chałki. Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 290 kilokalorii...

  • Składniki: 100 ml mleka • 2,5 dag drożdży • 5 dag cukru • 200 ml kefiru • jajko • 6 dag masła • pół kg mąki pszennej typ 650 • duża szczypta soli. Dodatkowo: • jajko do posmarowania chałki • garść białego sezamu.

  • Chałka faszerowana owocami smażona w jajku / krem angielski

    Składniki na 4 porcje: 4 siedmiocentymetrowe plastry chałki 8 truskawek ½ kieliszka poziomek kieliszek czerwonych porzeczek bez gałązek łyżeczka cukru wanilinowego 2 jajka ¼ szklanki mleka masło do smażenia Krem: 250 ml tłustego mleka ½ laski wanilii 3-4 żółtka 2-3 łyżki cukru pudru Każdy kawałek chałki natnij przez środek tak, aby powstała kieszeń. Owoce...

  • Składniki na 10 porcji: Ciasto: 50 dag mąki • 250 ml mleka • duże jajko • 4 dag drożdży • 5 dag cukru • 5 dag masła • szczypta soli Nadzienie: • 60 dag powideł śliwkowych • żółtko • łyżka mleka

  • Chałka z kruszonką

    Składniki Szkl. mleka czekoladowego, 45 dag mąki, 2 jajka, 7 łyżek cukru, 5 dag masła, 3 dag drożdży, cukier wanilinowy, szczypta soli, 10 dag białej czekolady. Kruszonka: 5 dag masła, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, do smarowania: jajko.

  • Składniki: 50 dag mąki, 1 op. suszonych drożdży, 2 jajka, sól, 250 ml mleka, 10 dag smalcu, sezam, cukier, 40 dag szpinaku, pieprz, 50 ml śmietany, 2 łyżki masła, po 15 dag szynki i ser żółty

  • Bakaliowa chałka

    Składniki na 16 sztuk: 5 dag drożdży, 13 łyżek cukru, 50 dag mąki, sól, 300 ml mleka , 2 op. cukru waniliowego, 2 jajka, 2 żółtka, 15 dag masła, po 5 dag rodzynek, rumu i kandyzowanej skórki pomarańczowej, 15 dag mielonych orzechów włoskich, bułka tarta, skórka z cytryny.

Zdjęcia na temat: z chałki
Wideo na temat: z chałki
  • Przepis na tradycyjną chałkę

    Chałka, znana też jako plecionka, kukiełka czy strucla, zwykle pojawia się na naszych stołach przy okazji Wielkanocy, zwykle są bułką w charakterystycznej postaci - zaplecionego warkocza z ciasta. To delikatne, słodkie, puszyste ciasto drożdżowe, które znane jest u nas od setek lat: świetnie sprawdza się jako przekąska z gorącymi napojami! W kilka minut można zrobić ją samodzielnie w domu - wtedy będziecie mieli pewność, że jest świeża, a nie przyrządzona z mrożonego ciasta, które czasem...

  • Chałka, kanapki, omlety. Wiosenna kuchnia Moniki Mrozowskiej

    Jak przygotować wiosenne śniadanie? Monika Mrozowska zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na: lekki sandwich z serkiem i jajem, chałkę z truskawkami, słoneczną aquacottę oraz wiosenne omlety ze szpinakiem i sezamem.

  • Burger i tosty francuskie, czyli kuchnia resztkowo-odpadkowa Mai Sobczak

    W Polsce marnuje się mnóstwo jedzenia. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Maja Sobczak pokazała, jak z resztek jedzenia, jakie mamy w domu, można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: burger ze śliwkowym BBQ, ramen kompostowy z makaronem marchewkowym i tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami.

Przepisy na temat: z chałki
  • Chałka po staropolsku

    ...w ciepłem miejscu, by podrosło. 3. Ciasto ma być ścisłe. Jeśli ciasto podrosło, podzielić na części, formować chałki, układać na blasze. Gdy podrosną, piec 30 minut.

  • Pudding z chałki z migdałami

    Koniecznie spróbuj!

  • Przepis na śniadaniową chałkę z truskawkami

    Składniki: · 1 opakowanie Słodkich Truskawek np. Proste historie  · 6 kromek chałki lub pieczywa tostowego · 3 łyżki cukry · ½ łyżeczki cukru waniliowego · 1 cytryna · szczypta cynamonu(...) 1 płaską łyżkę masła i szczyptę cynamonu. 2. W misce ubij lekko 4 jajka z dodatkiem 4 łyżek śmietanki kremówki, szczypty soli i 1 płaskiej łyżeczki cukru. Przygotuj 6 kromek chałki lub pieczywa...

  • Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

    ...chałki  łyżka masła Sposób przygotowania: Do mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, otartą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy. Z żółtek(...). Na maśle smażymy kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.

  • Chałka z budyniem

    Słodkie pieczywo na podwieczorek

  • Chałka z migdałami i żurawiną

    To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.

  • Zostało ci ciasto drożdżowe po świętach? Zrób pudding!

    ...konfitury. Posypujemy łyżką płatków migdałowych i łyżką cukru. 5-7 kromek ciasta czy chałki miksujemy z 2 jajkami, szklanką mleka i 1/2 szklanki śmietany. Tą masą zalewamy pieczywo. Posypujemy po wierzchu...

  • Desery z czekoladową nutą

    Pudding z chałki z migdałami Sposób przygotowania Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki...

  • Owocowe zapiekanki

    Pudding z wiśniami Sposób przygotowania 1. Wiśnie przełóż na sitko, osącz z zalewy. Żaroodporną formę (20 x 20 cm) posmaruj tłuszczem.  2. Serek mascarpone utrzyj z cukrem waniliowym, jajkami oraz mlekiem. Na spodzie formy ułóż ciasno 4 kromki chałki. Posyp je 2/3 wiśni oraz płatkami migdałowymi. Przykryj pozostałymi kromkami bułki. Posmaruj masą serową. Na wierzchu ułóż resztę wiśni...

  • Tosty francuskie z lodami

    Delikatne i miękkie. Ich aromatyczny zapach roznosi się po całym mieszkaniu sprawiając, że nawet gałka lodów o poranku nie przysporzy nam wyrzutów sumienia.

Dyskusje na temat: z chałki
  • Pytanie - wypieki

    Czym się różni wypiek słodkiego ciasta (chałki) od zwykłego wypieku, czy w tym pierwszym przypadku używa się jako składnika mleko?

  • Re: Rosół....

    A pieczywko jak jadasz?:P To trochę co innego :) pieczywo jest różne do wyboru: bułki, chałki, bagietki, chleb żytni, razowy, graham itd, do tego ser, wędlina, warzywa, pasty różne itd. A rosół to zawsze jednak rosół :)

  • Re: Chałka z budyniem

    a co to ma do chałki ? twoja praca .

  • Re: MIÓD: Do czego używacie w kuchni?

    Na Wigilijnym stole stawia sie naczynko z miodem by w nim moczyć opłatek. Taki zwyczaj z części naszej Polski, inna wersja to moczenie słodkiej chałki zamiast opłatka. Przejełam tę tradycję od mojej Połóweczki ukochanej. Zwyczaj tak się podoba, że stosuje go wlaścicielka - gospodyni domu wczasowego w którym wypoczywamy.

  • Re: Chałka z budyniem

    chałka z olejem? profanacja! mąka pełnoziarnista do chałki?! tylko laik może taki przepis podać! jak się chałkę mlekiem SYPIE??! samo zaplatanie pokazuje, że autor, to kompletny amator!

  • Re: Pudding z chałki z migdałami

    Jaki pudding? To grzanki, vel zapiekanki.

  • Re: Pudding z chałki z migdałami

    trochę to chyba kalorii ma. ja jednak podziękuję... wolę swoje sałatki, iqaca i i wiedzieć,ze dobrze robię dla swojego ciała. a nie takie pyszności i zamaist gubić to gromadzić kilogramy.

  • Re: Jak przygotować ciasto na domowe bułeczki?

    Domowe bułki, chałki, chleby z tradycjami przepismamy pl

  • Re: Schab w kiszonej kapuście

    Dolej karanówy 0,75 ltr. i nakrusz pięczywa, np. czerstwej chałki (ze świont BN), wsyp ze 2 łyżeczki cukieru czyli: "prostota, umiar i elegancja" na jadalnianym stole. Smacznego!